De reünie van Zap Mama

Zondag 8 maart is het Internationale Vrouwendag, maar in grote stukken van de wereld zullen ze daar niet zo heel erg veel van merken. Om geld in te zamelen voor de talloze vrouwen die het slachtoffer zijn van de oorlog in Gaza en Oost-Congo, haalt Marie Daulne die achtste maart in de Brusselse KVS - laat de stembanden trillen! - de originele Zap Mama nog eens uit de kast.

Zap Mama zingt nog altijd magisch a capella, maar ze krijgen een beetje steun van percussioniste Zulema Hechavarria Blanco.

'U Draait Wij Vragen: Marie Daulne'

Het hoe en waarom van de Zap Mama-reünie, vroegen we Marie Daulne tussen twee repetities door.


Marie Daulne «In mei komt mijn nieuwe cd uit, 'Recreation'. Die titel betekent: met elementen uit het verleden iets nieuws fabriceren. Vandaar dat ik de meisjes - pardon: dames - van de eerste Zap Mama uitgenodigd heb om op één nummer mee te zingen. Iedereen vond dat een fantastische ervaring, en toen Jan Goossens van de KVS me vroeg om op te treden op de Internationale Vrouwendag, leek het me de geknipte gelegenheid om de oude Zaps nog eens samen te roepen. Voorlopig blijft het bij die ene avond, want over enkele maanden ga ik touren om 'Recreation' te promoten.»


HUMO En waarom juist ten voordele van de oorlogsslachtoffers in Oost-Congo en Gaza?

Daulne «Ook dat was een voorstel van Jan, maar wij konden er ons volledig in terugvinden. Zelf heb ik natuurlijk een sterke band met Oost-Congo: ik ben geboren in Isiro, in het hart van de diamantstreek. Ik ben wel op jonge leeftijd naar België verhuisd, ik ben een Brusselse. Maar in de gruwelen hoor ik echo's van de verhalen over de jeugd van mijn moeder en mijn tantes. Mijn moeder en de andere mama's van de Mama's krijgen een ereplaats tijdens het concert.»


HUMO 't Is genoteerd. Van welke muziek ben je momenteel wild?

Daulne «Ik heb een Gil Evans-periode achter de rug. Maar zo vlak na de opnames van een cd luister ik zo goed als niet naar andere muziek. Niet omdat ik niet beïnvloed wil worden of zo, maar omdat ik na een dag vol muziek - zingen van tien uur 's ochtends tot zes uur 's avonds! - behoefte heb aan stilte. Na zo'n dagtaak wil ik vooral moeder zijn.»


HUMO Herinner je je nog de eerste plaat die je gekocht heb?

Daulne «Als de dag van gisteren, ik was veertien! 'Kaya' van Bob Marley. Ik ben er nogal altijd dol op.»


HUMO Is het ook je favoriete plaat aller tijden?

Daulne «Op een bepaald moment is ze dat wel geweest. Want dat wisselt voortdurend. 'Lady Sings the Blues' van Billie Holiday, 'Harvest' van Neil Young, 'Chameleon' van Herbie Hancock, 'Soweto' van Abdullah Ibrahim, 'Ascenseur pour l'échafaud' van Miles Davis, 'Nightclubbing' van Grace Jones - die plaat kende ik ooit van de eerste tot de laatste noot uit het hoofd. En zo kan ik nog uren doorgaan.»HUMO Maar als je er maar één zou mogen overhouden?

Daulne «Onmogelijk! Doe dan maar een compilatie met de meest uiteenlopende muziek. Ik ben zelf ook een potpourri van stijlen.»


HUMO Begrepen! Wat zing je onder de douche?

Daulne «Ik oefen vocalises, meestal op melodieën van R&B-songs die ik ontdek dankzij mijn dochter. Maar het laatste wat ze me geleerd heeft is een liedje uit Bollywood.»


HUMO Heb je wel eens één van je helden willen zijn?

Daulne «Ik zou nu dolgraag een mix van Grace Jones en Dalida zijn: in mijn ogen moet dat de ultieme Afro-Europese femme fatale zijn, een Belgisch-Congolese Monica Bellucci (lacht). Vroeger zou ik dat nooit gedurfd hebben, maar nu, als veertiger: laat maar komen!»


HUMO Op welke muziek strek je op zaterdagavond graag de benen?

Daulne «Salsa, ragga en oude funk van James Brown of Al Green


HUMO En wie mag er op zondagochtend de slaap uit je ogen wrijven?

Daulne «Graag iets klassieks, bij voorkeur Debussy of Ravel. Of iets rustigs van Miles Davis. En Billie Holiday gaat er dan ook altijd in.»


HUMO Is er ook muziek die je haat?

Daulne «Ik probeer in alles iets goeds te ontdekken, maar af en toe hoor ik op de radio wel eens een nummer dat geheel uit plastiek is opgetrokken. Geen idee wat die mensen gegeten hebben, denk ik dan, maar zeker niets iets wat ik kook.»

Zap Mama Back To A Cappella, op zondag 8 maart in de KVS Box, Brussel. Info: kvs.be

Download de favorieten van Marie Daulne via iTunesMySpace: Zap MamaKVS: Zap Mama back to a capella

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234