null Beeld

'De shockdoctrine': linkse boel met Naomi Klein

Alfonso Cuarón, de regisseur van 'Children of Men' maakte een zes minuten durende samenvatting van 'De Shockdoctrine' van Naomi Klein, auteur van 'No Logo'.

'Ik heb een boek geschreven,' zegt ze (luide stem, flink tempo), 'dat dé dominante mythe van onze tijd onderuit wil halen. Ons is altijd verteld dat het radicale vrijemarktdenken, het economische project dat sinds Reagan en Thatcher zozeer in de mode is, de wereld veroverd heeft na een vredelievende kruistocht, hand in hand met de democratie. Welnu, dat is niet meer dan een sprookje. De waarheid is dat dat project te midden van het geweld geboren is. Het marktmodel van Milton Friedman en zijn Chicago School heeft het maar gehaald door schaamteloos misbruik te maken van rampen en crisissen. Ik wil dat verhaal opnieuw vertellen, maar dit keer zonder de shocks, de bloedbaden en de lijken te vergeten.'

U vindt het volledige interview met Naomi Klein in Humo 3500


HUMO Op Youtube is een filmpje te zien van Alfonso Cuarón waarin uw boek wordt voorgesteld: ook daarin wordt rijkelijk met de electroshocks uitgepakt.

NAOMI KLEIN « Ja, 't is een harde film, zeker op een groot scherm zoals gisteravond. Maar er zit toch geen shocktechniek van mijn kant aan vast. We hadden maar zes minuten, en dat Kubark-handboek was voor mij zo revelerend geweest om het shockproces te begrijpen dat ik dat dan toch de beste ingang vond. Voor sommigen blijkt het averechts te werken, en dat houdt me wel bezig was: als dat filmpje de mensen alleen maar zou afleiden van de serieuze research en documentatie in het boek zou ik dat erg vinden, dan is het een goed marketinginstrument maar een slecht intellectueel instrument. Maar ik hoop dat het niet zo is. Alfonso Cuarón heeft er hard aan gewekt, en ik ben de laatste om achteraf kritiek te geven.»

undefined


undefined

Forumvraag: Is er een verband tussen megarampen en superwinsten?

Bent u het eens met Naomi Kleins shockdoctrine? Of vindt u dat de link tussen megarampen en superwinsten bij de haren getrokken is? En zijn er volgens u realistische alternatieven voor radicale vrije markt? Praat erover met andere Humo-lezers op ons Forum.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234