null Beeld

De Schaarbeek Syrië-Expres: dagboek van een hulpkonvooi

Zelden raakte het hart van België zo traag ontdooid als voor Syrië. Een oorlog die zelfs Vlaamse jongens zo gek krijgt de kalasjnikov ter hand te nemen, die leek onze sympathie niet te verdienen.

sso

undefined

'Een gekoelde container vol vaccinaties: daar droom ik van'

Nochtans vertrekt vanuit ons land maandelijks een hulpkonvooi richting Syrië – sinds vorig jaar al zo'n twintig keer. Kloppend hart van barmhartigheid is een apotheek op de Haachtsesteenweg in Schaarbeek.

Humo reisde mee met het jongste konvooi, dat ondermeer leidde naar Reyhanli. De laatste Turkse stad voor de grens met Syrië was afgelopen weekend nog het decor van een bloederige bomaanslag. Twee bomauto's doodden 46 mensen, meer dan 100 slachtoffers raakten gewond.

Humo sprak in Reyhanli met dokter Mohamed Martini, directeur van het Orient-ziekenhuis dat gewonde Syriërs – burgers en vrijheidsstrijders – verzorgt.

Mohamed Martini «In Syrië was ik laborant, ik had kantoren in Idlib en Aleppo. Daar kreeg ik bijzondere gevallen over de vloer: meisjes van zeven jaar die begonnen te menstrueren, mannen met borstkanker. Met mijn labo ontdekte ik dat het kippenvlees barstensvol hormonen zat. Ik heb het laten testen: de concentratie oestrogenen lag bij sommige kippen 250.000 keer hoger dan bij andere kippen. Toen ik dat in 2006 op een conferentie aan het licht bracht, ben ik ontboden bij de militaire inlichtingendienst. Ik moest voortaan zwijgen, of ik zou mijn kinderen nooit meer terugzien. U moet weten: de neef van president Assad is de grootste importeur van kippenvlees in Syrië.»

Elke dag wordt de ziekenhuisdirecteur geconfronteerd met de gevolgen van de nu al twee jaar durende oorlog: afgerukte ledematen, gapende wonden, kinderen die voor het leven verminkt zijn.

Martini «We vechten al lang niet meer tegen het regime. Het is nu tegen de Hezbollah en Iran dat we aan het strijden zijn. Het regime van Assad is aan zijn einde gekomen: tegen het einde van het jaar is het gedaan. Ook Jabhat Al Nusra (de Syrische, aan Al Qaeda gelinkte jihadistische rebellengroep, red.) zullen we buitenzetten. We zullen niet toestaan dat Syrië een zuiver islamitische staat wordt. Wij zijn altijd een land geweest waar moslims en christenen naast elkaar leven. Dat mag niet veranderen.»

Gespierde taal, al moet de dokter toegeven dat de toestand op het terrein verslechtert. “De oorlog wordt steeds vuiler: er worden nu ook chemische wapens ingezet. De laatste week (begin mei, red.) hebben we acht slachtoffers behandeld die bestookt zijn met saringas.”

HUMO Hoe weet u dat?

Martini «Ze hadden allemaal pupillen als speldenknoppen. Typisch voor een aanslag met sarin.»

HUMO Door wie is dat gas gebruikt?

Martini «Het regeringsleger, natuurlijk. Ik weet dat het regime van Assad chemische en bacteriologische wapens heeft. Ik heb dat met eigen ogen gezien tijdens mijn legeropleiding. De vrijheidsstrijders hebben amper wapens. Waar zouden zij plots chemische wapens vandaan halen, laat staan dat ze ermee om kunnen gaan?»

HUMO Hoe zijn de sarinslachtoffers er aan toe?

Martini «Eén slachtoffer is overleden. Ze is gestorven toen we haar van een ziekenhuis in Syrië naar Turkije wilden brengen. Met de anderen gaat het intussen beter. Zij hebben geen dodelijke dosis binnengekregen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234