null Beeld

'De Ronde': hoe Jan Eelen in één dag een halve topserie filmde

Afgelopen zondag heeft u wellicht de eerste aflevering van 'De Ronde' gezien. Eén van de eerste beelden van die reeks: Dirk Roofthooft, zaakvoerder van de firma Dyramac, drinkt in een Brugs hotel een kop koffie, leest de krant en drukt zijn rinkelende gsm uit.

Sander Van den Broecke

Dat shot - gefilmd op zondag 4 april 2010 om 7.40 uur - was het allereerste van een waanzinnig etmaal. Een ploeg van 280 man, gewapend met 46 camera's, zou die éne dag in 10 uur tijd op zeker 40 verschillende locaties het equivalent van 15 draaidagen opnemen. Op zich al een wereldrecord, maar wat het helemaal een mission impossible maakte, was het decor: de Ronde van Vlaanderen.

Eelen heeft het spek aan zijn been: hij heeft zichzelf met de meest complexe opdracht uit zijn carrière opgezadeld. Maanden loopt hij te sjieken op verhalen, samen met zijn assistent Youri Boone. In februari 2010 beginnen ze aan een scenario dat dan alleen nog maar van vér lijkt op het vlechtwerk waar u de komende weken naar kunt kijken. Ze blijven schrijven tot de laatste dag: op zaterdagavond 3 april, zo rond een uur of elf, zal Boone nog komen aanzetten met een pas afgewerkte dialoog die de volgende dag gefilmd moet worden.

[...]

Terwijl we naar het hotel wandelen, heb ik voor het eerst de tijd om hem even alleen te spreken. 'Jij lijkt de minst zenuwachtige van allemaal,' zeg ik. 'Ik kan me geen stress permitteren,' antwoordt hij. 'Ik heb er de tijd niet voor. Mocht alles nu al piekfijn geregeld zijn, dán zou ik stressen. Maar er is nog zoveel te doen. In mijn kop ben ik continu de hele draaidag aan het overlopen. Weet je dat ik nog altijd niet weet hoe ik morgen op al die verschillende locaties geraak? Ik hoop maar dat ze me op tijd in een auto duwen of op een motor zetten. Maar wíé dat moet doen, dat weet ik niet.' Hij lacht en kijkt me aan alsof hij wil vragen: 'Is dit fun of is dit fun?'

[...]

Bij het vipontbijt gaat er meteen al iets mis. Aan het tafeltje dat voor Dyramac is gereserveerd, hangen mensen die daar niet horen te hangen. Ook tijdens het filmen loopt er volk in de weg. De acteurs - Van den Eynde, Degand en Van Eeghem - zijn duidelijk nog onwennig, en omdat het buiten nu helemáál betrokken is, lijkt ook het licht nergens meer naar. Na drie takes ruimt Eelen op: 'Naar 't Zand, nu, allemaal!' Hij bijt op zijn onderlip en zegt dan tegen mij, stil: 'Zeg er niks van tegen de acteurs, maar het trok op geen kloten.' Een maand later, in een montagecel op Woestijnvis, zal blijken dat hij gelijk had. Van het hele ontbijt zijn maar een paar seconden bruikbaar. In oktober wordt het tafereel opnieuw gedraaid, in het Concertgebouw. Met alleen maar figuranten.

[...]

Het is vijf over half tien, en voor het eerst sinds láng heeft Eelen een paar minuten helemaal niks te doen. Hij steekt een L&M op. Ik ga bij hem staan. 'Weet gij wat ik vond van die hele ochtend?' vraagt hij. 'Kak!' Hij lacht niet. 'Nog een geluk dat al die acteurs klasbakken zijn. Zij hebben het gered.' Hij gooit zijn sigaret weg en stapt naar een auto met draaiende motor, op naar nieuwe avonturen: 'Met een beetje geluk brengt die chauffeur mij nu naar de Koppenberg. En als ik nog meer geluk heb, wint Tom Boonen.'

Het volledige artikel leest u in Humo 3676 van dinsdag 15 februari.

Jan Eelen over 'De Ronde' in 'De laatste show' [Video]

Lees de review van de eerste aflevering van \'De Ronde\'

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234