Raheem Sterling in december in actie voor Manchester City.  Beeld BSR Agency
Raheem Sterling in december in actie voor Manchester City.Beeld BSR Agency

Discriminatie in het voetbal

De spelers zijn vaak zwart, maar de bestuurskamers van voetbalclubs ogen spierwit

De Black Lives Matter-beweging leidt in Engeland tot een pleidooi om ook de leiding van voetbalclubs minder wit te maken. Een quotum lijkt de enige oplossing.

John Graat

Raheem Sterling van Manchester City weet wat racisme is. Vorig jaar oktober was hij tijdens een wedstrijd van Engeland in Sofia nog het mikpunt van oerwoudgeluiden door Bulgaarse fans. Maar racisme gaat verder, vertelde de aanvaller met een Brits-Jamaicaanse achtergrond afgelopen week bij de BBC. Sterling pleitte daar voor een betere afspiegeling in alle geledingen van het Britse voetbal. Dus ook in de bestuurskamer en in de trainingsstaf. ‘We hebben iets van vijfhonderd spelers in de Premier League en ongeveer 30 procent van hen is zwart, maar hoger in de hiërarchie van de club zie je dat helemaal niet terug.’

Sporting Equals, een organisatie die diversiteit in de Engelse sport wil bevorderen, liet dat zien in concrete cijfers. Slechts 3 procent van de bestuursleden van Britse nationale sportorganisaties is zwart. Ter vergelijking: zo’n 14 procent van de Engelse bevolking is zwart of heeft een Aziatisch uiterlijk. Bij de 91 profclubs uit de hoogste vier divisies van het voetbal zijn slechts zes zwarte hoofdtrainers werkzaam. Volgens Phil Korklin, een universitair geschoolde voetbalmakelaar, is maar 2 procent van de bestuursleden bij die clubs niet wit.

Korklin pleit in navolging van Sterling ervoor om quota voor meer diversiteit aan de clubs op te leggen. Iets anders dan harde targets lijkt niet te werken. ‘Een volledig witte bestuurskamer is een raciaal gesloten netwerk. Als je dan een trainer wilt aanstellen, ben je eerder geneigd iemand te benoemen die op jou lijkt, die uit je eigen netwerk en relaties komt. Ze zoeken altijd in hetzelfde konijnenhol en benoemen keer en op keer dezelfde mensen,’ zei Korklin in een interview op Sky Sports.

Het voetbal heeft daarbij nog altijd last van racistisch gemotiveerde stereotypering, aldus Korklin. ‘Er is veel onderzoek gedaan in Amerika en in Engeland, waaruit blijkt dat zwarte spelers vooral werden gecategoriseerd als zeer atletisch, snel en fysiek actief. Witte spelers werden gezien als de intelligente leiders op het veld. Die onbewuste vooroordelen werken door als een zwarte speler de overstap zou moeten maken naar de directiekamer, het management of de coaching. Ze zijn nooit gezien als kapiteins, als leiders, als intelligent.’

Campbell en Cole hebben moeite om aan de bak te komen

Sterling wees op Steven Gerrard en Frank Lampard, die na hun carrière meteen grote clubs gingen trainen: Glasgow Rangers en Chelsea. Dat geldt niet Sol Campbell en Ashley Cole, twee zwarte sterspelers die ook jaren in het nationale team hebben gespeeld. Ze volgden dezelfde trainersopleiding, maar hebben moeite op hoog niveau aan de bak te komen, aldus Sterling.

Vorig jaar voerde de EFL, de organisatie van profclubs op iets lager niveau, al wel de verplichting in om in een sollicitatieprocedure voor een nieuwe trainer met ten minste één kandidaat met een zwarte, Aziatische of andere etnische achtergrond te spreken. De Premier League heeft nog geen vergelijkbare regel ingevoerd.

(Trouw)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234