null Beeld

'De schaduw van de ramp: 15 jaar na 9/11': olie op het vuur!

Roel van Dalen is één van de meest gerenommeerde documentairemakers van Nederland. Zijn nieuwste film richt zich op 9/11: deze maand alweer 15 jaar geleden. De documentaire heet ‘De schaduw van de ramp’ en wordt toepasselijkerwijs op 11 september uitgezonden.

Vincent Cardinaal

'Amerikanen kunnen zich niet voorstellen dat hun levenswijze niet iederéén bekoort.' Roel van Dalen

Zijn nieuwste film richt zich op 9/11: deze maand alweer 15 jaar geleden. De documentaire heet ‘De schaduw van de ramp’ en wordt toepasselijkerwijs op 11 september uitgezonden.

HUMO Roel, in je film volg je Nederlanders die op de bewuste rampdag in New York woonden.

Roel van Dalen «Ja, dat klopt. Althans, ik ga met die mensen op stap en volg de route die zij op 11 september 2001 ook liepen. Onderweg komen we ook Amerikanen tegen, die dan weer hun verhaal doen. Zo ontstaat een intens beeld van de betekenis van 9/11 voor New York en de Amerikaanse samenleving, en de rol die Amerika in de wereld meende te moeten gaan spelen.»

HUMO Arnon Grunberg schreef al eens: de 20ste eeuw eindigde met de val van de Muur, de 21ste begon met de val van de Twin Towers.

Van Dalen «Oh, die heb ik nog nooit gehoord, maar ik ben het er wel zeer mee eens. Op 9/11 leefden wij, de westerlingen, in een bubbel. Alles kon, de bomen reikten tot in de hemel. Dat is daarna allemaal stukgelopen, met verwoestende gevolgen. De neocons, zoals Dick Cheney en Donald Rumsfeld, zijn hun agenda gaan uitvoeren – en die dateerde al van de eerste Golfoorlog, begin jaren 90.»

HUMO In de film zit een Amerikaan die stelt dat die dag een ‘zwarte wolk uit de hel’ is neergedaald op NY.

Van Dalen «Sterke beeldspraak, en volgens mij erg treffend. De oorlog die zij in Afghanistan zijn gestart, was nog wel te begrijpen: de Taliban, Al Qaeda – die zaten daar, hè? Toen ze rechtsaf sloegen naar Irak, is het gedonder begonnen. De onderliggende laag van de film gaat over het misplaatste morele superioriteitsgevoel van Amerika. The American way of life: die is voor alle Amerikanen min of meer heilig. In die zin zijn het jezuïeten. Ze willen bekeren! Ze kunnen zich maar niet voorstellen dat, bijvoorbeeld, een Noord-Vietnamese rijstboer helemaal geen zín heeft om die levenswijze aan te hangen. Dat bord voor de kop heeft vreselijke gevolgen voor de rest van de wereld gehad. Hun oorlogen hebben geleid tot een ontwrichting, tot grote gevoelens van haat in de gebieden die ze troffen.»

HUMO En nu komen ze met Donald Trump op de proppen.

Van Dalen «Trump kon alleen maar groot worden door angstgevoelens. Een samenleving die enerzijds meer dan 8 miljard dollar per jaar aan ‘veiligheid’ uitgeeft, en anderzijds vrije wapenhandel toestaat! Hij is het monster dat de Amerikanen zelf hebben gecreëerd, een abjecte haatzaaier die alsmaar olie op het vuur gooit. Hij speelt perfect in op hun hang naar safety: als Amerika maar veilig is, en de rest van de wereld leggen ze wel even uit hoe het moet. In Europa zie ik nu ook met lede ogen aan hoe we steeds meer naar de kant van Amerika opschuiven. Ik weiger overigens te geloven dat die pias president gaat worden.»

HUMO Een positieve gedachte om ons aan vast te klampen. Dank voor het gesprek!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234