null Beeld

'De Ridder': Dahlia Pessemiers-Benamar

‘Wil je dat opschrijven?’ zegt Dahlia Pessemiers-Benamar, als ik zeg dat ‘De Ridder’ door haar verschijning even Nederlands aandeed. Dahlia speelt in de nieuwe misdaadreeks van eigen bodem hoofdinspecteur Zohra El Zarkaoui en doet dat duidelijk graag.

Stefanie De Jonge

Ze is goed, en tilt zo Clara Cleymans, die als openbaar aanklager Helena De Ridder strijd met haar moet leveren, naar een hoger niveau. ‘Zohra’s afkomst is helemaal geen issue,’ zegt Pessemiers, ‘ze had net zo goed An of Liesbeth kunnen heten.’ In Nederland is dat al zo ingeburgerd als bloemkool, maar in België zijn we zover nog niet.

Dahlia Pessemiers-Benamar (37) «Ik was zo blij dat ik gewoon eens een hardwerkende vrouw mocht spelen die toevallig Marokkaanse roots heeft. Het was, zeker toen ik vijftien jaar geleden begon, elk keer zo duidelijk dat ze me alleen maar vroegen omdat ze het straatbeeld moesten vertegenwoordigen – hoe vaak ik niet een costumière voor me heb gehad die mijn handen nog het liefst van al met henna wou beschilderen. Heel vervelend. Ik heb lang geweigerd om De Marokkaanse of De Turkse te spelen, maar uiteindelijk ben ik van mening veranderd, omdat ik dacht: ‘Als we dat allemaal weigeren, zal er nooit kleur komen in Vlaamse series.’»

HUMO Je ging dan wel meteen all the way en speelde in 2007 Birsen Ülmez, een vrijgevochten schminkster en jonge moeder van Turkse origine, in de Vlaamse telenovelle ‘Emma’. Die serie werd gesubsidieerd door de minister van Gelijke Kansen en ging vergezeld van een internetforum.

Pessemiers-Benamar «Waarop alle clichés bevestigd én doorgeprikt werden. Van veel jonge Turkse en Marokkaanse meisjes kreeg ik de recatie: ‘Zo zijn wij echt. Tof dat iemand dat eens laat zien.’ Maar er waren ook vrouwen die er aanstoot aan namen en vonden dat het niet kon dat een Turks meisje zo vrij met zo veel mannen omging. Dat is ook de manier waarop Vlaanderen verdeeld is.

»Ik heb het zelf heel lang verborgen willen houden dat ik half Marokkaans ben. Ik denk zelfs dat niemand op Studio Herman Teirlinck het wist. Ik kan het ook goed wegsteken, zie er niet zo specifiek Marokkaans uit. Ik ben heel Vlaams opgevoed – met pensenkermissen, veel bier en alles erop en eraan. Mijn familie is van de kanten van Ninove en ik ben opgegroeid in Asse, waar ik tot mijn achttiende naar de kerk ging en allebei mijn communies heb gedaan. Ik kom dus echt uit de Vlaamse klei.

»Ik heb pas laat ontdekt wie mijn vader was: ik heb lang gedacht dat mijn stiefvader mijn vader was.»

HUMO Je wist niet dat je half Marokkaans was?

Pessemiers-Benamar «Neen. Mijn moeder heeft dat lang voor me verzwegen. Ze wou me beschermen. Ik snap dat heel goed. Mijn moeder is een heel zorgend type en heeft ook altijd in de zorgsector gewerkt. Net als mijn vader, trouwens. Zo hebben ze elkaar kennen.

»Ik ben maar vragen gaan stellen toen ik op mijn twaalfde hoorde dat ik voortaan Dahlia Pessemiers zou heten. Tot dan had ik dezelfde familienaam als mijn moeder. Ze heeft eerst vaagweg gesuggereerd dat mijn echte vader Spaans was, en dat ik daarom niet blond was, maar donker. Ik ben helemaal opgegaan in dat Spaanse verhaal, ben flamenco gaan dansen, me over Spanje gaan informeren. Totdat mijn moeder me op mijn veertiende een keer mooi aankleedde, me meenam naar het Basilix-winkelcentrum en ik daar opeens aan tafel zat met een man die alleen Frans sprak, mij aankeek en aankeek, en enorm op mij leek. Daarna zei ze tegen me: ‘Dat is ’m. Je vader. Hij komt uit Marokko.»

HUMO Je bent je daarna in hem gaan verdiepen. Dat niet alleen, je hebt er ook verschillende voorstellingen over gemaakt: de kindervoorstelling ‘Baba’ – het Arabische woord voor ‘vader’ – en de monoloog ‘MozaIK’, die je samen met de Brusselse acteur en stand-upcomedian Sam Touzani schreef.

Pessemiers-Benamar «Ik heb Sam leren kennen na ‘Niet alle Marokkanen zijn dieven’, het toneelstuk van Arne Sierens waarin ik samen met Zouzou Ben Chikha en Mourade Zeguendi heb gespeeld. Het klikte met die twee, en opeens hoorde ik bij het Maghrebijnse kliekje. Via hen heb ik dan Sam leren kennen. Hij heeft me geholpen mijn verleden te achterhalen, een verhaal te maken van mijn geschiedenis. Ik ben Arabisch gaan studeren en Sam heeft me boeken gegeven over de Marokkaanse politieke geschiedenis.

»Ik ben ook naar Marokko getrokken. Ik herinner me dat ik vreselijk gehuild heb toen ik daar aankwam: iedereen ontving me daar zo warm. Nooit vroeg iemand, zoals ze hier vaak wél doen: ‘Welke roots heb jij eigenlijk?’ Ik voelde me daar meteen thuis.»

HUMO Je bent je vader ondertussen blijven zien?

Pessemiers-Benamar «Ja, ik was hem intussen gaan opzoeken.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234