null Beeld

De sirene in Carice van Houten

Carice van Houten (36) is de grootste Nederlandse actrice van haar generatie. Ze speelde hoofdrollen in eigen land, acteerde naast Tom Cruise ('Valkyrie') en is een enigmatische priesteres in 'Game of Thrones'. En nu heeft ze een plaat uit: 'See You on the Ice'

Jeroen Maris

'See You on the Ice' is een ingetogen, precieus werkje met covers en eigen broedsel, waarvoor ze de hulp kreeg van onder meer Howe Gelb, Marc Ribot en Antony Hegarty.

Carice Van Houten «Ik kan alleen maar hopen dat de mensen me een béétje goed gezind zijn, en dat ik er zonder kleerscheuren uitkom. Want ik vind de baby goed gelukt - ik ben heel trots op die plaat. Ze is ook niet vrijblijvend.

»Ik zocht niet naar een zijproject dat me wat verstrooiing moest bezorgen. Ik moest dit echt kwijt. (Imiteert met angstwekkende precisie het geluid van de betere kotspartij) Het was als overgeven: dat hou je ook niet tegen.

»Ik ben niet de zoveelste actrice die voor een microfoon geduwd wordt en vervolgens met een piepstemmetje vraagt wat ze moet zingen. Ik ben sowieso al heel mijn leven gepassioneerd door muziek, en ik heb best wat bagage.

»En dus kon ik af en toe roepen 'Ik wil een Roxy Music-geluidje', zonder dat de mensen in de studio vreemd opkeken. En ik heb me van de eerste tot de laatste seconde met alles bemoeid: deze plaat is helemaal van mij.

»Nu is er de opwinding van iets dat klaar is. En nieuw: het voelt alsof ik weer negentien ben, en in m'n eerste film speel. Dat prille, dat angstige, dat niet weten wat komt. Heel anders dan het arrivée-gevoel dat ik als actrice soms heb.

»Niet dat er geen rek meer zit op die carrière, maar ik ben wel op het punt gekomen dat ik moet beschermen wat er al is. Er is al iets dat ik niet meer kan weggooien, terwijl ik als zangeres nog maar begin met creëren. 't Voelt als opnieuw beginnen, en dat is héél lekker.»


Melancholische dweil

'Particle of Light' is het hartverkillende duet dat Van Houten opnam met Antony Hegarty, die ze al jaren geleden leerde kennen. Een nuit blanche: het was net gedaan met haar toenmalige vriendje, en nog terwijl ze Antony de hand schudde, begonnen de tranen al over haar wangen te druppen. Hij troostte haar, zij bedankte hem, en ze bleven contact houden. Gelijkgestemde, oude zielen?

Bekijk: 'Particle of Light'

Van Houten «Dat denk ik wel, ja. Maar Antony geeft zich nog veel meer over aan zijn weerloosheid. Hij is sterk, weet goed wat hij wil, maar durft zich heel kwetsbaar op te stellen. Ik heb veel meer dan hij een schild om me heen. Maar dat kinderlijke, dat plompverloren leven zonder precies te weten hoe dat moet: dat herken ik heel erg.

»Ik ben kwetsbaarder als zangeres dan als actrice. Voor mij is acteren iets heel persoonlijks, maar het publiek ziet dat niet: dat krijgt alleen het personage. Terwijl ik op de plaat kanten van mezelf uitspel die mensen nog niet kennen. Ik ben altijd heel nuchter voor de buitenwereld, probeer me er met een grap vanaf te maken, maar in muziek kan dat niet.

»Daarin komt altijd een soort van waarheid naar boven - in dit geval dat ik een melancholische dweil van een vrouw ben. Ik kan verloren lopen in melancholie, er echt in zwélgen, en dat hoor je op de plaat. In die zin is dat handvol liedjes veel persoonlijker dan alle rollen die ik al gespeeld heb.

»Dat ik hard geleefd heb de afgelopen jaren, veel meegemaakt en gevoeld heb, dat hóór je aan de plaat. (Krijgt vochtige ogen) Grappig: ik word er pas emotioneel van nu ik er openlijk over praat. Eigenlijk is 'See You on the Ice' het dagboek waar ik al die jaren geen tijd voor heb gehad.»

Bekijk: 'Emily'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234