null Beeld

'De Slimste Mens': wie o wie is Ann De Bie?

Geen idee wat ze in de watercooler van de VRT-nieuwsdienst kappen, maar het moet goed spul zijn. Een klein jaar nadat Freek Braeckman het recht had verworven om zich 'De slimste mens ter wereld' te noemen, stoomde zijn collega Ann De Bie met zichtbaar gemak door tot in haar vijfde aflevering.

Frederick Vandromme

Daar aangekomen beet ze wel meteen haar tanden stuk op Marcel Vanthilt, maar je kan nu eenmaal niet alles hebben.


Ann De Bie «Die dekselse Marcel! Ja, het was gewoon niet mijn aflevering. Met al die filmquotes had ik een moeilijke fotoronde, en het filmpje dat ik daarna voorgeschoteld kreeg, herkende ik in het geheel niet. Ik ben de finale dus met een geweldige achterstand begonnen. Ik kon nog wel een inhaalbeweging inzetten, maar die vraag over Solzjenitsyn heeft me de das omgedaan. Ik ben er niet trots op, maar mijn eerste reactie was: 'Who the fuck...?' (lacht) Enfin, ik kende hem natuurlijk wel, alleen zat hij ergens in mijn achterhoofd en weigerde hij pertinent naar voren te komen. Nú zal ik hem voor de rest van mijn leven niet meer vergeten.»


HUMO Ik maak me sterk dat je met vijf deelnames de arena toch met opgeheven hoofd kunt verlaten.

De Bie «Absoluut, maar wie eruit vliegt, is in eerste instantie altijd teleurgesteld - daar moet je niet flauw over doen.

»Ik vond het al heel straf dat ze mij destijds hebben gebeld om eens mee te doen aan de cafétest. Ik geloof dat Freek Braeckman mijn naam had doorgegeven: hem hadden ze om 'tips' gevraagd. In dat café heb ik me toen helemaal gesmeten - zoals ik dat ook doe als ik thuis in de zetel meevolg - en blijkbaar moet ik in de smaak zijn gevallen. Ik denk trouwens dat ik één van de weinigen ben die, als de vraag komt om deel te nemen aan 'De slimste mens', meteen 'Ja, joepie!' roepen. De allicht verstandigere BV's denken daar eens twee keer over na, en terecht.»


HUMO Over welk moment zul je later met het meeste enthousiasme aan je kleinkinderen vertellen?

De Bie «De hele eerste aflevering. Sabine Hagedoren, Maaike Cafmeyer en ik: we zaten daar met drie madammen in hetzelfde schuitje en het klikte fantastisch. En de leuke sfeer in de studio kwam ook perfect over op het scherm.

»Over sfeer gesproken: toen Freek en Lieven (Verstraete, red.) vorig jaar de finale speelden, heb ik nog een supportersbus naar Studio 100 ingelegd voor de redactieleden van 'Het journaal', om de opnames live te kunnen volgen. Daar kwam zóveel volk op af dat we een apart zaaltje toegewezen kregen. Bijzonder veel ambiance natuurlijk. Ik weet niet of je het je nog herinnert, maar op het einde heeft Freek zich laten zakken tot op één seconde. Wij begrepen daar niets van, en het gegil in ons zaaltje was oorverdovend: 'Freek, Fréék, wat doe je nú?' Achteraf bleek natuurlijk dat hij perfect wist waar hij mee bezig was.

»Hoe dan ook, ik had wel wat contact gehad met de mensen van Woestijnvis - ook al omdat ik voor 'Het journaal' een stuk over de finale had gemaakt. Ik herkende het telefoonnummer dus wel toen ze me belden, maar ik dacht dat ze gewoon een kopie van die oude reportage wilden voor op hun website. Ik viel bijna van mijn stoel toen ik hoorde waar ze écht voor belden (lacht).»

'De slimste mens': wie o wie is Ann De Bie? (2)

HUMO Bij 'Het journaal' ben je een zogenaamde allrounder: dat zal je ook wel geholpen hebben tijdens de quiz.

De Bie «Welja, ik ben algemeen verslaggever. De ene dag versla ik het Lange Wapper-referendum, de dag erna ga ik Matthias Schoenaerts interviewen: een heel uiteenlopende en superinteressante job, waarbij je haast vanzelf een breed vizier ontwikkelt.

»In besloten kring doe ik ook aan yoga, maar ik ben blij dat de redactie van 'De slimste mens' dat niet wist. Ik acht hen ertoe in staat om expres een doevraag rond yoga te bedenken (lacht).»HUMO Al bij stilgestaan dat er een kans is dat je in de finaleweek nog eens mag terugkomen?

De Bie «Hoe zou ik er níét bij kunnen stilstaan? Soms lijkt het alsof iedereen zich geroepen voelt om me daar nu al zenuwachtig over te maken. Maar ik denk dat je langer moet meedraaien dan vijf afleveringen om écht een kans te maken, in een gemiddeld seizoen toch. Goedele Liekens heeft het vorig jaar gepresteerd met vier afleveringen, maar dat kwam omdat Lieven en Freek er toen elk élf keer hadden ingezeten. Dat is uitzonderlijk veel.»


HUMO Dankzij een opmerking over een olifantenslurf en een weinig aan de verbeelding overlatende tekening van een zwarte piet vlogen de omfloerste penismoppen je in de studio om de oren. Ik stel me voor dat daar op de werkvloer een vervolg aan werd gebreid?

De Bie «Nee. Gelukkig moest ik vorige week een paar dagen niet gaan werken: daardoor ben ik er makkelijk vanaf gekomen, geloof ik.»


HUMO Bruno Tobback zei nochtans: 'Die associatie zal ongetwijfeld nog een hele tijd blijven hangen.'

De Bie «Die uitspraak laat ik volledig voor zijn rekening. Net als die ándere uitspraak van 'm, als zouden we in de derde aflevering samen een pact hebben gesloten. Voor alle duidelijkheid: dat was dus niet waar, hè.»


HUMO Eén en ander heeft ondertussen ook tot je eerste Uitlaat-vermelding geleid.

De Bie «Is 't echt? Ik weet niet of ik wel wil horen wat er precies stond.»


HUMO Het was positief. Ik vat samen: 'Ann De Bie is humorvol, spits én een heet konijn.' De nagel op de kop?

De Bie (lacht) «Ik kan ermee leven.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234