null Beeld

De rechtbank (VIER): 'You can't handle the truth!'

Wie het judicieel apparaat vooral kent van de inspirerende slotpleidooien die Hollywood ons in het betere rechtbankdrama voorschotelt, zal wellicht vreemd opkijken van de weinig eloquente manier waarop een netjes in toga en bef uitgedoste advocaat in het negende seizoen van ‘De rechtbank’ een gevalletje van dronken vluchtmisdrijf verdedigt als ‘een ongelukkige samenloop van omstandigheden’.

Sam De Wilde

'Na een halfuurtje vriendelijke verzoeningen en uitgestelde straffen snák je naar een gewiekste advocaat die een gedaagde eens flink het vuur aan de schenen legt'

Nu bleek het slachtoffer in die zaak niet meer dan een omvergereden verkeerspaaltje, maar dat de raadsman in kwestie consequent naar zijn cliënt verwees als dieje mengs maakte alvast duidelijk dat in ‘De rechtbank’ de Nederlandse taal vaak zwaarder gestraft wordt dan de beklaagden. Nog een geluk dat men ook een paar Franstalige magistraten wist op te snorren om over burenruzies, bedreigingen, steekpartijen en andere akkefietjes te oordelen.

Veel vertrouwen in de rechterlijke macht, of in de mensheid tout court, weet een programma als ‘De rechtbank’ niet te wekken met zijn opeenvolging van uit de hand gelopen speelplaatsruzietjes en magistraten die verveeld ‘Volgende zaak!’ roepen. Het siert de makers dat ze niet al te sensatiegeil omgaan met hun onderwerpen, en een klein dossier over een kapotgestampte fiets evenveel aandacht schenken als een geval van intrafamiliale poging tot doodslag. Maar na een halfuurtje vriendelijke verzoeningen en uitgestelde straffen snák je naar een gewiekste advocaat die een gedaagde eens flink het vuur aan de schenen legt in een pittig kruisverhoor.

‘De rechtbank’ geeft met zijn iets alledaagsere kwesties wellicht een realistischer beeld van de hedendaagse rechtspraak dan Tom ­Cruise die Jack ­Nicholson in ‘A Few Good Men’ een ‘You can’t handle the truth!’ weet te ontlokken, maar dat laatste blijft wel net iets langer op het netvlies hangen dan een stamelende confrater in de politierechtbank van Veurne.

Als ‘De rechtbank’ de kleine kantjes van de mens toont, dan ook vooral die van de kijker, die zichzelf erop betrapt een tikkeltje bloeddorstiger te zijn dan de overtreders die voor de rechter moeten verschijnen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234