null Beeld

De Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen


Wij puffen en hijgen al als we in Gent met de fiets de Sint-Kwintensberg (met acht procent bezwaarlijk een berg te noemen) op moeten. Koerspetje af dus voor de vele wielertoeristen - vorig jaar waren ze met 19.000 - die zich de dag vóór Vlaanderens Hoogmis in het zweet werken in 'hun' Ronde.

Katrien Depecker

Sportjournalist en wielerfanaat Karl Vannieuwkerke brengt vanavond naar goede gewoonte verslag uit van de happening.

Karl Vannieuwkerke «We brengen weer reportages en sfeerbeelden, en we blikken ook vooruit naar de echte Ronde. Want dat is natuurlijk de aantrekkingskracht van zo'n Ronde voor wielertoeristen: dat ze eens het parcours kunnen afleggen waarop de groten de dag erna rijden. Heel wat van die mensen trainen daar ook maniakaal voor in de wintermaanden. Ik merk ook dat er steeds meer in Brugge starten en de volledige 260 kilometer rijden.»


HUMO Vorig jaar diende de burgemeester van Zwalm een klacht in tegen Golazo, de organisator van de Ronde voor wielertoeristen: die zouden te veel zwerfvuil achterlaten. En ook de mensen die langs het parcours wonen klagen over overlast.

Vannieuwkerke «Klagers zijn er altijd, we zouden eens wat toleranter mogen zijn. Bij de wielertoeristen onderling is er al een hele cultuur van sociale controle ontstaan: wie het te bont maakt, krijgt een boete. Al zijn er natuurlijk enkelingen die door hun uitspattingen de perceptie voeden dat álle toeristen voor overlast zorgen. Hetzelfde met doping: er zullen wel wielertoeristen zijn die daarmee experimenteren, maar de meeste blijven ervan af.»


HUMO Rond je dertigste heb je zelf enkele jaren gekoerst op amateurniveau. Waarom ben je daar toen pas mee begonnen?

Vannieuwkerke «Ik was tot dan toe met andere sporten bezig, maar toen ik zelf wielercommentator werd, wilde ik ervaren hoe het voelde om in het peloton te rijden of in een massaspurt te zitten.»

«Ik ben opgegroeid in de Westhoek en ging vaak rijden in het Heuvelland: enorm mooie streek. De Vlaamse Ardennen, het epicentrum van de Ronde, is ook fantastisch, alleen moet je ervoor zorgen dat je op gewicht staat: het is constant bergop, en dan is het beter om geen overtollige kilo's mee te sleuren. Maar dat ging me goed af: ik stond mager toen, en ik was een klimmer. En voor mij was het echt spórt. Ik stopte onderweg niet om een trappist te drinken.»

«Maar ik heb nooit meegedaan aan een wedstrijd voor wielertoeristen: dan moest ik natuurlijk zelf werken.»


HUMO Na de échte Ronde kunnen de kijkers zondagavond 3 april ook kijken naar 'De Ronde' van Jan Eelen. Voor het gelijknamige boek van de reeks heb jij de redactie verzorgd, en je bent ook af en toe te zien in de reeks zelf.

Vannieuwkerke «Voor de serie was mijn inbreng erg beperkt. Jan had me gevraagd of ik het kon verdragen dat er een cameraploeg op m'n vingers stond te kijken terwijl ik live in de ether ging, en dat kon ik. Achteraf heb ik nog een stuk of vier zinnetjes ingelezen die ze nodig hadden voor de communicatie met de regie, maar dat was het. Ik vind het een erg sterke reeks, die er misschien wel voor zal zorgen dat de belangstelling voor de wedstrijd dit jaar nog iets groter zal zijn.»


HUMO Mogen we je ter afsluiting om een pronostiek voor de derde april vragen?

Vannieuwkerke «We moeten Gent-Wevelgem nog afwachten (dit interview werd vóór Gent-Wevelgem afgenomen, red.). Maar vooruit, dan: Cancellara wint opnieuw, Haussler wordt tweede en Nuyens vervolledigt de top drie.»


HUMO Fijn!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234