null Beeld

De sappigste studentenanekdote van Joost Vandecasteele

Ah, die dierbare studententijd: de smaak van vrijheid, het eerste echte lief, de stressy examens. Het verlangen om deze of gene anekdote uit dat stukje levensgeschiedenis op te dissen, overvalt iedereen wel eens. En kijk: net toen wij passeerden, borrelde bij Joost Vandecasteele dit verhaal op. Toeval!

Katrien Depecker

undefined

'Werkgroep sabotage, vernieling en propaganda'

Joost Vandecasteele «Wat mij het meest is bijgebleven uit m’n studententijd zijn de betogingen, de bezettingen, de stakingen. Hoewel het Rits met zijn studenten theaterregie een aparte afdeling was, werd er toch heel veel beslist vanuit de Erasmushogeschool. Wij wilden meer onafhankelijkheid en zeggenschap, en we hadden een soort artistiek leider van het Rits die van alles wou doorvoeren, maar daarin werd tegengehouden door de hogere instanties. Zo waren er niet voldoende gebouwen voor de Rits-studenten, waardoor we vaak les hadden in een café of bij mensen thuis. Dus gingen wij betogen en bezetten. We begonnen zelfs gebouwen te kraken: ik heb nachtenlang in één van die gekraakte gebouwen in de kou geslapen en in de hoeken gepist. Ik hoop dat daar nog iets van te merken is, want dat zijn daarna de bureaus geworden van de Erasmushogeschool (lacht).

»Ik zat in de werkgroep ‘Sabotage, vernieling en propaganda’. We hadden gehoord dat de campus afgesloten zou worden voor één van onze betogingen, en we hadden het plan opgevat te infiltreren in de Erasmushogeschool. Vanuit de gedachte: ‘Als we al binnen zitten, kunnen ze ons niets meer maken!’ Om acht uur ’s ochtends ben ik vertrokken met de rest van de werkgroep: incognito hebben we een voormiddag lang als een bende spionnen de lessen mee gevolgd. Met het idee om dan later, zodra de betoging bezig was en de campus afgesloten werd, vanaf het dak vlaggen naar beneden te laten en allerlei folders naar beneden te gooien. Plots hoorden we door de luidsprekers in de gangen: ‘Er is een betoging onderweg van het Rits. We gaan de campus afsluiten, niks aan de hand.’ Wij zaten vol spanning te wachten: ‘Nu komt het!’

»Tot bleek dat we in de verkeerde gebouwen zaten – de betoging was in het zuidgebouw en wij zaten in het noordgebouw. We wisten helaas niet dat de campus over verschillende gebouwen verspreid was. Het was dus één van de saaiste, meest nutteloze terroristische aanslagen die je je kunt voorstellen. En ik ben er heel trots op dat wij de luiste terroristen aller tijden zijn.

»Voor de rest was ik een heel brave student die altijd goed zijn best deed. En het heeft wat opgeleverd, want ik ben nu een heel succesvolle theaterregisseur zonder werk.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234