null Beeld

'De slimste mens ter wereld': de jury stelt zich voor

Na Marc Reynebeau is vanaf dit seizoen ook Rik Torfs wijlen als juryvoorzitter van 'De slimste mens', tot nader order met een straat voorsprong Vlaanderens populairste en geestigste quiz. Dat Torfs opgevolgd zou worden door maar liefst negen andere juryleden was al een tijdje bekend, maar wie die negen nu precies waren, bleef een zorgvuldig binnen de muren van Woestijnvis bewaard top secret.

godb/rw

Was Etienne Vermeersch geen logische keuze? Siegfried Bracke? Gaston Berghmans? Herman Schueremans? Karel De Gucht? Tom Van Dyck? Pascale Platel? Frans Boenders? Freddy De Kerpel?

Humo glipte binnen op de fotoshoot van de nieuwe jury, stelde vast dat het antwoord negenwerf néén was en hield een microfoon onder de neus van de negen échte juryleden: Urbanus, Gunter Lamoot, Sien Eggers, Frank Focketyn, Philippe Geubels, Kamagurka, Louis Tobback, Mark Eyskens en Guy Mortier. (Check de interviews in Humo 3608 van dinsdag 27 oktober!) En omdat we toch bezig waren, reden we ook nog de tegenwoordig messcherp staande presentator Erik Van Looy klem in een hoek.

Erik Van Looy

We zien hem nog zitten bij ons vorige interview, een blik cola en Suzy-wafel bij de hand. Vandaag slurpt Erik Van Looy thee, en slaat hij beslist een aanbod af om daar een chocolaatje bij te nuttigen.


Erik Van Looy «Ik weet het - triestig


HUMO Je bent érg veel afgevallen. Zie je ervan af?

Van Looy «Neenee. Maar ik ben er misschien wel iets te extreem in gegaan. Als ze tegen mij zeggen: je zou beter niet te veel dat en dat eten, dan doe ik dat radicaal níét. Voor je 't weet ben je tien kilo afgevallen en denken mensen dat je terminaal ziek bent. Ongelofelijk, vind ik. Redelijk veel mensen op straat waren oprecht bezorgd: maar manneke toch! Terwijl ik nu pas gezond ben.»


HUMO Het valt ook wel hard op: nog even en je begint op Koen De Bouw te lijken.

Van Looy «Mag ik garanties dat dat ook in het interview komt? Ik denk dat je Koen De Bouw niet goed genoeg kent, maar hij is inderdaad wel slank.»


HUMO Ben je al lang aan het diëten?

Van Looy «Toch een maand of zes, zeven. Ik voel het verschil: ik slááp vooral beter. Voordien was ik heel snel moe, maar helaas vooral overdag. Niet moeilijk als je de hele dag alleen cola drinkt, en dan nog drie voor het slapengaan. 't Was ook niet alleen die cola. Groenten lustte ik niet, en ik dronk mayonaise bij de maaltijd.»


HUMO Je eet tegenwoordig gestoomde vis met gewokte groenten?

Van Looy «Ik werk eraan. Al ben ik toch iets minder streng in de leer dan in het begin.»

De interviews met de negen juryleden leest u in Humo 3608, die vanaf dinsdag 27 oktober in de winkelrekken ligt. Hier kunt u een kort filmpje bekijken met de negen jryleden.

Erik Van Looy (vervolg)


HUMO 'De slimste mens', dan. Er zitten acht mannen en één vrouw in de jury. Toch een bewijs dat jullie vinden dat mannen slimmer zijn?

Van Looy «Wat de juryleden gemeen hebben - behalve dat het geestige, warme, gezellige mensen zijn - is dat ze het in de quiz zelf helemaal niet zo goed hebben gedaan. Bijna allemaal hebben ze één of hooguit twee afleveringen overleefd. Of ze hebben zelfs nooit deelgenomen. [...]

»Vroeger was de jury een autoriteit. Marc Reynebeau, Rik Torfs, dat zijn volbloed intellectuelen, dat zullen ze zelf ook toegeven. Bij deze mensen zitten er ook volbloed intellectuelen, maar de verhouding is anders. Ik zie deze jury meer als een ministerie van Morele Bijstand: zij hebben het allemaal al eens meegemaakt, dus zij kunnen de kandidaten steunen.

»We zien Torfs wél nog terug, en Reynebeau ook, in een soort van 'Allerslimste mens', met de beste kandidaten van alle voorgaande seizoenen. Het is alleen nog afwachten wanneer we dat gaan opnemen: volgend jaar of het jaar daarna. Ik zou het een mooie manier vinden om af te ronden, alleen is het nu nog te plezant om het al definitief af te ronden.»


HUMO De juryleden treden dit seizoen per twee aan: dat is nieuw.

Van Looy «Een idee van Mark Uytterhoeven. Die bekeek het programma en zei: zou het niet leuk zijn als je daar twee mensen zet? Zoals Statler en Waldorf uit de Muppet Show, zeg maar. Zo zijn we bij die pool van negen geraakt. Daar maken we soms verrassende en soms voorspelbaar sterke combinaties mee. [...]

»Het is ook wel grappig, vind ik, dat je Rik Torfs moet vervangen door négen mensen. Ik vond het systeem goed zoals het was, maar ik denk dat dit een leuke vernieuwing is voor een format dat er in principe staat.»


HUMO Je bedoelt: het was dit of de presentator vervangen?

Van Looy (lacht) «Ja, inderdaad. En ik doe het nog te graag, dus...»


HUMO 'De slimste mens' is aan het achtste seizoen toe. Zijn er nog altijd halsstarrigen die blijven weigeren om mee te doen?

Van Looy «Die zijn er. Herman Brusselmans houdt het al het langst vol, denk ik. Die durf ik zelfs niet meer te bellen. Karel De Gucht ben ik nog een paar keer tegengekomen, maar die blijft ook 'nee' zeggen. Freya Van den Bossche idem.

»Gelukkig zijn er elk jaar mensen die opeens wél toehappen, maar daar mag ik niks over lossen, voorlopig. Enfin, Matthijs van Nieuwkerk heeft zichzelf in Humo geout als kandidaat, dus dat mag ik al kwijt. Die man heeft in Nederland goddelijke status, dus 't is erg mooi dat hij wil komen. Sinds vorige week ben ik echt blij met de gastenlijst, want het is toch altijd weer spannend. Na al die jaren ben ik nog altijd enorm sfeergevoelig. Als ik weet: 'Vandaag komt die of die', dan kan ik echt content uit mijn bed stappen.»


HUMO Rik Torfs wil bij de volgende verkiezingen opkomen met een eigen politieke beweging. Wat ga je doen als hij je vraagt om op zijn lijst te gaan staan?

Van Looy «Hij wilde een beweging starten met verstandige mensen: de kans lijkt me klein (lacht)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234