De sensuele seksenquête: 'De orgasmekloof bestáát!'
‘Telefacts’ is zo vriendelijk geweest duizend Vlamingen op de rooster te leggen over hun seksleven – bedenk maar eens hoeveel ongemakkelijke tooggesprekken ze u daarmee uitsparen.
HUMO De Vlaming geeft zijn seksleven een gemiddelde score van 5,7 op 10. Als dat cijfer vroeger op ons rapport verscheen, sprongen we niet bepaald een gat in de lucht.
Alexander Witpas «Ik denk dat je die score moet nuanceren. Bij het grote seksonderzoek van Sekspert werd een onderscheid gemaakt tussen de mensen die de voorbije zes maanden wél of géén seks hadden gehad. De eerste groep, zo’n 75 procent van de ondervraagden, gaf hun seksleven een gemiddeld cijfer van 7,5 op 10: dat is alvast een pak beter dan 5,7. Mensen zijn niet zo ontevreden over hun seksleven als we tegenwoordig weleens denken.»
HUMO Met het orgasme is het prima gesteld, besluit ‘Telefacts’: 36 procent van de vrijpartijen eindigt altijd in een orgasme; 40 procent meestal.
Witpas «Bij Sekspert zagen ze een groot verschil tussen mannen en vrouwen: 90 procent van de mannen zei zo goed als altijd klaar te komen, tegenover iets minder dan de helft van de vrouwen. De orgasmekloof bestáát, dat weten we al langer.»
HUMO Zo onfair.
Witpas «Dat is zo. Het verschil heeft met van alles te maken: hóé je seks hebt, of je zelf weet hoe je tot een orgasme kunt komen, en of je weet wat je partner daarvoor kan doen. Wat ook een rol speelt, is hoe belangrijk je het vindt om een orgasme te krijgen. Het zou een goeie zaak zijn als vrouwen die er moeite mee hebben, dat wat beter bij zichzelf zouden herkennen en hun partner zouden laten weten hoe ze meer opgewonden kunnen geraken. Maar anderzijds: we zeggen nu al dertig jaar lang tegen mannen dat een seksleven méér is dan alleen het krijgen van erecties en orgasmen. Ik zou het sneu vinden als we hun prestatiedwang nu aan vrouwen zouden aanpraten: ‘Je móét elke keer een orgasme krijgen.’ Dat kan niet de bedoeling zijn.»
HUMO De aflevering eindigt met een reportage over het zogenaamde superorgasme. Daarin getuigen vrouwen die tot zestig keer na elkaar kunnen klaarkomen.
Witpas «We weten al sinds de jaren 70 dat er op dat vlak een verschil is tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben na een orgasme een refractaire periode, waarin ze wat moeten herstellen voor ze weer opgewonden kunnen worden en een erectie krijgen. Dat kan variëren van een paar minuten als ze jong zijn, tot een dag of langer op oudere leeftijd. Vrouwen hebben dat niet: zij kunnen zonder onderbreking een aantal orgasmen na elkaar krijgen. Maar zestig keer? More power to you als je dat graag hebt, maar ik weet niet of veel vrouwen daarop zitten te wachten (lacht).
»Is het nuttig dat de wetenschap zich over dat superorgasme buigt? Sommige mensen kunnen moeilijk opgewonden geraken – omdat ze medicatie slikken die dat bemoeilijkt, bijvoorbeeld, zoals antidepressiva of kankermedicijnen. Het is misschien nuttiger om die mensen aan één orgasme te helpen, dan om te onderzoeken hoe je aan zestig opeenvolgende orgasmen geraakt.»