null Beeld

'De sollicitatie': solliciteren voor dummies

Solliciteren is één ding, maar weten dat je gefilmd wordt tijdens die vernederende ervaring, en dat honderdduizenden tv-kijkers zich spoedig zullen verkneukelen om je amechtige gesputter wanneer je de vraag ‘Vertel eens wat over jezelf?’ voor de voeten geworpen krijgt: dát is nog een ander paar mouwen. Toch hebben die van Woestijnvis voor het nieuwe VIER-programma ‘De sollicitatie’ een zestigtal dappere joblustigen zover gekregen.

Noud Jansen

'Ook werkgevers kunnen leren van dit programma.'

Charlotte Lerouge (maker) «Correctie: dat heeft de VDAB gedaan. Woestijnvis heeft enkel vijftien werkgevers gezocht die aan het programma wilden meewerken; de VDAB stond in voor de recrutering van de sollicitanten. Spannend voor ons natuurlijk, want we hadden geen vat op de helft van het programma: we moesten maar afwachten welke mensen we over de vloer kregen. Gelukkig hadden we gekozen voor jobs waarvoor je op z’n minst een beetje communicatief moet zijn: autoverkoper, uitvaartplanner, begeleider in een kinderdagverblijf, verkoper van luxereizen. De camera’s waren bovendien amper te zien: ze werden à la ‘Spoed 24/7’ op afstand bediend, en we hebben ze weggemoffeld in het kantoor dat we speciaal voor het programma hadden laten bouwen in de burelen van Woestijnvis.»

HUMO ‘De sollicitatie’ biedt uiteraard in de eerste plaats entertainment, al lijkt het me in zekere zin ook een cursus ‘Solliciteren voor dummies’.

Lerouge «Klopt: als sollicitant in spe krijg je een idee van de vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek mag verwachten. Je ziet ook dat zo’n gesprek voor iederéén een stresserende ervaring is, dat jij echt niet de enige bent die zich opvreet van de zenuwen.

»Maar ook werkgevers kunnen volgens mij leren van het programma. Voor ieder gesprek hebben we namelijk een uur uitgetrokken, en we hebben de werkgevers op het hart gedrukt al hun vragen aan iedereen te stellen. Achteraf hebben meerdere werkgevers ons gezegd dat ze daardoor meer empathie en luisterbereidheid hadden getoond dan gewoonlijk, en minder op hun eerste indruk waren afgegaan. Een goeie zaak voor beide partijen, want vaak zie je dat zo’n sollicitant pas na een halfuur ontdooit, en ineens wél allemaal goeie antwoorden begint te geven.»

HUMO Enkele sollicitanten moeten zeggen op welk dier ze lijken. Grappig: ik wist niet dat zulke bizarre vragen écht gesteld worden.

Lerouge (lacht) «Da’s nochtans een klassieke vraag. Er doet ook een hip digitaal marketingbedrijf mee, StoryMe: die vroegen de sollicitanten met welke kleur ze zich het meest verwant voelden, en waarom.»

HUMO Met welke kleur voel jij je het meest verwant?

Lerouge «Euh… Zegt mijn familienaam niet voldoende?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234