De schandalen van Jean-Marie Dedecker: de Vlaamse Academie voor de Sport

Een avond in het najaar van 2000. In een Oostends café drinken enkele bestuursleden van de plaatselijke VLD-afdeling na een vergadering een pint. Onder hen Jean-Marie Dedecker, sinds een jaar senator voor de VLD en pas verkozen als gemeenteraadslid. Aangevuurd door een paar glazen bier roffelt hij zich op de borst: 'Ik heb 10 miljoen afgeluisd van Johan Sauwens... En ik heb niet eens moeite moeten doen.'

'Weet je wat subsidies zijn? Cocaïne voor de elite,' zei Jean-Marie Dedecker in Het Nieuwsblad Op Zondag van 2 oktober 2005. 'Als je naar de opera gaat, struikel je over de bontjassen. Van mij mag iemand zichzelf op een podium bevredigen, maar niet op andermans kosten. We zijn te veel in de watten gelegd, dat is ons probleem. Minister Johan Vande Lanotte heeft de sportclubs voor vier miljoen euro kledij van de Nationale Loterij cadeau gedaan: dat is een verkeerd signaal.'

Maar als het gaat om 'verkeerde signalen', heeft Dedecker aan niemand lessen te geven. Twee jaar lang versluisde hij als general manager van de VLAS, de Vlaamse Academie van de Sport, aanzienlijke sommen belastinggeld. Ogenschijnlijk om de Vlaamse topsport te bevorderen, maar in de praktijk vooral om vriendjes te plezieren.

Het volledige artikel leest u vanaf dinsdag 28 april in Humo 3582.

Enkele quotes uit het artikel


Didier Ramoudt «Ik dacht: 'Jezus! Die vent zit nog maar pas in de politiek, en hij heeft al de weg gevonden naar de vetpotten.' Nu, Dedecker is altijd een stoefer geweest. Daarom heb ik er die avond niet lang bij stilgestaan. Cafépraat, dacht ik - daar was hij toen al erg goed in.» Maar dit was geen cafépraat, zo bleek spoedig. Op 11 december 2000 verscheen een Besluit van de Vlaamse Regering, ondertekend door toenmalig minister-president Patrick Dewael en zijn minister van Sport Johan Sauwens. Daarin stond dat de Vlaamse regering een jaarlijkse subsidie van 10 miljoen frank toekende aan de vzw Excell Form. Die moest met dat geld een Vlaamse Academie van de Sport (VLAS) oprichten.

Paul De Geyter «De VLAS? Nog nooit van gehoord! Ik herinner me heel vaag dat ik ooit met hem in een vzw ben gestapt, maar daar heb ik sindsdien nooit meer iets van gehoord. Hij heeft mij nooit verteld dat hij die vzw - en dus mijn naam - voor een Vlaamse sportacademie is gaan gebruiken.»

Guy Vanhengel «Komaf maken met de VLAS was één van mijn eerste daden als minister van Sport, in september 2002 al geloof ik. Ik kreeg dat dossier voor mijn neus toen er een jaarlijks terugkerende subsidie van 250.000 euro moest worden goedgekeurd: dat was niet serieus, dat zag ik meteen. De VLAS was gewoon een eenmansbedrijfje van Dedecker, die lukraak overheidsgeld uitdeelde aan bevriende atleten. Wat was het structurerende idee achter deze vzw? Jean-Marie Dedecker die zijn vrienden een plezier doet? Jean-Marie Dedecker die auto's weggeeft aan de vrienden? Ik heb nooit begrepen wat dat te maken had met topsport. Ik heb Dedecker onmiddellijk bij mij geroepen en gezegd dat ik zijn handel niet langer wenste te financieren. De VLAS was voorbij.»

Guy Vanhengel «Ik heb de boekhouding van het eerste jaar onder ogen gekregen. Laten we zeggen dat die niet echt voldeed aan alle vormvereisten. Het was allemaal nogal... jeugdclubachtig, zou ik zeggen. Ik vond het ook nogal vreemd. Tenslotte is Dedecker twintig jaar lang bankier geweest. Je zou denken dat die man weet hoe een boekhouding eruit moet zien. Uiteindelijk is het Rekenhof ook over die boekhouding - of het gebrek eraan - gevallen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234