null Beeld

'De slimste mens ter wereld': het collectieve geheugen van Erik Van Looy en Rik Torfs

'Vrouwen die beweren dat mannen mooier worden met de jaren, moeten dringend contactlenzen aanschaffen.' Erik Van Looy en Rik Torfs, de slimste mensen ter wereld.

Redactie

Of ik een beetje in form ben, vraagt hij om mij vooral níét op mijn gemak te stellen. Terwijl een medewerkster van 'De slimste mens ter wereld' op zoek is naar Erik Van Looy, ben ik Rik Torfs tegen het lijf gelopen. Klassieke blauwe overjas, de haren intellectueel verantwoord in de war, en vooral: meteen verbaal op scherp. Dan duikt ook de presentator op. Die stelt zich keurig voor, bescheiden als altijd, en dan: 'Rik noem ik de professor. De verhoudingen moeten duidelijk blijven.'


HUMO Een nieuw seizoen, een nieuw duo. Was het liefde op het eerste gezicht?

ERIK VAN LOOY « Absoluut, zij het geheel platonisch. Door agendatechnische problemen moesten we Marc Reynebeau vervangen, maar de professor is een fantastisch alternatief. Gunter Lamoot heeft hem in 'De laatste show' niet voor niets de grappigste mens van België genoemd. Ik zou mij daar volmondig bij aansluiten, ware het niet dat de professor zeer nerveus wordt van te veel wierook. Het werd trouwens hoog tijd dat hij eens op tv kwam (lacht).


» In het begin moesten we een beetje aan mekaar wennen, maar we gaan steeds verder weg van de voorbereide grappen. Omdat de professor genadeloos goed is in de onverwachte aanval, én omdat kijkers dat voelen: ze observeren slimmer en gecultiveerder dan vroeger, toen ze geloofden dat alle leukigheid ter plekke werd bedacht.

» De professor heeft een knopje. Dat is verbonden met mijn genitaliën: als hij duwt, dan kom ik, haha. Nee, er gaat op mijn desk een rood lichtje branden: RIK-RIK-RIK, en dan geef ik hem het woord.»

RIK TORFS « Je regelt dat geweldig subtiel, geen mens die het merkt.»

VAN LOOY « Behalve vanaf nu elke Humo-lezer (lacht).»


HUMO Jij hebt ooit zelf meegedaan aan 'De slimste mens', Rik.

TORFS « Zes afleveringen heb ik het volgehouden, en na elke aflevering was ik een jaar ouder. Eigenlijk heb ik dáár mijn maturiteit verkregen: dat schept verplichtingen (lacht).


» Nee, ik wilde graag de jury zijn. Geheel abstractie makend van mezelf vind ik 'De slimste mens' een schitterend lichtvoetig programma. En - typisch voor Vlaanderen - iedereen doet eraan mee. Ministers zijn bereid nog diepere vernederingen te ondergaan, doorgewinterde televisiemensen vergaan van de schrik maar volharden tot het bittere eind. Iedereen wil door die trechter.»

VAN LOOY « Mensen die al jaren de boot afhouden, gaan nu toch overstag. Ook omdat we anders compromitterende foto's van hen op het internet dreigen te zetten, haha.»

TORFS « Ik denk dat kandidaten onze liefdevolle oneerbiedigheid wel leuk vinden.»

VAN LOOY « Ik zoek al drie jaar naar de juiste omschrijving: bij dezen.»


HUMO Rik, in de aflevering met Guido Belcanto zei je vóór de finale tussen Martine Tanghe en Caroline Gennez: 'Eén ding is zeker, de verliezer wordt een vrouw, en ze zal niet Guido heten.' Vanuit mijn zetel leek hij toch maar groen te lachen. Voelen jullie spontaan waar de grens ligt?

TORFS « Guido Belcanto heeft er toch niks over gezegd. En ik heb uitgebreid met hem gebabbeld - het was van 1998 geleden dat ik nog eens zo diepzinnig met iemand had gepraat. Dat krijg je als je allebei Kempense roots hebt, met alle autisme van dien - prachtig om dat met mekaar te kunnen delen.

» Verder denk ik: mensen met wie je te schroomvol omgaat, zijn mensen die je niet graag ziet.»

VAN LOOY « Ik ontmoet iedereen vooraf. Met Martine Tanghe heb ik op de redactie van het journaal een uur gepraat. Ik ben speciaal naar Keerbergen gereden om met Jacques Vermeire aan zijn zwembad het spel te spelen. Keerbergen! Da's heen en terug twee dagen rijden voor mij, want ik ben te gierig om een gps te kopen. Zelfs mensen met een overvolle agenda, zoals Yves Leterme, doen de moeite om vooraf een cafétest mee te spelen. Dat maakt deze quiz speciaal. Ik hou van die mensen: als ze dat voelen, kan je je wat meer permitteren.»

undefined

Het volledige artikel vindt u in Humo 3459

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234