Een agent in Michigan bewaakt koffers met poststembrieven. Beeld Getty Images
Een agent in Michigan bewaakt koffers met poststembrieven.Beeld Getty Images

Verkiezingen VS

De strijd wordt beslist in deze vijf cruciale staten

Redactie

In de loop van de avond meldde persbureau AP dat Biden de staat Wisconsin had gewonnen. Daarmee kwam zijn totale aantal kiesmannen op 248. Voor de winst heeft hij er minstens 270 nodig. Woensdagavond had hij een kleine voorsprong in Michigan en Nevada. Als hij die staten wint, samen goed voor 22 kiesmannen, wordt hij president.

Aanvankelijk had Trump een voorsprong in de belangrijke staten Michigan en Wisconsin. Maar het lijkt erop dat veel meer Democraten dan Republikeinen per post hebben gestemd. Dat verklaart waarom Biden in de loop van de dag in sommige cruciale staten dichterbij is gekomen of de leiding heeft overgenomen. Trump begon woensdagavond al met het aanvechten van de resultaten. Hij eiste een hertelling in Wisconsin en het staken van het tellen in Michigan en Pennsylvania.

De slag om de vier overgebleven cruciale staten is een ingewikkeld schaakspel, vooral omdat er nog veel poststemmen worden geteld. Het lijkt er op dat veel meer Democraten dan Republikeinen per post hebben gestemd, dat verklaart waarom Biden in de loop van de dag in sommige cruciale staten dichterbij is gekomen of de leiding heeft overgenomen. Het staat wel vast dat Trump zal proberen het voor elkaar te krijgen dat die stemmen ongeldig worden verklaard.

Pennsylvania (20 kiesmannen)

Volgens president Trump heeft hij deze cruciale staat al in zijn zak, maar de Democratische gouverneur Tom Wolf waarschuwde dat er nog veel stemmen moesten worden geteld. Woensdagavond stond Trump hier op voorsprong: 53,3 procent van de getelde stemmen tegen 45,5 voor Biden. Maar er moet nog een vijfde van de stemmen worden geteld, onder meer uit Democratische bolwerken. Daarnaast tellen de poststemmen die de komende drie dagen binnenkomen nog mee. Zonder Pennsylvania kan Trump moeilijk winnen.

Michigan (16 kiesmannen)

In deze swing state ging Trump eerder op de dag aan kop. Na het tellen van 94 procent van de stemmen loopt Biden nu iets voor: 49,5 procent tegen 48,8 procent voor Trump. De president kondigde aan dat hij bij de rechter zal eisen dat het tellen van de stemmen in Michigan gestaakt wordt, omdat de Republikeinen onvoldoende toegang tot het tellen zouden hebben gehad. Stemmen die na sluiting van de stembus per post binnenkomen, tellen in deze staat niet meer mee.

Georgia (16 kiesmannen)

De laatste keer dat Georgia voor een Democratische presidentskandidaat koos, was in 1992: Bill Clinton. Na het tellen van 93 procent van de binnengekomen stemmen ligt Trump hier voor: 50,3 procent tegen 48,5 voor Biden. Maar ook hier geldt dat dat de komende drie dagen nog kan veranderen door binnenkomende poststemmen.

North Carolina (15 kiesmannen)

Ook een staat die Trump in 2016 binnenhaalde. Nu 95 procent van de verwachte stemmen geteld is, loopt hij met 50,1 procent voor op Biden, die voorlopig op 48,7 procent afklokt. Trump lijkt goede kansen te hebben, maar stemmen per post die de komende negen dagen binnenkomen, kunnen de verhouding nog op zijn kop zetten.

Nevada (6 kiesmannen)

Hillary Clinton won in 2016 nipt in Nevada, en ook nu heeft Joe Biden een kleine voorsprong. Hij staat op 49,3 procent, tegenover 48,7 procent voor Donald Trump, terwijl 86 procent van het verwachte aantal stemmen geteld is.

(VK)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234