null Beeld

De start van de Spelen: 10 disciplines waarin België groot had kunnen zijn

De Belgen zullen al erg hun best moeten doen om nóg minder medailles te halen dan op de vorige Olympische Zomerspelen (twee exemplaren - toch bedankt, meisjes), maar het Olympisch Comité doet er dan ook alles aan om elke discipline te schrappen waarin onze landgenoten zouden dreigen uit te blinken. Sinds de eerste editie van de moderne Spelen in 1896 werden de volgende tien sporten vroegtijdig weer afgevoerd.

Redactie

1. Levende duiven schieten

'Weer niks'

Tijdens de Spelen van 1900 in Parijs paarden de organisatoren het sportieve aan het culinaire: één van de disciplines in de schietsport was het neerhalen van vliegende duiven. In totaal lieten die dag driehonderd beestjes het leven, en het goud ging naar onze landgenoot Léon de Lunden. Behalve een medaille kreeg Léon ook een envelop met daarin twintigduizend Franse frank - een aardig bedrag in die tijd. De geldprijs deelde hij broederlijk met de andere medaillewinnaars, waarna de uitdrukking 'domme Belg' ingang vond.

2. Pistoolduel

Geen Léon meer te bespeuren in Stockholm in 1912, waar voor het eerst het pistoolduel in het programma werd opgenomen. De deelnemers in pitteleer en met hoge hoed op moesten vanop dertig meter afstand op een in smoking gestoken mannequin mikken, op de roos ter hoogte van de keel. In 1920 in Antwerpen eindigde het Belgische team van Paul Van Asbroeck zevende en voorlaatste - Paul had in 1900 en 1908 nochtans wel medailles geraapt in andere schietdisciplines.

3. Touwtrekken

Scouts- en Chiroleiders zullen creatiever uit de hoek moeten komen: het touwtrekken is al bijna een eeuw geen onderdeel van de Zomerspelen meer. Nochtans wisten het Belgische team met Edouard Bourguignon, Alphonse Ducatillon, Remy Maertens, Christin Piek, Henri Pintens, Charles Van Den Broeck, François Van Hoorenbeek en Gustave Wuyts er in 1920 - op eigen bodem, in Antwerpen - een bronzen medaille weg te kapen. Een boerenjaar voor onze jongens, overigens: ze wonnen op die Spelen in totaal zesendertig medailles, waaronder veertien gouden stuks.

4. Touwklimmen

Touwklimmen maakte deel uit van de Spelen in 1896, 1904, 1924 en 1932. Meer dan aan een touw omhoog klimmen hoefden de deelnemers niet te doen, en ze mochten daarbij alleen gebruikmaken van hun handen.

5. Twaalf uur wielrennen

Nog een discipline waarin we karrenvrachten medailles aan onze neus hebben zien voorbijgaan, domweg omdat ze niet meer Olympisch genoeg is: twaalf uur in het fietszadel blijven zitten en rondjes draaien, van vijf uur 's ochtends tot vijf uur 's middags. Het circusnummer werd alleen tijdens de Spelen van 1896 georganiseerd, en slechts twee deelnemers haalden de meet. De Oostenrijker Adolf Schmal klokte af op 314,997 kilometer, de Brit Frank Keeping volgde op 33 meter. De overige vijf deelnemers - één Duitser en vier Grieken - gaven voortijdig op, vier van hen nog vóór de middag. Het zou met onze flandriens geen waar geweest zijn, ware het niet dat die nog uitgevonden moesten worden.

6. Indiaanse knotsen

Een vooroorlogs trucje om het aantal medailles voor het organiserende land op te krikken: de introductie van lokale ongein als Olympische sport. In 1932 in Los Angeles bestonden de Amerikanen het om de discipline indiaanse knotsen in de gymnastiek te smokkelen. De deelnemers dienden te jongleren met in elke hand iets wat verdacht veel op een bowlingkegel leek, en het publiek kreeg de raad op een veilige afstand te blijven. Knotszwaaien is al sinds 1302 een bij uitstek Vlaams tijdverdrijf, maar een trip over de grote plas bleek vrij prijzig voor het Belgisch Olympisch Comité. De Belgische delegatie bleef beperkt tot zeven schermers en één architect, André Verbeke. Uitgerekend die laatste won brons in de categorie bouwkunst voor zijn ontwerp voor een marathonpark, maar het IOC weigert de kunstprijzen nog in de lijsten op te nemen - wéér niks.

7. Veldlopen

'Wat is er nu bizar aan veldlopen?' horen we u vragen. Niets, natuurlijk. Alleen maakt het geen deel meer uit van de Olympische Spelen sinds de veldloopwedstrijd op de Spelen van 1924 ei zo na desastreus eindigde. Kennelijk was het die dag zo heet en was het parcours zo zwaar dat de deelnemers bij bosjes neervielen. Langs de kant van de weg lagen verschillende lopers de ziel uit hun lijf kotsen. Uren na de wedstrijd zochten het Rode Kruis en de organisatie nog steeds het parcours af, op zoek naar vermiste deelnemers. 'Fini!' moeten de organisatoren gedacht hebben, en ze schrapten het veldlopen van hun lijstje. De Zomerspelen van 1924 vonden plaats in Parijs; kennelijk hadden ze daar toen nog velden.

8. Kabaddi

Deze sport, die het midden houdt tussen een ploegsport en een potje worstelen, is vooral populair in Zuid-Azië. Bedoeling is dat een lid van het ene team zich een weg baant naar de zijde van de tegenstanders en daar een tegenspeler tegen de grond weet te tackelen. Daarna keert de aanvaller terug naar zijn helft van het veld. As seen op de Olympische Spelen van Berlijn in 1936. Adolf Hitler probeerde er naar verluidt Jesse Owens nog te verleiden tot een potje, maar die ging er als de weerlicht vandoor.

9. Rolhockey

Denk ijshockey, maar dan op rolschaatsen en uiteraard zonder ijs. Stond op de Spelen van '92 in Barcelona op het menu als demonstratiesport. Misschien ook een ideetje voor de Elfstedentocht?

10. Obstakelzwemmen

Mix een zwemwedstrijd met een hindernissenparcours en u krijgt het obstakelzwemmen: de deelnemers aan deze discipline op de Spelen van 1900 in Parijs moesten over een paal klauteren, over een rij boten klimmen en vervolgens onder een andere rij boten door zwemmen. Aangezien de wedstrijd gehouden werd in de Seine, moesten ze ook nog afrekenen met de stroming. Bijna net zo spectaculair als speervangen, een discipline die het helaas nooit tot de Spelen geschopt heeft: wij hadden wat graag een delegatie voor Londen samengesteld.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234