null Beeld rv
Beeld rv

INTERVIEW

De revival van Eminem

Met ‘Revival’ probeert Eminem na vier jaar afwezigheid zijn plaats op de hiphoptroon opnieuw te veroveren. Tijd voor een gesprek met de real Slim Shady: over zijn haat voor de Amerikaanse president, zijn bewondering voor Ed Sheeran én de penisringen van Elton John.

David Marchese

Het sneeuwt in Detroit en Eminem (45), met baard en gekleed in een wit T-shirt en een grijze hoody, staat in de lounge van zijn uitgebreide studiocomplex naar een Donkey Kong-speelkast te kijken. ‘Bijna een wereldrecord,’ zegt hij trots, terwijl zijn topscores op het scherm flikkeren. Bovenop de kast ligt een groot stuk plastic. ‘Ja, dat moeten we nog herstellen,’ zegt hij als hij me ziet kijken. ‘Ik ben eens kwaad geworden op het spel en heb mijn vuist door het scherm geslagen. De game speelde vals, you know?’

Occasionele uitbarstingen tijdens het gamen daargelaten, bewaart Eminem de laatste tijd zijn woede vooral voor president Donald Trump. Toen bekend raakte dat hij met ‘Revival’ na vier jaar nog eens een nieuwe plaat zou uitbrengen, begonnen ook meteen de speculaties hoe anti-Trump de lyrics zouden zijn. En ook al is het ondertussen gemeengoed geworden voor muzikanten om de president op de korrel te nemen, voor een artiest van Eminems status – die veel fans heeft die voor Trump hebben gestemd – is het niet zo normaal.

Eminem «Ik maak me geen zorgen over hoe mensen reageren op mijn politieke uitspraken. Ik wil gewoon weten of ze naar me luisteren. Zolang ik hun aandacht heb, moet ik zeggen wat ik denk dat juist is.»

- Als ik op ‘Revival’ songs hoor als ‘Untouchable’ en ‘Like Home’, waarin je rapt over racisme en politiek, dan...

Eminem «Ik voel al waar je naartoe wilt.»

- O, ja?

Eminem «Je wilt weten hoe ik daarover kan rappen en tegelijk ook over allerlei belachelijke shit.»

- Ik zou misschien niet het woord ‘belachelijk’ gebruiken, maar het blijft toch vreemd om je het ene moment bezig te horen over de rassenhaat in Amerika en het volgende over stoer zijn tegen vrouwen. Of is dat in jouw hoofd minder tegenstrijdig?

Eminem «Toch wel, en hoe je denkt over hoe die zaken samengaan, hangt af van wat voor fan je bent. Soms probeer ik songs te schrijven voor de mensen die denken: ‘Man, ik mis de tijd dat Eminem nog grof was.’ Het is een evenwichtsoefening, en ik probeer iedereen iets te geven. Maar ik voel me nog hetzelfde als toen ik begon.»

- Hoe bedoel je?

Eminem «Ik ben dezelfde persoon. Ik ben volwassener geworden, maar als ik aan het schrijven ben, duikt er soms een zin op in mijn hoofd die zo fucking grappig is dat ik hem wel móét gebruiken. Zeker als hij past in het rijmschema, want dat vind ik vaak belangrijker dan de inhoud. In ‘Nowhere Fast’ zeg ik: ‘I must have got you / In somewhat of a debacle / Because some stuff that’s awful / Really don’t mean nothing / There’s a lot of shit I say in jest / That is tough to swallow’. Ik zeg niet dat ik nooit te ver ben gegaan, maar mensen moeten niet bij mij aankloppen als ze politieke correctheid zoeken.»

- Bij de songs op ‘Revival’ die meer over politiek gaan dan over politieke correctheid, vraag je mensen toch om je serieus te nemen?

Eminem «In sommige songs ben ik wel ernstig, ja. Maar mensen die mijn muziek kennen, weten wanneer ik aan het dollen ben en wanneer ik eerlijk mijn mening geef.»

- Over Trump, bijvoorbeeld?

Eminem «Hij doet mijn bloed koken. Ik kan zelfs niet meer naar het nieuws kijken omdat ik er te veel stress van krijg. Tussen alle grappen door probeer ik dus wel een boodschap over hem te brengen. Ik wil ook dat ons land weer great wordt, maar dat zal niet gebeuren met hem aan de macht. Toen hij voor het eerst zijn ambitie uitsprak om president te worden, dacht ik nog: ‘Wel, we hebben alles al geprobeerd, waarom zou hij dan niet eens mogen?’ Maar toen gaf hij die speech waarin hij de meeste migranten uit Mexico verkrachters en criminelen noemde. Ik zat live te kijken en dacht: ‘What the fuck?’ Vanaf toen wist ik dat het slecht zou aflopen met hem. Hoe hij mensen tegen elkaar opzet, dat is angstaanjagend. Zijn overwinning was zo’n teleurstelling, het land was er nog erger aan toe dan ik dacht.»

- In oktober bracht je een freestyle op de Hip Hop Awards, waarin je Trump en vooral zijn aanhangers ervan langs gaf: ‘Any fan of mine who’s a supporter of his / I’m drawing in the sand, a line / You’re either for or against’.

Eminem «Ik word bijna gek als ik aan hem denk, zo kwaad maakt hij me. De mensen die hem steunen, zijn ook diegenen om wie hij het minst geeft, maar dat beseffen ze niet. Hoe kun je als gewone arbeider – iemand die een beter leven voor zichzelf en zijn familie probeert te realiseren – denken dat een miljardair, die in heel zijn fucking leven nooit heeft moeten knokken, echt om jou geeft? Hij heeft mensen gehersenspoeld.»

null Beeld NewYorkMagazine
Beeld NewYorkMagazine

- Hoe hoop je dat het nieuwe jaar voor hem verloopt?

Eminem «Ik hoop dat hij afgezet wordt.»

- Je muziek is heel populair in delen van de VS waar de steun voor Trump het grootst is. Hoe verzoen je jouw gevoelens met het besef dat veel van je fans hem steunen?

Eminem «Hij is erg goed in rookgordijnen optrekken, in de werkelijkheid ombuigen in zijn voordeel. Ik wil gewoon dat mensen nadenken. Wat heeft hij echt voor zijn kiezers gedaan in dat eerste jaar? Zijn belastingplan zal de middenklasse niet vooruithelpen, het zal vooral Donald Trump zelf helpen. Dat mensen dat niet zien, is zo ontmoedigend. Op een bepaald moment ben ik daar razend om geweest.»

- Dat mensen Trump steunen?

Eminem «Ja, ik was zo kwaad dat ik dacht: ‘Ik hoop dat iedereen die voor hem gestemd heeft, serieus belazerd wordt.’ Maar dat was verkeerd. De gewone kiezers moeten er niet onder lijden, iedereen probeert zijn leven te verbeteren. Ik ben gewoon woest dat Trump mensen een droom heeft verkocht die nooit zal uitkomen.»

- Toen je twintig jaar geleden doorbrak, leek je de belichaming van de angst en de vervreemding bij de blanke arbeidersklasse. Je speelde in op dezelfde gevoelens waar Trump op heeft ingespeeld en...

Eminem «Ik was een spreekbuis voor iedereen: blank, zwart, van welke nationaliteit dan ook.»

- Goed, maar door hoe je eruitzag, zullen sommige mensen zich vast sneller met jou vereenzelvigd hebben dan anderen.

Eminem «Dat is waarschijnlijk wel zo, ja.»

- Dus vanuit dat perspectief: heb je nu het gevoel dat je unieke inzichten in het Trumpisme kan geven?

Eminem «Ik voelde wel al vroeg dat hij zou kunnen winnen. Zowat iedereen die ik kende, geloofde dat hij nooit verkozen zou worden, maar toen ik die verkiezingsrally’s zag, wist ik dat hij een kans maakte.

»Maar ik weet niet of er gelijkenissen zijn tussen hem en mij. Toen ik begon, was ik zelf poor white trash, en ik snapte dat mensen die in dezelfde omstandigheden opgroeien, zich zouden herkennen in wat ik zei. Maar hij is rijk geboren. Hij heeft ooit gezegd dat zijn vader hem ‘een kleine lening’ heeft gegeven. Dat ging dan over miljoenen dollars. Waar ik vandaan kom, was een kleine lening vijf fucking dollar. Ik weet dus niet waarom mensen zichzelf in mij én in hem zouden kunnen herkennen. Hij heeft er ook voor gezorgd dat racisten naar buiten kunnen komen. Hij heeft het aanvaardbaar gemaakt dat blanke mannen zich onderdrukt mogen voelen. Dat is bullshit.»

- Het vergde wel moed om je zo expliciet uit te spreken: je hoeft online niet ver te zoeken om te zien dat je veel fans kwaad hebt gemaakt. Wat vind je van artiesten die dat risico niet nemen en zich op de vlakte houden? Hebben populaire muzikanten de morele plicht om zich met politiek bezig te houden?

Eminem «Ik kan geen oordeel vellen over andere artiesten, ik kan alleen voor mezelf spreken. Ik vind wel dat als je een platform hebt, het belangrijk is om dat te gebruiken. Je kunt dingen aanklagen of doorprikken op een manier waarop veel anderen dat niet kunnen. Of het daarom ook een verplichting is, moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Ik heb ervoor gekozen om me uit te spreken en ik heb daar geen spijt van.»

Niet meer zo kwaad

- Iets anders: de recensies van ‘Revival’ zijn gemengd.

Eminem «Dat is zo bij elke nieuwe plaat die ik uitbreng. Zolang ik het gevoel heb dat de mensen die naar mijn muziek luisteren mee zijn, is het goed. Ik maak dit voor hen. Al de rest, fuck ’em. Pas op: critici mogen zeggen dat ik niet meer zo goed ben als vroeger, dat recht hebben ze. Ik ben ook kritisch voor mezelf. Ik weet dat ik ook slechte platen heb gemaakt.»

- Zoals?

Eminem «‘Encore’ (uit 2004, red.) was middelmatig – ik denk dat ik de helft van die plaat goed vind. En op ‘Relapse’ (dat in 2009 uitkwam na vijf jaar radiostilte, red.) ben ik ook niet trots. Het is te zeggen: op dat moment kon ik niet beter dan dat, omdat ik toen net afgekickt was. (Rond 2002 begon Eminem valium en pijnstillers te gebruiken. Na de dood van zijn vriend en rapper Proof in 2006 slikte hij zelfs tot negentig pillen per dag. Eind 2007, toen hij door een bijna-overdosis Kerstmis bij zijn kinderen miste, besloot hij af te kicken, red.) Ik moest bijna opnieuw leren rappen. Echt, niets van wat ik zei, sloeg ergens op: het was zo lang geleden dat ik nog iets gedaan had zonder een ton pijnstillers in mijn lijf. Ik leek zo gestoord dat mensen rond mij dachten dat ik hersenschade had opgelopen. Ik heb maandenlang in een soort vreemde mist rondgedwaald. Dus ja, ik weet niet of die plaat nog iets waard is.»

- De eerste single uit ‘Revival’ is ‘Walk on Water’, met Beyoncé. Gaat die song over jouw onzekerheid over je plaats in het hiphoplandschap van vandaag?

Eminem «Ja. Kijk, iedereen wil relevant zijn, maar het is moeilijk om uit te maken of je dat ook echt nog bent. Ik kan niet de hele dag op het internet commentaar zitten lezen om daarachter te komen. Rick Rubin zei me daar onlangs nog iets over: ‘Ik vind mezelf niet slim genoeg om te weten wat iedereen van mij denkt, dus doe ik wat goed voelt voor mezelf.’ Dat vond ik een mooie stelregel.»

- Dat snap ik, maar toch: wat is de plaats van de 45-jarige Eminem in de hiphop van nu?

Eminem «Rap is zeker aan het evolueren – er komen andere beats en flows, enzovoort. Ik vind niet alles even goed, maar door ernaar te luisteren pomp ik mezelf wel op om mijn eigen ding te doen. En ik blijf erdoor op de hoogte van de hiphopscene van nu. Sommige mensen denken vast dat ik de voeling kwijt ben, maar integendeel.»

- Als een 17-jarige hiphopfan denkt dat jij passé bent, is dat dan niet normaal? Zo werkt muziek toch?

Eminem «Ik snap het als je niet van dezelfde muziek houdt als je ouders, maar nu is het toch niet meer vreemd als veertigers naar dezelfde dingen luisteren als hun kinderen? Ik denk nu aan Jay Z. Wat ik zo goed vind aan hem, is dat hij een manier heeft gevonden om relevant te blijven zonder zich aan te passen. Hij is zo goed in wat hij doet, dat mensen hem blijven volgen, en dat is erg boeiend om te zien. Hiphop bestaat ook nog niet lang genoeg om te weten hoe een volledige carrière eruit hoort te zien.»

- Er zijn veel voorbeelden van rocksterren op gevorderde leeftijd, maar niet van rappers?

Eminem «Ja, en rap wordt ook nog steeds erg vooruitgestuwd door de jeugd, het heeft dat rebelse kantje.»

- Het is lastig om op je 45ste nog rebels te zijn.

Eminem «Maar het is cool dat een jongere generatie naar mij en Jay Z kan kijken en denken: ‘Holy shit, een carrière hoeft niet na vijf jaar voorbij te zijn.’ Voor mij draait het nu meer om passie dan om rebellie. Die passie heb je nodig om muziek te blijven maken. Ik zie die ook bij Jay Z en daarom wil ik blijven weten wat hij doet. Met ‘4:44’ (Jay Z’s dertiende plaat, waarop hij rapt over de problemen van een man van middelbare leeftijd, zoals huwelijk en ontrouw, red.) heeft hij me geleerd dat het oké is om te praten over de twijfels die je hebt over jezelf en je werk. Dat is ook waar ‘Walk on Water’ over gaat.»

- Eén van de zaken die jou vroeger zo speciaal maakten, was hoe je popsterren in de zeik durfde te zetten. Nu heb je met Ed Sheeran zelfs een nummer opgenomen. Zou hij vijftien jaar geleden geen schietschijf van jou geweest zijn?

Eminem «Dat denk ik niet. Ed Sheeran is geen boysband, maar een artiest, en iemand wiens talent ik respecteer. Dat ik vroeger achter popsterren aanging, was omdat veel mensen me een ‘poprapper’ noemden. Maar ik ben niet zo’n prefab-popster, dat ben ik nooit geweest, en hoe mensen me zo probeerden weg te zetten, maakte me kwaad. Alsof iedereen zomaar kon doen wat ik deed.»

- Zijn er jonge rappers die je bewondert?

Eminem «Joyner Lucas, Kendrick Lamar, J. Cole, Big Sean – rappers die supercomplexe songs maken die tegelijk toch verteerbaar blijven. Ze slagen erin om techniek te combineren met inhoud, het lastigste wat er bestaat in hiphop. Echt, er is niets moeilijker dan dat. Het is ook de reden waarom ik veel songs die ik had opgenomen voor ‘Revival’ nog heb weggegooid. Soms realiseer ik me dat het gewoon woorden zijn, dat ik niets zég. Dan zit ik in de auto te luisteren en denk ik: ‘Dit gaat nergens over. Weg ermee!’»

- De gangbare mening is dat je songs door de jaren heen emotioneler en zwaarder zijn geworden, minder speels en lichtvoetig. Kun je je daarin vinden?

Eminem «De afgelopen jaren heb ik vaak gehoord en gelezen dat mensen ‘de oude Eminem’ missen. Maar als ik dan probeer om nog eens die oude Eminem boven te halen, zeggen ze: ‘O, hij is toch veel te oud voor dat soort dingen? Hij zou beter wat volwassener worden.’ Wat moet je dan doen? Op ‘Revival’ heb ik geprobeerd om iets te maken dat beide kanten tevreden stemt.»

- Zijn jouw gevoelens als je muziek maakt anders dan twintig jaar geleden?

Eminem «Nee, die zijn nog hetzelfde. De passie is nog even groot. Er zijn nog altijd momenten dat ik mezelf dagenlang thuis wil opsluiten om gewoon te schrijven, en dat ik daarmee gelukkig ben. Als dat verandert – en dat zal uiteindelijk wel gebeuren – wordt het wellicht tijd om ermee op te houden.»

- Bob Dylan zei ooit dat halverwege de jaren 60 de muziek uit hem vloeide, op een manier waarop het daarna nooit meer gebeurde. Herkenbaar?

Eminem «Ja en nee. Ik zal wel tot het einde van mijn dagen het moment van ‘The Marshall Mathers LP’ blijven najagen (Eminems derde plaat, uit 2000, waarvan elf miljoen exemplaren verkocht zijn, met zijn meest creatieve, populaire en beste werk, red.). Dat was een hoogtepunt, maar technisch gezien ben ik nu beter dan toen, mijn arsenaal is breder.

»Als ik naar oude songs luister, denk ik: ‘Nu zou ik dat rijmschema nog zestig maten langer kunnen volhouden.’ Maar ik ben niet meer zo kwaad als toen. Dat is goed ook, anders zou ik niet gegroeid zijn als artiest en als mens. Ik ben niet meer wie ik was op mijn 28ste. De passie is er nog, de woede meestal niet.»

- Meestal?

Eminem «Ja, tenzij we weer over Trump beginnen natuurlijk (lacht)

Black Lives Matter

- Is de manier waarop je met roem omgaat veranderd tijdens je carrière?

Eminem «Ik heb er beter mee leren leven. De oorzaak van veel van mijn problemen met roem, is dat ik zwaar verslaafd was en dat niet doorhad. En toen ik het wel doorhad, was ik al te ver heen. Ik was ook enorm opvliegend, bij het minste kon ik ontploffen – ik heb nog gevochten omdat iemand me met de auto de pas afsneed. Dat is veel beter nu. Ik heb rust gevonden met mezelf en mijn roem. Ik ben volwassen aan het worden.»

- Vandaar de baard?

Eminem «Neen, daar ben ik mee begonnen toen ik een foto van mezelf zag op mijn 23ste. Ik had toen zo’n klein sikje en ik wou zien of ik nu een echte baard kon laten groeien.»

- Het is nog een twijfelgeval.

Eminem (lacht) «Veel beter kan ik niet.»

- Ik heb jouw cijfers op Spotify eens bekeken. ‘Lose Yourself’ is daar, met bijna een half miljard streams, veruit je populairste nummer. Wat is het eerste dat in je opkomt als je aan die song denkt?

Eminem «Hoe ik op de set van ‘8 Mile’ stond (‘Lose Yourself’ stond op de soundtrack van die film waarin Eminem de hoofdrol speelde, hij kreeg er ook een Oscar voor Beste Song voor, red.) en hoe hard ik me kon inleven in die rol als Jimmy Smith (een aankomende rapper, wiens verhaal half gebaseerd was op het leven van Eminem zelf, red.). Ik herkende zijn wanhoop, en wist perfect waar die vandaan kwam.»

- Waarom heb je daarna nooit meer in een film meegespeeld? Je moet toch een hoop aanbiedingen hebben gekregen?

Eminem «Een paar, ja.»

- Voor ‘9 Mile’?

Eminem (lacht) «Ik heb die grap ook al gemaakt. Het vat het wel goed samen: er is daarna niets meer gekomen waarvoor ik mijn muziek opzij wilde schuiven. Waarvoor ik, zoals ik bij ‘8 Mile’ heb gedaan, een jaar van mijn leven wou uittrekken.»

- Als je geen muziek maakt, hoe ontspan je je dan?

Eminem «Meestal door te schrijven. Ik hou van schrijven, zeker als ik niet tegen een deadline aan zit te werken. Gewoon wat rhymes bedenken en mijn geest de vrije loop laten.»

- Ik denk dat voor een rapper rhymes bedenken ook telt als muziek maken. Wat nog?

Eminem «Ik keek vaak naar het nieuws, voor ik daar gek van werd. En verder... ik weet het niet. Die Tupac-biopic (‘All Eyez on Me’, red.) heb ik twee keer gezien.»

- Valt niemand jou lastig in de bioscoop?

Eminem «Ik huur de hele bioscoop af.»

- Ah, natuurlijk.

Eminem «Ik heb het geprobeerd, hoor, op de normale manier naar de cinema gaan. Maar dat liep niet goed af.»

- Ga jij uit?

Eminem «Dat is moeilijk. Na mijn scheiding ben ik wel een paar keer op date geweest, maar dat is nooit iets geworden waar ik mee naar buiten wou komen. En de laatste tijd komt het er niet echt meer van.»

- Toen je nog op date ging, hoe ontmoette je dan mensen? Via Tinder?

Eminem «Yeah.»

- Serieus?

Eminem «Jawel, Tinder. En ik ging ook naar stripclubs.»

- De beste relaties beginnen in een stripclub.

Eminem (lacht) «Tja, wat wil je dat ik zeg? Dat was mijn manier om meiden te ontmoeten. Het was een interessante periode.»

- Heeft roem jou eenzaam gemaakt?

Eminem «Ben ik eenzaam? Nee, dat valt wel mee. Maar bedankt voor je bezorgdheid (lacht)

- Toen je nog naar het nieuws keek, welke zender zette je dan op?

Eminem «Veel CNN en een beetje Fox, maar die zender maakte dat ik in mijn tv wou springen om iemand te wurgen. Hoe Fox over de protesten van footballspelers sprak, bijvoorbeeld. Ze geven eerst kritiek op de Black Lives Matter-beweging, omdat de betogingen niet vredelievend genoeg verlopen. Als een atleet dan als protest gewoon op zijn knie gaat zitten, vinden ze het ook niet goed. ‘Wij willen alleen football zien, we willen geen politieke statements.’ Of: ‘Die atleten verdienen te veel.’ Fucking idioten! Eigenlijk bedoelen ze gewoon: ‘Hou jullie mond, n-word.’ Het is bullshit.»

- Merk jij vooruitgang wat betreft de rassenkwestie in vergelijking met toen jij begon te rappen?

Eminem «Wel, één van de leukste dingen aan mijn leven is dat ik kan optreden. En als ik vanop het podium naar het publiek kijk en mensen van alle strekkingen zie, is dat één van de meest bevredigende gevoelens die ik ken. Niets brengt mensen meer samen dan muziek en als we – blanke en zwarte fans – beseffen dat we van dezelfde dingen houden, beseffen we ook dat we niet zo verschillend zijn. Dat geeft me moed.

»Ontmoedigend is dan weer alles wat er de afgelopen jaren is gebeurd. De dood van Michael Brown (een ongewapende 18-jarige zwarte jongen die in 2014 neergeschoten werd door een blanke agent, wat het begin was van de Black Lives Matter-beweging, red.), daar was ik echt ziek van. Ik dacht dat we verder stonden.»

- Je bent in je teksten altijd voorzichtig geweest als het over ras ging, maar wanneer je over vrouwen of homo’s rapt, hou je je veel minder in. Hoe bepaal je wie je wilt beledigen?

Eminem «De muziek die ik maak, is oorspronkelijk gecreëerd door zwarte mensen. Iedereen luistert naar hiphop maar ik zie het nog altijd als zwarte muziek, en daar heb ik respect voor. De andere dingen die je aanhaalt, zijn vaak buiten proportie opgeblazen. Ik ben voor het eerst anti-gay genoemd toen ‘My Name Is’ uitkwam. Daarin zing ik: ‘My English teacher wanted to have sex in junior high / The only problem was my English teacher was a guy’. Ik bedoelde gewoon dat dat niets voor mij was, maar toen ik er kritiek op begon te krijgen, dacht ik: ‘Oké, jullie denken dat ik homofoob ben, watch this!’ Ik ging nog een stapje verder om mensen nog wat meer op de zenuwen te werken. Maar ik zweer het uit de grond van mijn hart: het maakt me allemaal niet uit. Ik heb geen enkel probleem met iemands seksualiteit, religie, ras, wat dan ook. Iedereen die mij en mijn muziek volgt, weet dat ik tegen pestkoppen ben – daarom haat ik die fucking bully Trump zo – en het idee dat een kind dat homoseksueel is door mijn muziek gepest zou kunnen worden, maakt me misselijk.»

- En de kritiek dat je teksten vrouwonvriendelijk zijn? Is die ook overtrokken?

Eminem «Ik heb ervaringen gehad met vrouwen waarbij ik me op een bepaalde manier voelde, en ik ben stom genoeg geweest om daar songs over te schrijven. (Denkt na) Ik wil geen uitvluchten zoeken, maar toen ik begon te rappen op open mic-avonden was de mentaliteit dat je reactie moest uitlokken om aanvaard te worden. Bij je eerste paar zinnen moest je de aandacht vasthebben, anders was het ophoepelen geblazen. Die houding is mijn muziek binnengesijpeld: vaak zeg ik dingen gewoon om reactie uit te lokken. Misschien heb ik dat af en toe te ver gedreven.»

- Stand-upcomedians hebben soms grappen waarbij mensen lachen, maar om de foute redenen. Heb je je ooit zorgen gemaakt dat je fans je teksten verkeerd begrijpen?

Eminem «Natuurlijk, ik ben er zeker van dat sommige mensen mij verkeerd hebben begrepen. Nog eens, ik ben niet perfect, ik heb dingen gezegd die te grof waren. Maar ik denk dat mijn leven toont dat ik niet zo ben. Ik bedoel, Elton John en ik zijn goede vrienden, en niet opdat ik zou kunnen zeggen: ‘Hey, ik heb een homo als vriend.’ Hij steunt mij, hij komt op voor mij, omdat we elkaar graag hebben. (In 2001, toen de beschuldigingen over homofobie een hoogtepunt bereikten, vroeg Eminem aan Elton John om op de Grammy’s samen ‘Stan’ op te voeren. John schreef later in Rolling Stone dat ‘als de homogemeenschap niet intelligent genoeg is om zijn intelligentie te zien, dat haar probleem is’, red.)»

- Over Elton gesproken: ik las dat je hem, toen hij in 2014 trouwde, als huwelijkscadeau een paar met diamanten bezette penisringen hebt gegeven. Gewoon uit nieuwsgierigheid: waar vind je zoiets?

Eminem «Ik weet het niet, ik heb een paar mensen de opdracht gegeven om die ringen te zoeken en zij hebben dat voor elkaar gekregen. Ik had trouwens eerst al een paar van die ringen voor mezelf gekocht.»

- Je had geld kunnen besparen en die opsturen.

Eminem «Met een briefje erbij: ‘Gelieve te wassen voor gebruik’ (lacht)

© New York Magazine. Vertaling en bewerking: Stefaan Werbrouck

‘Revival’ van Eminem is nu uit bij Universal.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234