null Beeld

'De slimste mens ter wereld': het razend spannende finalespel

De belangrijkste gebeurtenis ter wereld zal zich deze week voltrekken in een televisiestudio in Schelle: in deze finaleweek van 'De slimste mens ter wereld' komen we te weten wiens naam straks onder die van Steven Van Herreweghe, Annelies Rutten en Freek Braeckman in het granieten eremonument gebeiteld wordt. Dames en heren: ij die peentjs gaan zweten, groeten u!

Winnen moet Linda De Win allang niet meer. Ze hééft al gewonnen: door overeind te blijven in het oog van de storm. De Win was te fel, heette het. Te verbeten. Op het internet werd ze verguisd, veracht, zelfs dood gewenst omdat ze te hard voor de overwinning in 'De slimste mens' ging. Zelfs de Engelse kwaliteitskrant The Guardian boog zich over de vraag of een mannelijk equivalent - 'a hard-as-nails 50-something political journalist' - evenveel weerstand zou oproepen. Nee, oordeelde de krant: zo'n harde kerel van middelbare leeftijd zouden we gewoon bewonderen, kijk maar naar Jeremy Paxman. Het maakt niet uit: donderdag speelt Linda De Win de finale van 'De slimste mens' - she's come a long way.HUMO Wist je van tevoren waar je aan begon?

Linda De Win «Ik dacht dat ik aan een quiz zou deelnemen. Een televisiespelletje. Dat ik ook een pion in een ander spel zou worden, had ik niet verwacht. Hoe kon ik vermoeden dat er meer over mij zou worden gepraat dan over andere kandidaten? Laat staan dat er een controverse over mijn kleine, onbelangrijke persoontje zou gaan woeden, en dat die zulke proporties zou aannemen.»


HUMO Waar ging die controverse in wezen om?

Linda «Moeilijk te zeggen. Na mijn uitschakeling heb ik nauwlettend naar de andere afleveringen gekeken. Ik heb kandidaten gezien die van hun stoel opstonden om de foto's van dichterbij te kunnen bekijken, die beslissingen van de quizmaster aanvochten, die beweerden dat ze het wisten ook al hadden ze niks gezegd. Mannelijke kandidaten. Niemand viel over hen heen. Maar bij mij lag het anders. Ik derangeerde, waarschijnlijk omdat ik een vrouw ben.»


HUMO Mogen vrouwen niet competitief zijn?

Linda «Dat was één aspect. Het andere: ik heb de mooie en verstandige Erika Van Tielen eruit gespeeld.»


HUMO De lieveling van de mannelijke kijkers.

Linda «En van de jonge mensen: zij staat ongetwijfeld dichter bij hun leefwereld dan ik.

»Ik heb mails gekregen van studenten die zich verontschuldigden: ze hadden spijt dat ze zich hadden aangesloten bij anti-Linda De Win-Facebookgroepen. Maar ja, het gaat ook zo snel: één klik en je bent lid van zo'n groep.»


HUMO Dat overkomt geen tweeëntwintigduizend mensen zonder dat ze het beseffen. Er wás een collectief gevoel tegen Linda De Win.

Linda «Collectief gevoel? Sorry, maar er kijken anderhalf miljoen mensen naar 'De slimste mens'. Hoeveel procent van anderhalf miljoen is tweeëntwintigduizend?»


HUMO Je bent een Beerschot-fan. Tweeëntwintigduizend mensen is een vol Kiel. Is dat niet veel?

Linda «Ook waar. (Blaast) Ik heb er alvast niks van gemerkt: sinds het begin van 'De slimste mens' heb ik welgeteld drie negatieve mails gekregen. Waardige mails. Eén vond dat ik, als politiek journaliste, niet aan een spelletjesprogramma hoorde deel te nemen. Oké, voor zo'n opinie kan ik begrip opbrengen.

»De rest heb ik alleen van horen zeggen: de dingen op het internet, bedoel ik, en in Het Laatste Nieuws.»


HUMO Het Laatste Nieuws, heb je gezegd, heeft een karaktermoord op je gepleegd.

Linda «Ze hebben me onmiddellijk getypecast: je had goeie en slechte kandidaten, en ik hoorde bij de slechte - dat was voor hen al na twee dagen duidelijk. Omdat ik had durven te zeggen dat ik een trefwoord over Joop Zoetemelk wel had uitgesproken terwijl ik dat niet had gedaan, gold ik op slag als onsympathiek. En het ging van kwaad naar erger: ze hebben onflatteuze foto's geplaatst, citaten uit hun verband gerukt, gemene dingen van het internet geplukt - dat is geen journalistiek, hè.»


HUMO Hebben de makers van de quiz jou ook in de rol van de slechte getypecast?

Linda (Denkt na) «Dat kan ik echt niet zeggen.»


HUMO Jan Decorte zei bij 'Phara' dat je te veel liet zien dat je wilde winnen. Dat is on-Vlaams.

Linda «Heeft hij dat gezegd, ja?»


HUMO Je zat erbij.

Linda «Er is zoveel gezegd. (Zucht) Ik had het er in het parlement over met Jean-Marie Dedecker. Die vertelde dat hij vijf keer in 'De slimste mens' had gezeten en vier keer had gewonnen - een sterke prestatie. De vijfde keer moest hij er zich uit laten spelen vanwege zijn drukke agenda. 'Dat deed zo'n pijn,' zei hij, 'niet te geloven: ik win veel te graag.' Dat is eerlijk. Iederéén wint graag.»

Het volledige interview met Linda De Win leest u in Humo 3621 van dinsdag 26 januari. U leest er ook interviews met 3 andere finalisten: Peter Vandermeersch, Bent Van Looy en Ann De Bie.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234