null Beeld

‘De slimste mens ter wereld': de nieuwe samenstelling van de jury (filmpje)

Op 2 september hijst ‘De slimste mens ter wereld’ zich voor de elfde keer het nieuwe televisieseizoen in. Blijven ongewijzigd: de glibberige zweethandjes van de kandidaten, de tactisch te spelen finale en de immer naar een lachstuip talende Erik Van Looy. Is nieuw: de samenstelling van de jury.

jm

Philippe Geubels is er nog altijd bij, maar wordt op gezette tijden afgelost door Lieven Scheire en Bruno Vanden Broecke. De drie opereren telkens in duo met steeds wisselende sidekicks.

Bruno Vanden Broecke «In 2005 zat ik als deelnemer in de quiz. Enkele uren daarvoor was mijn oudste zoon geboren: vanuit de kraamkliniek was ik in ijltempo naar de set gevoerd. Om daar vervolgens in recordtempo afgemaakt te worden (grijnst). Ik woonde op de wolk van het verse vaderschap.»

Lieven Scheire (knikt) «Ongetwijfeld een altocumulus. Ik heb het zelf ook maar twee afleveringen getrokken als deelnemer. Uiteindelijk werd ik er in de finale uitgebonjourd door Geert Lambert. Door mezelf, eigenlijk: ik verwarde Jos Ghysen met Jos Geysels. ‘Wat weet u over Jos Ghysen?’ Waarop ik vrolijk begon op te sommen: ‘Politicus, voorzitter, Groen, cordon sanitaire, minister van staat.’ Plots besefte ik dat het om Jos Ghysen ging, maar 't was te laat. ‘Schurend scharniertje’, ‘Te bed of niet te bed’: het kwam er niet meer uit.»

HUMO Jullie krijgen telkens een sidekick. Hebben jullie inspraak in wie dat is?

Philippe Geubels «We mogen voorkeuren doorgeven, ja. Ik wil nog eens Natalia aan mijn zij – dat vind ik een plezante.»

Scheire «Bij mij staan Scarlett Johansson, Katie Melua en Milla Jovovich op het verlanglijstje.

Vanden Broecke «Voor mij mag het een verrassing blijven. »

Scheire «Ja, dan is het een beetje ‘Blind Date’! ‘O, jij hier, Miet Smet?’»

HUMO Kijken jullie ook weer zo uit naar het lammetje-in-doodsnoodlachje van Erik Van Looy?

Geubels «Ja, eigenlijk draait ‘De slimste mens’ gewoon daarop: wij lullen wat uit onze nek, Erik doet zijn mekkerlachje – en klaar.»

Vanden Broecke «Eric, dat is echt: fundamenteel gráág lachen. Ik vind dat heel mooi.»

Scheire «Ik zat in ‘De laatste groet’ die rond hem draaide. De dooie moet daar in het publiek zitten, is wat bleker geschminkt en wordt geacht een beetje ijzig zijn eigen uitvaart te volgen. Maar bij Erik lukte dat totaal niet – die was een lachband op zichzelf.»

HUMO Wordt het voor jou moeilijker om spits te zijn, Philippe? Jij zit per slot van rekening al een eeuw in die jury.

Geubels «Ik vind het moeilijker worden, ja. Soms heb ik het gevoel dat het moppentrommeltje leeggegraaid is.»

Vanden Broecke «Maar jij bent toch veel meer dan een moppentrommeltje?»

Geubels «Ik heb wel meer zelfvertrouwen nu, dat is waar. In het begin bereidde ik heel veel voor. Maar in het vorige seizoen deed ik dat nauwelijks nog. Omdat ik voelde dat het op improvisatie best wel liep. Ik heb ook in het panel van ‘Scheire en de schepping’ gezeten, en dat heeft me ontzettend geholpen. Dat was namelijk helemaal niet gescript. Maar de voornaamste reden om me niet voor te bereiden blijft toch dat ik een indrukwekkende luiaard ben (lacht).»


Lees verder »

Video: de DSM-jury stelt zich voor

‘De slimste mens ter wereld': de nieuwe samenstelling van de jury (2/2)

HUMO Verkneukelen jullie je al in de aanblik van strontnerveuze kandidaten?

Geubels «Ik snap eigenlijk niet goed waar die mythe vandaan komt. Ik zie het alleszins weinig, die opgefokte zenuwen. De kandidaten zéggen wel altijd dat ze nerveus zijn, maar ik merk daar doorgaans niets van.»

HUMO Werpen we even een blik op dat deel van het kandidatenlijstje dat al bekend is. Philippe, jij kijkt al uit naar de passage van Lesley-Ann Poppe?

Geubels «Hoezo? Waarom?»

HUMO Ik kan zo voor de vuist weg al twee goeie argumenten bedenken.

Geubels «O, niet speciaal, eigenlijk. Eigenlijk kijk ik vooral uit naar Lisa Smolders. Daar ben ik een beetje verliefd op.»

Vanden Broecke «Doe mij maar Ruth Beeckmans! Da's een geweldige actrice (onder meer uit ‘Wat als?’, red.). Ik hoop dat ze de héle reeks blijft meedraaien.»

Scheire «Gebeurt het eigenlijk vaak dat die BV's backstage totaal andere mensen blijken te zijn?»

Geubels «Meestal blijkt mijn gevoel wel te sporen met de werkelijkheid.»

Scheire «Mij blijft het intrigeren hoe krukkig en houterig politici zich op televisie gedragen, en hoe vrolijk en joviaal ze achter de schermen vaak zijn. Zodra de camera draait, zie je het draaiboek van de PR-dienst in werking treden.»

Geubels «Ik vond Wouter Beke een stijve hark, maar hij bleek een losse, sympathieke tiep te zijn.»

Scheire «Die politici ruiken natuurlijk een electorale incentive. En laat ons eerlijk zijn: een zeker precedent beheerst momenteel dit land (lacht).»

HUMO ‘De slimste mens’ haalde vorig seizoen mooie kijkcijfers, maar de VRT-scores waren ver weg.

Vanden Broecke «Hoeveel haalde ‘De slimste mens’ nog?»

Scheire «Ergens tussen de 700.000 en de 800.000 kijkers. Een klein miljoen minder dan op de VRT.»

Vanden Broecke (valt uit de lucht) «Méén je dat?»

Scheire «Zoals alle VIER-programma's maar een derde tot de helft van vroeger haalden.» Geubels «Als we nog een miljoen kijkers willen, zullen we toch de VRT moeten opblazen (lacht). Ik trek ze mij niet meer aan, die cijfers.»

HUMO Alleszins: VIER staat voor een cruciaal jaar, en Woestijnvis zit in woelige wateren.

Scheire «Ik heb mezelf vrij snel in de matrozenpositie gezet: ik werk op deze boot, en ze schakelen me maar in wanneer ze denken dat ze me nodig hebben. Het dek zwabberen, de kajuit inrichten: ik wil het allemaal doen. Zolang ik maar geen mediastrategieen moet bedenken. Het is mijn zender niet, hè.»

Geubels «Ik heb het mij héél hard aangetrokken. Maar dat is voorbij nu. Ik wil nu gewoon dat mijn programma goed is, de rest zijn mijn zaken niet.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234