null Beeld

‘De slimste mens ter wereld’: de grote finalevragen voor Otto-Jan Ham

Kennis is macht, en macht corrumpeert: twee oeroude wijsheden die een mens doen verwachten in de coulissen van ‘De slimste mens ter wereld’ iets aan te treffen dat op een slangenkuil lijkt. ‘Ach, het is maar een spelletje’: als de drie topkandidaten van het boekjaar 2012 zich voor het eerst in één ruimte bevinden, is dat de vaakst gehoorde zin.

fvd

Lotgenoten, geen concurrenten. Geen bloed aan de paal, geen onderhuidse ondermijningsstrategieën, geen koele berekening. Wél: ‘Mijn dochter is jouw grootste fan.’ Moet dát straks voor een razend spannende finale zorgen?


Otto-Jan Ham (11 deelnames, 7 keer winst): 'Hoe is het fucking mogelijk?'

Studio Brussel-presentator Otto-Jan Ham is, net als Linda De Win, Peter Vandermeersch, Freek Braeckman, Annelies Rutten, Bert Kruismans, Lieven Verstraete en Eva Brems voor hem, weer niet verder geraakt dan elf deelnames. Niettemin torenhoog favoriet om zich straks naast ex-winnaars als Alain Grootaers, Stany Crets en Steven Van Herreweghe te hijsen.

HUMO De beste stuurlui staan ook bij ‘De slimste mens’ gewoon aan wal. Hoeveel ongevraagd, goedbedoeld maar evengoed van de aap zijn gat geblazen advies is dezer dagen jouw deel?

Otto-Jan Ham «Dat valt mee. Vorige zaterdag moest ik ergens draaien en een meisje zei tegen me: ‘Je bent best goed bezig, maar je hebt het dan ook makkelijk: er is geen noemenswaardige tegenstand, hè.’ Ik dacht: ‘Trut, je moest eens weten.’ (lacht)

»Ik woon naast een café, en de moeder van die cafébaas – ze zat er met enkele leeftijdsgenoten aan een tafeltje – sprak me laatst aan: ‘Ik kijk elke avond en ik duim altijd voor jou!’ Waarop het dametje naast haar onmiddellijk: ‘Als het alleen nog maar dát was geweest: ze verplicht ons ook om ernaar te kijken.’ Vond ik wel leuk.»

HUMO De sfeer backstage wordt door de ‘Slimste mens’-eindredacteur Sam De Graeve omschreven als één van ‘enorm veel geilheid die helaas niet in de praktijk wordt omgezet’.

Ham «Vreemd dat hij dat zegt. In werkelijkheid werd dat constant in de praktijk omgezet. Oké, ik mocht al dat volk dan wel naar huis spelen, ik beloonde ze achteraf wel op een andere manier.

»Nee, backstage valt, meer dan je misschien zou denken, vooral de teleurstelling op. En die is echt: er vloeit al eens een traan, bijvoorbeeld. Schoon, eigenlijk. Ook David Galle was oprecht teleurgesteld, hij en Guga Baùl. En ik snap dat. Het zijn verstandige kerels, voor hetzelfde geld en met een beetje geluk waren ze...»

HUMO ... ook elf afleveringen ver geraakt?

Ham «Neen, want dáár moet je superslim voor zijn. Vier of vijf keer, misschien. David zéker drie keer.»

HUMO Hoeveel betaalt Woestijnvis trouwens om de ‘vloek van de elf afleveringen’ en de bijbehorende mythe in stand te houden?

Ham «Ik kan veel verklaringen bedenken waarom ik de zoveelste ben die niet verder dan elf afleveringen is geraakt. Maar waarschijnlijk komt het gewoon hierop neer: het vet was van de soep. Echt. Het eerste wat ik voelde nadat Wouter Beke me eruit had gespeeld, was: opluchting.

»Ik schaam me er een beetje voor, want het blijft toch maar een spelletje, maar het is opvallend hoe snel iemand zich door ‘De slimste mens’ laat meeslepen. De aandacht die me nu te beurt valt, is naar verluidt te verwaarlozen met wat het was toen het programma nog op de VRT liep en er véél meer mensen naar keken. Maar toch: op den duur neemt het sowieso bezit van je. Iedereen spreekt je er voortdurend over aan, en het gaat telkens over hetzelfde. Zo in your face allemaal. Ik was kapot.

»Pas na de opluchting voelde ik iets wat voor teleurstelling kon doorgaan. Dat, en verwarring: ‘Hoe is het fucking mogelijk dat ik mij door Wouter Béke op zo’n manier heb laten doen?’ Bij een vraag over Johan Cruijff dan nog! Voetbal, en dan vooral de Nederlandse variant, is net mijne jardin... Enfin, in Ternat, waar ik woon, heb ik nu al een soort heldenstatus bereikt. Dat kan volstaan.»

HUMO Op Twitter werd je ook met een aantal huwelijksaanzoeken bedacht, zag ik.

Ham «Dat was daarvóór ook al zo (lacht). Het klopt wel dat het is toegenomen sinds ik in ‘De slimste mens’ ben neergezet als een soort, eh, Dr. House-lookalike. En dat is best prettig, maar je weet uiteraard ook wat het waard is.

»En toch: mannen die hun ego gestreeld willen zien, kan ik een ‘Slimste mens’-deelname warm aanbevelen. Vrouwen iets minder, als je ziet hoeveel harder zij worden aangepakt - dat is een sociale studie waard. Neem Sarah Van Geel, die ik zelf heel funny vond. Je kon ze misschien wat raar noemen, plezant raar, maar de dingen die je daar achteraf over te lezen krijgt... Bij Studio Brussel is het net hetzelfde: elke presentator krijgt voortdurend verwijtende sms’en – vaak gewoon van fruitcakes: er zit geen filter op dat systeem – maar bij presentatrices is dat onwaarschijnlijk veel erger.»

HUMO Blijven we even bij de VRT: ben je er Koen Fillet, die je in één aflevering een ‘aansteller’ had genoemd, al tegen het lijf gelopen?

Ham «Ja, en hij nam het sportief op. Ik heb hem gezegd waarom ik dat dacht, en hij heeft me uitgelegd waarom ik het fout had: ik kon daarmee leven. Maar die uitspraak is er een goed voorbeeld van dat niet alles wat ik in zo’n uitzending zeg, even weloverwogen is.

»Ik vind het wel een beetje flauw dat er vaak wordt gelachen met de Phaedra Hostes van deze wereld, ook in ‘De slimste mens’. Terwijl er met een Koen Fillet of een Tom Barman evengoed te lachen valt. Het is net veel leuker om diegenen die iets te ernstig worden genomen in hun nakie te zetten. Wat niet wegneemt dat ik beter niet ‘aansteller’ had gezegd, ook al had ik al langer dat gevoel bij hem.»

HUMO In je Studio Brussel-programma heb je een rubriek die ‘Yesman Hans’ heet. Hoe groot is de yesman in jou? Hoe vaak zeg je te snel ‘ja’ op iets, vóór je alle mogelijke gevolgen en nadelen hebt overschouwd?

Ham «Veel te vaak, grenzend aan ‘haast altijd’. Ik heb er – echt waar – al over nagedacht een tatoeage te laten zetten, hier, op mijn onderarm, in grote letters: ‘NEE!’ Gewoon omdat ik dat te weinig zeg.

»Ik wéét dat een mens niet met elk circus mee kan, maar ik heb het daar toch moeilijk mee. Het gevolg is dat mijn leven makkelijk omschreven zou kunnen worden als één lange aaneenrijging van stommiteiten. Een ellen-, ellenlange lijst, dude.

»Tijdens een radioshow heb ik ‘ns iets met mijn fluit zitten doen, voor een filmpje ben ik ooit in mijnen bloten een berg afgeskied – en om de één of andere reden denk ik altijd pas achteraf: ‘Mijn moeder gaat dit ook zien.’ Nu ja, ik zou het ook zo kunnen bekijken: zolang ik er de mensen geen pijn mee doe, is het niet écht een stommiteit.»

HUMO Omschrijf je deelname aan ‘De slimste mens’ eens in vijf trefwoorden.

Ham (Denkt na) «Verrassend, eerst en vooral, omdat ik het imago heb van de losbol die wat aanmoddert en omdat dat niet geheel onterecht is.

»Saai, omdat ik in geen enkele aflevering de kleurrijkste van de drie was.

»Heroïsch, uiteraard.

»Vestimentair uitputtend, want: elf verschillende outfits – gelukkig hebben ze er een goede strijkster, en heb ik zelf een slordige auto waarin altijd wel een hoopje kleren ligt.

»En stuntelig: mensen moeten zich bont en blauw geërgerd hebben aan de manier waarop ik me door de eindrondes heb gesparteld.»

HUMO Ik heb me laten vertellen dat je gewoon te aardig bent voor dat eindspel.

Ham (lacht) «Dat hééft ermee te maken: ik voelde me er oprecht slecht bij nadat ik me in de finale tegen Guga had laten zakken. Mijn hele lichaam schreeuwde: ‘Dit. Mag. Je. Niet. Doen.’ Te aardig dus, oké. Maar daarnaast ben ik tactisch ook gewoon een gigantische lul.»

Otto-Jan Ham in 'De kruitfabriek' over zijn deelname aan 'De slimste mens ter wereld':


Bekijk enkele grappige fragmenten:

'De slimste mens ter wereld: lachen, gieren, brullen »

'Gangnam Style in De slimste mens ter wereld' »

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234