null Beeld

'De slachtoffers van terreuraanslagen zijn het beu'

De slachtoffers van de aanslagen van 22 maart in Brussel krijgen nog steeds niet de juiste nazorg of financiële ondersteuning. Slachtofferorganisatie V-Europe ijvert daarom voor de oprichting van een fonds. Om die eis kracht bij te zetten trekt op 11 maart, de Europese herdenkingsdag voor slachtoffers van terreurgeweld, een mars door de straten van Brussel.

Sophie Pycke

PHILIPPE VANSTEENKISTE (voorzitter V-Europe) «Die komt er op initiatief van slachtoffers van de Bende van Nijvel. Hun situatie is vergelijkbaar: burgers die door terroristen als wapen zijn ingezet tegen de democratische waarden. Hun leven is in een paar seconden kapotgemaakt. En toch doet de overheid niet meer dan het absolute minimum voor hen.»

HUMO Hun dossiers komen daardoor bij verzekeringsmaatschappijen terecht.

VANSTEENKISTE «Klopt. En dat zijn bedrijven die winst moeten maken. Verzekeringen hebben meer financiële middelen dan de overheid om schadevergoedingen uit te keren én ze beschikken over de beste medische experts. Maar toch behandelen ze de slachtoffers met een ongelooflijke minachting. Vanaf 10 procent invaliditeit krijg je als terreurslachtoffer financiële rechten, maar het is opvallend hoeveel slachtoffers een percentage van amper 4 of 5 procent krijgen opgeplakt. Terwijl een leek kan zien hoe zwaar het trauma inhakt op hun sociale leven en werkbekwaamheid.

»Bovendien krijgen slachtoffers het gevoel dat ze misbruik maken van het systeem. Ze moeten voortdurend bewijzen dat ze ziek zijn. Telkens opnieuw die vreselijke terreurervaring vertellen: de mensen zijn dat beu.

»Het systeem is zodanig versplinterd dat iedereen van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Via de arbeidsrechtbank zouden slachtoffers in beroep kunnen gaan, maar het kan jaren duren voor er een vonnis wordt uitgesproken. Slachtoffers hebben nú steun nodig.»

HUMO Daarom ijvert V-Europe voor de oprichting van een fonds voor de slachtoffers.

VANSTEENKISTE «We vragen dat de staat zijn verantwoordelijk neemt en een garantiefonds voor de slachtoffers van terreur opricht. Een fonds dat de administratie, uitkeringen en onafhankelijke medische expertise bundelt. Want nu moeten slachtoffers jarenlang hun hoofd breken over wat hun rechten zijn en wat ze zelf in gang moeten steken. Zolang de dossiers bij de verzekeringsmaatschappijen zitten, blijft die versplintering een probleem.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234