null Beeld

'De slimste mens': bij ons merk je dat iedereen een beetje nerveus is, en bezig met z'n eergevoel

Grote ogen wanneer u vanavond langs NPO 2 zapt: blijkt dat ‘De slimste mens’ in Nederland een waardig, intelligent en door Philip Freriks met de sereniteit van een gemiddeld Groot Dictee der Nederlandse Taal voorgezeten kennisspel is. Niks geen flauwe witzen die komen aanvliegen uit de richting van de jurytafel, weg hysterische hyenalach van Erik Van Looy wanneer Philippe Geubels zijn wenkbrauw half optrekt, en al helemaal geen vragen over pipi, kaka en soortgelijke prangende topics. ‘De slimste mens’ is in Nederland met andere woorden een beetje saaier, maar je steekt er misschien wel iets van op. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen treedt – naast actrice Dilan Yurdakul en nieuwsverslaggever Jaap van Deurzen – vooral schrijfster Esther Gerritsen aan.

vvp

'Esther Gerritsen: 'Ze vroegen me het Boekenweekgeschenk te schrijven en ik was ontróérd.'

HUMO Waar kunnen onze lezers je van kennen, Esther?

Esther Gerritsen «Ik heb dit jaar in Nederland het Boekenweekgeschenk geschreven, ‘Broer’ heet het. En mijn laatste romans zijn ‘Roxy’ en ‘Dorst’.»

HUMO Het Boekenweekgeschenk is een enorme eer.

Gerritsen «Ja, daar word je voor gevraagd – leuk dus (lacht). Hoe dat allemaal precies in z’n werk gaat, is een mysterieus proces; dat weet niemand. Maar op een dag stond het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, red.) voor m’n deur en toen kreeg ik het verzoek. Gek genoeg was ik een beetje ontróérd. Dat ze me daarvoor zomaar vertrouwden! Want je krijgt de vrije hand, hè. ‘Schrijf maar iets en wij zullen het 600.000 keer drukken.’ Tjá!»

HUMO Eén van je eerste tv-optredens na dat aanbod ging meteen prima van start: Matthijs van Nieuwkerk verwarde je met thrillerschrijfster Esther Verhoef.

Gerritsen (lacht) «Een superaftrap, ja. Even dacht ik: ‘Het was ook te mooi om waar te zijn, hè?’ Met heel veel bombarie werd ik aangekondigd: hier is ze dan! Ach ja: voor Matthijs was het vervelender dan voor mij.»

HUMO Delicate vraag: een kort Google-uitstapje leert me dat je je boek ‘Roxy’ helemaal hebt herwerkt nadat je een keer seks had gehad.

Gerritsen «O, grappig, dat heb ik járen geleden in een interview gezegd. Ik zat heel gedegen in afzondering te werken, en zo raak je al snel in een bepaalde stemming. Maar toen had ik dus voor het eerst sinds lang een keer seks en daardoor kwam er een bom energie los die meteen het hele boek omgooide. Ik had dat verteld aan De Gids, een literair tijdschrift. Op de Boekenweek vroeg Ronald Giphart er dan ook naar, zodat het in de VARA-gids kwam, waarop nu.nl het oppikte (lacht). En vandaag staat het dus in Humo: huppekee!»

undefined

null Beeld

HUMO ‘De slimste mens’ dan: in Nederland een serieuze aangelegenheid. Heb je allerlei lijstjes uit het hoofd geleerd?

Gerritsen «In België is het veel meliger, toch? Joliger, bedoel ik. Bij ons merk je dat iedereen een beetje nerveus is, en bezig met z’n eergevoel. Je bent toch wat bang om een blunder te begaan. Ik dacht: laat me in godsnaam één keer doorgaan.

»Nu, speciale cursussen heb ik niet gevolgd, maar ik wist wel weken van tevoren dat ik mee ging doen, dus bij elk feitje had ik de reflex om te proberen dat te onthouden. Ik ging ook in kernpuntjes denken, zeker de laatste paar dagen. Het lastigste is dat je veel te moeilijk gaat redeneren: bij Elvis Presley zou ik nog gaan vergeten dat je ook ‘zanger’ en ‘Amerikaan’ moet vermelden.»

HUMO ‘Oscar’ niet vergeten bij de films.

Gerritsen «Zeker, ja! Maar je denkt telkens: het kán niet zo gemakkelijk zijn. Maar dat is het dus wel. En zo ga je steeds de mist in.»

HUMO De Nederlanders doen het bij ons meestal niet slecht: Paulien Cornelisse, Marc-Marie Huijbregts, Jan Jaap van der Wal, het lijstje gaat door. Stel dat het tegenvalt in Nederland…

Gerritsen «O, dan kom ik naar jullie!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234