null Beeld HUMO
Beeld HUMO

dat zal ze leren:humo’s strafste studeertips voor zwoegende studenten

De studentenjaren van Conner en co.: ‘Dankzij mijn C-attest sta ik waar ik nu sta’

Alsof jongeren de afgelopen drie jaar nog niet genoeg gevangen hebben gezeten en hebben afgezien, moeten ze nu nog wat langer in eenzame opsluiting verblijven, zich op hun cursussen storten en bibberend van de stress richting examen trekken. Humo reikt hen dan ook gezwind een helpende hand: we vroegen vijf ervaringsdeskundigen naar hun meest beproefde studietips. ‘Mijn C-attest was het beste dat me kon overkomen.’

Hanne Van Tendeloo en Talitha Dehaene

Dit artikel verscheen voor het eerst op 18 juni 2021.

FLO WINDEY: ‘EEN BEETJE GEIL’

Presentatrice Flo Windey (25) is nog niet zo lang student af, maar de examens blijven haar achtervolgen. Elke weekavond presenteert ze ‘#FokDeBlok’ op Studio Brussel.

Flo Windey: ‘Als 16-jarige zou ik schijt hebben gehad aan de corona­crisis. Ik had zeker op La Boum gestaan.’ Beeld Jan De Meuleneir / Photo News
Flo Windey: ‘Als 16-jarige zou ik schijt hebben gehad aan de corona­crisis. Ik had zeker op La Boum gestaan.’Beeld Jan De Meuleneir / Photo News

FLO WINDEY «Dat bevalt me prima! Vooral het directe contact met de luisteraars is tof: studenten zijn een dankbaar publiek om radio voor te maken. Met ‘#FokDeBlok’ geven we hun het gevoel dat ze niet alleen zijn. Het helpt als je hoort dat anderen het soms óók even niet meer zien zitten, en dat ze er net zo hard naar uitkijken om hierna even helemaal loos te gaan. Ja, ik krijg er veel energie van. En dat is nodig, want mijn bioritme is helemaal naar de vaantjes. Net als de studenten sluit ik mezelf ook elke dag op – bij de VRT, weliswaar – werk ik keihard, en doe ik geen terrasjes. Kortom: I get them, ik begrijp helemaal hoe ze zich voelen.»

HUMO Merk je dat de blokkende luisteraars het dit jaar extra hard nodig hebben?

WINDEY «Zeker. Jongeren missen het om nog eens goed uit te gaan. Net nu ze moeten studeren, gaan de cafés weer open. En dat de zon ineens weer schijnt na wekenlange regenbuien, helpt ook al niet. Na zo’n zwaar schooljaar is het nu nog harder doorbijten. Maar het algemene gevoel is toch ook wel: hey, het is oké als het even niet gaat. We zitten tenslotte in een pandemie. Daarom is het ook zo fijn om hen alles even te doen vergeten, al is het maar door een plaatje te draaien.»

HUMO Sinds vorig jaar heb jij je masterdiploma toegepaste audiovisuele communicatie op zak. Je weet zelf dus ook wat het is om te studeren in volle coronatijd.

WINDEY «De pandemie is losgebarsten tijdens mijn laatste semester. Het was echt rot, gelukkig zat het er voor mij bijna op. Ik kan me niet inbeelden hoe het moet zijn als eerstejaars. Je kunt helemaal niet connecten met je medestudenten, je kent de proffen niet. Je kunt ook hun vibe niet inschatten – is het een strikte prof, of mag je mopjes maken? Bovendien krijg je ook amper bevestiging of je goed bezig bent. Nee, ik ben blij dat ik het zelf niet zo lang heb moeten meemaken.»

HUMO Wat voor student was jij?

WINDEY «Niet zo’n goede (lacht). Ik was de student die net voor het examen nog de cursus moest kopen. Ik ging liever uit dan om 8 uur ’s ochtends in de les te zitten. Ik zat ook weleens dronken in de aula. En als ik voelde dat het mijn dag niet was, ging ik niet. Maar ik was wel gemotiveerd en ik maakte het allemaal goed tijdens de examens. Dan sloot ik mezelf op en maakte ik lange dagen om in te halen wat ik tijdens het academiejaar niet had gedaan. Elk jaar begon ik er wel met goede moed aan, hoor: dan beloofde ik mezelf plechtig dat ik alles deze keer wél vanaf september ging bijhouden. Alleen lukte dat nooit.»

HUMO En in het middelbaar?

WINDEY «Toen had ik écht geen motivatie. Ik vond school stom en saai, ik wilde er zo snel mogelijk weg. Ik spijbelde ook geregeld, maar ik heb geluk dat mijn ouders altijd veel geduld met mij hebben gehad. Als ik mijn nota’s vergelijk met die van mijn 16-jarige broer nu... Een wereld van verschil! Bij mij stonden er steevast dingen als ‘Flo is een beetje arrogant’, ‘ze babbelt de hele tijd’, ‘ze let niet op’... Tja, ik was gewoon snel afgeleid.»

HUMO Hoe had de 16-jarige Flo de coronacrisis beleefd?

WINDEY «Ze zou er schijt aan gehad hebben. Als ik nu 16 was, had ik sowieso op La Boum gezeten en werd ik betrapt op lockdownfeestjes. Ik praat die acties niet goed, hè, want de pandemie is bloedserieus, maar ik begrijp die jonge gasten wel. Beeld je in: je bent volop aan het puberen, je wilt feesten, je mist al zoveel leuke momenten.

»Het is makkelijk om als volwassene te zeggen: ‘Waar zijn die mee bezig?’ Maar op die leeftijd heb je nog helemaal geen zin in verantwoordelijkheid. En eerlijk gezegd, ik nu nog steeds niet. Als puber is de middelbare school je hele wereld, je vrienden zijn je alles, status is superbelangrijk. Dan denk je: fuck de rest, ik ga genieten van mijn jeugd.»

HUMO Heb je een memorabele examenanekdote?

WINDEY «Zoveel! Vergeten dat er een achterkant is aan het examen, bijvoorbeeld. Of bij een mondeling examen alleen maar flashbacks hebben naar momenten waar je uitgerekend op dat moment beter niet aan denkt, en daar een beetje geil zitten wezen. Ik heb ook eens een volledige black-out gehad, verschrikkelijk. Maar alles is steevast goed gekomen, al was het soms in augustus.»

HUMO Vertel, wat was je geheim?

WINDEY «Kalm blijven. Dat is echt essentieel. Uitstippelen wat het belangrijkste is dat je die dag moet doen, geen tijd verspillen aan details. Gezond eten, want van fastfood word je moe. Voldoende water drinken en koffie vervangen door thee. Tijd maken voor pauzes, maar dan niet de hele tijd met je gsm bezig zijn. Met anderen praten geeft veel meer voldoening. En naar goeie muziek luisteren, natuurlijk.»

CONNER ROUSSEAU: ‘AANVALLEN EN OPETEN’

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau (28) blokt vandaag op politieke dossiers, maar tot enkele jaren geleden verslond hij dikke syllabussen in de opleiding rechten – zijn grote droom. Al stond die droom op een bepaald moment op losse schroeven.

Conner Rousseau: ‘Een diploma is belangrijk, maar niet zaligmakend. Skills en drive vind ik belangrijker.’ Beeld Photo News
Conner Rousseau: ‘Een diploma is belangrijk, maar niet zaligmakend. Skills en drive vind ik belangrijker.’Beeld Photo News

CONNER ROUSSEAU «In het middelbaar interesseerde school me totaal niet. Ik hoefde nooit te studeren om geslaagd te zijn, dus deed ik het ook niet. Tot ik in het vijfde middelbaar plots een C-attest kreeg. Het is raar om te zeggen, maar dat was het beste dat me kon overkomen. Het was een wake-upcall. Volgens de leerkrachten zou ik daarna nooit rechten kunnen studeren aan de universiteit. Toen dacht ik: watch me. Ik wilde bewijzen dat ik het wél kon. Dankzij mijn C-attest sta ik waar ik nu sta. Ik héb dat rechtendiploma behaald, in combinatie met een fulltimejob op het kabinet van Freya Van den Bossche

HUMO Ik noteer: slechte examenresultaten zijn geen ramp.

ROUSSEAU «Pas op, ik vind wel dat je altijd je best moet doen. En dat je moet trachten je studies af te maken. Als je de káns krijgt om te gaan studeren, gooi je die niet zomaar weg. Maar een keer een slecht examen afleggen is niet het einde van de wereld. Een diploma is belangrijk, maar niet zaligmakend. Als mensen bij mij solliciteren, vraag ik nooit naar hun examenresultaten. Ik vind skills en drive veel belangrijker – daarom werken er ook mensen voor mij die zelfs geen middelbareschooldiploma hebben.»

HUMO Het is een jaarlijkse traditie dat je op Instagram studietips deelt tijdens de blok. Word je zo vaak door wanhopige studenten om advies gevraagd?

ROUSSEAU «Ik heb intussen alweer tientallen berichten gekregen. Veel jongeren zien mij blijkbaar als een aanspreekpunt, maar dat vind ik fijn. Ik probeer op informele wijze advies te geven, met een gezonde dosis realisme. Ik was zelf geen superstudent, dat mag iedereen weten. Het is belangrijk dat jongeren zien dat ook iemand die niet aan het beeld van de ideale student voldoet, er kan raken. Enfin, ik heb nu toch een redelijk goede job, hè?»

HUMO Wat zijn je beste tips?

ROUSSEAU «Eén: zorg voor tijdsdruk. Omdat ik al vanaf het tweede jaar werkstudent was, kon ik amper naar de les gaan, en voor een examen had ik meestal maar een dag of drie om te studeren. Daardoor moest ik keihard tegen de tijd blokken, maar dat werkte goed voor mij. Zo ging ik hypergefocust aan de slag en was ik verplicht om snel tot de essentie van de leerstof te komen. Dus: leg jezelf wat tijdsdruk op. Kijk eerst een dag Netflix, voel je daar slecht over en begin dan volle bak te studeren. Ik krijg soms kritiek op dat advies, omdat ik uitstelgedrag zou promoten, maar het is gewoon realistisch. Eerlijk: ik ken niemand die al op maandag om 9 uur geconcentreerd begint te studeren als het examen pas op vrijdag is. De druk van de deadline helpt vaak goed om te focussen. Je hebt dan simpelweg geen tijd meer te verspillen.

»Twee: studeer samen. Examens voorbereiden deed ik steevast samen met mijn beste vriendin, in de veranda. Je sleurt elkaar erdoor als één van beiden het even niet meer ziet zitten.

»Drie: durf hulp te vragen. Ik vergeet nooit meer mijn examen boekhoudrecht, een vak waarvoor ik het hele semester lang niets had gedaan. Ik had anderhalve dag om alles in te studeren. We zaten toen midden in een hittegolf, mijn kot was een sauna en ik vond nergens afkoeling. Zo ben ik in de bibliotheek beland, toevallig naast een meisje dat de studierichting boekhouden volgde. Ik heb haar aangeklampt en gezegd: ‘Ik ben superwanhopig, kun jij me alles vertellen wat je weet over boekhouden?’ Ze moest zelf studeren, maar onder het motto ‘iemand iets uitleggen is ook leren’ heeft ze me toen in vier uur tijd wegwijs gemaakt in de wondere wereld van boekhouden. Gelukkig kan ik heel snel informatie absorberen. Ik heb uiteindelijk een 12 op 20 gehaald.

»Vier: leg je gsm in een andere ruimte. Zo wordt berichtjes checken een beloning na enkele uren focussen.»

HUMO Hoe zou de jonge Conner met examens in coronatijd zijn omgegaan?

ROUSSEAU «Heel slecht. Ik ben hyperactief en heb wat ADHD, dus steeds binnen moeten zitten… (blaast) Maar zelfs als volwassene vind ik het al moeilijk. Ik heb me steeds strikt aan de maatregelen gehouden en ik steun ze ook volledig, maar soms is het ook voor mij lastig. Ik kan me niet eens voorstellen hoe zwaar het dan voor de studenten moet zijn.»

HUMO Was je tijdens de examens ook gevoelig voor de afleidingen van de zomer?

ROUSSEAU «Mijn ADHD gaf me tegelijkertijd het voordeel van de hyperfocus. Ik kon mezelf vroeger twee dagen aan een stuk opsluiten en alleen maar met de leerstof bezig zijn, zelfs al was het mooi weer. Ik noem dat het vak aanvallen en helemaal opeten. Ik was er zó hard mee bezig dat ik alleen nog maar daarover kon praten, ik was doordrongen van de leerstof.»

HUMO Word je nu soms nog wakker ’s nachts, badend in het zweet, na een nare droom over de examens?

ROUSSEAU «Vorige maand nog. Ineens bleek mijn diploma niet geldig te zijn en moest ik als 28-jarige terug naar het zesde middelbaar. Daar zat ik dan, partijvoorzitter Conner Rousseau, tussen allemaal 18-jarigen op de schoolbanken. Héél gênant.»

HENK RIJCKAERT: ‘IEDEREEN SPIEKT’

Komiek Henk Rijckaert (46) heeft net een derde ‘Doeboek voor kleine nerds’ geschreven, samen met tv-maker Lieven Scheire en biologe Hetty Helsmoortel. Was hij op school zelf een kleine nerd?

Henk Rijckaert: ‘Als leraar wetenschappen heb ik Niels Destadsbader een koeienoog laten dissecteren.’ Beeld James Arthur
Henk Rijckaert: ‘Als leraar wetenschappen heb ik Niels Destadsbader een koeienoog laten dissecteren.’Beeld James Arthur

HENK RIJCKAERT «Volgens mij niet, maar als je het mijn klasgenoten vraagt, zouden ze zeker antwoorden van wel. Ik was meer geinteresseerd in wetenschap en tekenen dan in sport of de nieuwste mode. Voor veel mensen is wetenschap saaie materie, maar ik had het geluk een paar bevlogen leerkrachten te treffen die ons spectaculaire proefjes lieten doen waarbij af en toe iets in brand vloog. Dat blijft hangen.»

HUMO Met welke vakken had je meer moeite?

RIJCKAERT «Ik heb totaal geen taalgevoel. Ik heb zulke nare herinneringen aan de lessen Duits dat ik het nog altijd vertik om in Duitsland te stoppen als ik erdoor rijd. Voor mij is het land één lange autostrade.

»Ik ben nooit een uitmuntende student geweest. Ik kan niet goed stilzitten en me concentreren.»

HUMO Had dat je vandaag de stempel ‘ADHD’ opgeleverd?

RIJCKAERT «Wellicht. En doe er maar meteen het label dyslexie bovenop. Ik haatte het om luidop te moeten voorlezen in de klas. In die tijd bestonden die diagnoses amper. Niet erg: ik heb me er doorgesparteld. Alleen was het iets comfortabeler geweest als ik wat hulp had gekregen. Op de middelbare school kon ik me nog wel redden door gewoon op te letten, maar aan de hogeschool, waar ik voor industrieel ingenieur landbouw ging studeren, was het ploeteren. Ik heb mijn eerste én tweede kandidatuur gebist. Daarna had ik kennelijk de juiste methode gevonden en raakte ik er altijd vlotjes door.»

HUMO Wat hield die methode precies in?

RIJCKAERT «Ik maakte schema’s en samenvattingen. Urenlang hield ik me daarmee bezig, vaak ’s nachts. Wat me ook ontzettend heeft geholpen, is afspreken met vrienden op café. Dat is mijn gouden tip: ga met je maten op café, bestel een Westmalle Tripel – iets niet-alcoholisch mag ook – en stel elkaar vragen over de leerstof. Ik heb meer dan één aha-erlebnis gehad boven zo’n Westmalle Tripel. Plus: het was ontspannend.»

HUMO Helpt ontspanning om goed te blokken?

RIJCKAERT «Zeker. En beweging! Ik sprong veel. Springen is een zeer democratische sport: je hebt geen speciale attributen nodig en je kunt het overal doen, ook naast je bureau. Wat ook helpt: op gezette tijden luid meebrullen met Rage Against the Machine of Queens of the Stone Age

HUMO Ging jij gezond eten tijdens de examens?

RIJCKAERT «Dat niet. Het dieet van kotstudenten is niks waar Pascale Naessens vrolijk van wordt. Ik dronk wel veel water: drie liter per dag. Ik rookte toen ook nog. In die tijd waren er nog geen nachtwinkels, dus als ik ’s nachts zat te blokken, gebeurde het dat ik opeens zonder zat. Dan ging ik graaien in mijn asbak om met alle peuken toch nog een sigaretje te rollen. Eigenlijk is het een wonder dat ik nog leef.»

HUMO Je bent de zoon van twee onderwijzers. Dan is spieken wellicht not done?

RIJCKAERT «Iedereen spiekt toch? Dat durf ik nu wel te zeggen: ze kunnen me mijn diploma toch niet meer afpakken. Ik ging niet ingenieus te werk. Formules in potlood op je bank schrijven is een klassieker die zijn nut heeft bewezen. De truc is – als ik dan toch spiektips mag geven – om te doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Doe je het stiekem, dan straal je criminaliteit uit.

»Ik heb zelf nog les gegeven – de stroper is boswachter geworden – en heb gezien hoe sommige leerlingen midden in het examen hun boek open en bloot op hun knieën durfden te legden. Daar trapte ik natuurlijk niet in. In mijn klaslokaal stond een grote glazen kast, vol wetenschappelijke proefjes. Dan deed ik alsof ik geïnteresseerd in die kast stond te turen, maar eigenlijk hield ik iedereen in de gaten door de weerspiegeling: ‘Aaron, kijk op je eigen blad!’»

HUMO Je gaf biologie en fysica in het kunstonderwijs. Daar staat de interesse in de wetenschap doorgaans op een laag pitje.

RIJCKAERT «Van mij moesten mijn leerlingen geen geniale wetenschappers worden. Ik wilde vooral hun nieuwsgierigheid aanwakkeren en hen een stevige basis geven, zodat ze niet in paniek zouden raken als ze ooit in de krant lazen over vaccins: ‘Help, wat is dat?’»

HUMO Heb je dat aan Xander De Rycke en Niels Destadsbader kunnen meegeven? Zij zaten in je klas.

RIJCKAERT «Zij niet alleen: Trixie Whitley en Boris Van Severen hebben ook nog biologie gekregen van mij. Jaja, mijn klas was een BV-fabriekje (lacht). Laat het duidelijk zijn: ik heb nul verdienste aan hun bloeiende carrières, maar Niels Destadsbader heeft dankzij mij wel een koeienoog gedissecteerd.»

HUMO Heb je nog een ultieme tip?

RIJCKAERT «Op tijd en stond eens goed springen, nooit opgeven, en altijd onthouden: met een 10 op 20 kom je er ook.»

GLORIA MONSEREZ: ‘BLOKKEN VIA ZOOM’

Bij Ketnet-wrapster en Studio Brussel-stem Gloria Monserez (19) liggen de examens nog vers in het geheugen: haar laatste blokperiode dateert van een jaar geleden, toen ze haar eerste jaar grafisch ontwerp voltooide aan het KASK. Voordien zat ze op een steinerschool.

Gloria Monserez: ‘Er zijn veel misvattingen over het steiner­onderwijs. Denken mensen dat we naakt rond een vuur dansen?’ Beeld Saskia Vanderstichele Humo 2020
Gloria Monserez: ‘Er zijn veel misvattingen over het steiner­onderwijs. Denken mensen dat we naakt rond een vuur dansen?’Beeld Saskia Vanderstichele Humo 2020

HUMO Daar pakken ze de dingen doorgaans iets anders aan dan op klassieke scholen.

GLORIA MONSEREZ «In juni waren er wel eindexamens, maar verder werkten we in blokken van drie weken voor elk hoofdvak, met op het eind telkens een examenmoment. Een aangenaam systeem, omdat je drie weken lang intens bezig bent met één vak.»

HUMO Op die manier duurt de examenstress wel het hele jaar.

MONSEREZ «Zo voelde het niet: ik was het gewoon. Ik heb zo goed als mijn hele schoolcarrière op de steinerschool in Leuven gezeten. Heel even heb ik de overstap gemaakt naar een college, maar ik ben snel teruggekeerd: ik miste de vrijheid om uit te zoeken wat ik wilde. Dat is het voordeel van een steinerschool: je leert er ook jezelf kennen. Tegen het eind van de middelbare school wist ik goed waar mijn sterktes lagen. Altijd handig in het leven.»

HUMO Over het steineronderwijs wordt weleens gezegd dat het geen echt puntensysteem heeft.

MONSEREZ «Wie dat denkt, moet dringend eens ‘steiner’ googelen. Denken ze misschien ook dat we naakt rond een vuur dansen?

»Op onze school gebruikten ze het Amerikaanse lettersysteem: de hoogste score was een A+. Op de vakken die me lagen, haalde ik een A of een B, maar voor wiskunde ben ik afgestudeerd met de hakken over de sloot. Mijn lerares zei me achteraf: ‘Ga alsjeblieft iets doen zónder wiskunde.’ Prima, ik was toch niet van plan burgerlijk ingenieur te worden.»

HUMO In plaats daarvan werd het grafisch ontwerp, maar daar ben je begin dit jaar mee gestopt.

MONSEREZ «Ik had het zo druk dat ik me gewoon ben vergeten in te schrijven. Stom van mij. Maar misschien deed ik het onbewust ook een beetje met opzet: ik wist niet meer of het wel de juiste richting was voor mij. Ach, ik ben 19: ik heb alle tijd om het uit te zoeken. Ik ga sowieso opnieuw studeren: ik doe het gewoon graag, zelfs de examens.»

HUMO Dat hoor je niet vaak.

MONSEREZ «Ik heb examenperiodes altijd fijn gevonden. Ik hou van de duidelijke structuur. Je hoeft voor de rest met niks anders bezig te zijn: er is geen les en je mag ’s middags al naar huis.»

HUMO Heb je een gouden bloktip?

MONSEREZ «Maak samenvattingen en vertel daarna aan je ouders of vrienden wat je hebt geleerd, alsof je een mondeling examen aflegt. Dan weet je meteen of je de leerstof onder de knie hebt. Alleen voor wiskunde werkte die methode niet: de avond vóór dat examen zat ik meestal te janken boven mijn boeken, tot het tijd was om te gaan slapen.

»Ik studeer wel graag, maar ik ben nooit een voorbeeldstudent geweest. Ik ben snel afgeleid en heb last van uitstelgedrag. Dan ga ik opeens mijn kamer opruimen in plaats van aan mijn bureau te zitten. Ik denk ook veel te lang: het zal wel lukken. Tot ik stress krijg, natuurlijk. Nu ik erover nadenk, komt het opeens allemaal terug: de avonden dat ik te lang met mijn zus in de zetel bleef hangen, waardoor ik om 4 uur moest opstaan om de laatste hoofdstukken er nog in te rammen.»

HUMO Hanteer jij een bepaalde strategie bij het blokken?

MONSEREZ «Een goeie planning is alles. Ik werk zelfs met kleurcodes om alles mooi overzichtelijk te maken. Ik ga ook altijd op de woonboot van mama studeren. Daar is het rustig en heb ik het minst last van afleiding. Op de achtergrond zet ik dan lofi hiphop op – zonder tekst. Anders word ik afgeleid door wat ze zingen.»

HUMO Je eerste eindexamens aan de hogeschool vielen pal in het coronajaar. Een eenzame tijd voor veel studenten.

MONSEREZ «Ik loste dat op door samen met vriendinnen te blokken via Zoom. Dan gingen we allemaal voor ons computerscherm zitten. Zo voel je je tenminste niet alleen en heb je niet de neiging constant je telefoon te checken. Groepsdruk werkt motiverend.

»Maar makkelijk was het niet om de examens thuis af te leggen. Wat een gedoe ook, dat je je kamer moest scannen.»

HUMO Je kamer scannen?

MONSEREZ «Ken je dat niet? De school laat je iets op je computer installeren, waardoor ze een 360 graden-beeld hebben van je kamer. Dan kunnen ze controleren of niemand aan het helpen is. Vriendinnen die rechten studeren, hadden zelfs een programma op hun computer dat checkte of hun blik niet te lang op één punt buiten het scherm gericht was. Zo zot! Ik vind het straf dat ik het in die omstandigheden toch heb gehaald. Maar mijn volgende examenperiode mag een normale zijn. Er gaat niks boven samen zweten en afzien in een aula.»

LIEVEN BOEVE: ‘PROBEREN GENIETEN’

Voor Lieven Boeve (55) was het als directeur van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen een bewogen anderhalf jaar, al ziet hij licht gloren aan de horizon.

Lieven Boeve: ‘Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik verveelde me nu en dan in de schoolbanken.’ Beeld GEERT VAN DE VELDE
Lieven Boeve: ‘Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik verveelde me nu en dan in de schoolbanken.’Beeld GEERT VAN DE VELDE

LIEVEN BOEVE «Ik ben blij dat er weer examens zijn op een relatief normale manier. We sluiten een bijzondere periode af, hopelijk kunnen we volgend schooljaar helemaal terug naar een normale situatie. De examens zijn nu, nog meer dan vroeger, de laatste loodjes voor onze leerlingen.»

HUMO Zijn ze er klaar voor?

BOEVE «Ik denk het wel, zeker in vergelijking met vorig jaar. Iedereen kan nu al een tijdje voltijds naar school. Vorig jaar was het lastig om in juni alle leerlingen te evalueren, want een heel aantal van hen was sinds maart nauwelijks naar school geweest. Dat is nu geen probleem.

»Velen denken dat we nu milder zijn, maar het is zeker niet zo dat we alles met de mantel der liefde bedekken. Al zullen we wel rekening houden met de omstandigheden van elke leerling. Als we weten dat iemand in een normaal schooljaar beter had gepresteerd, gaan we die leerling niet per se afstraffen met herexamens of een B- of C-attest. Er zijn ook andere oplossingen, zoals leerlingen volgend schooljaar gericht ondersteunen.

»Er is natuurlijk sprake van leervertraging bij sommige leerlingen, maar op school wordt niet alleen geleerd. Er wordt ook gelééfd. Dat het sociale contact in de klas was weggevallen, was ook voor veel goede leerlingen erg zwaar. Zelfs bij hen zien we een verminderde motivatie.»

HUMO Zou u het als puber lastig hebben gehad met het afstandsonderwijs?

BOEVE «Niet alle leerlingen hadden het daar moeilijk mee. Sommigen vonden het vreselijk, maar anderen vonden het juist fijn om halftijds thuis te blijven. Zelf had ik bij die laatste groep gehoord, denk ik. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik verveelde mij nu en dan in de schoolbanken (lacht). Gelukkig had ik veel hobby’s: ik was KSA-leider, monitor bij de CM, enzovoort.»

HUMO Wat voor leerling was u?

BOEVE «Ik was een goede leerling. Ik deed Latijn-Grieks in het college van Veurne, een school met een uitstekend lerarenteam. De lat lag er – terecht – erg hoog, we werden constant uitgedaagd. Ik moest het hardst werken voor Frans, al is dat uiteindelijk wel goed gekomen. Later ben ik zelfs, o ironie, les gaan geven in Louvain-la-Neuve.

»Ik legde eigenlijk wel graag examens af, ik zag alleen vooraf wat op tegen het vele studeren, want dan was er geen tijd voor mijn hobby’s. Ik heb nooit een onvoldoende gehaald, ook niet in het hoger onderwijs.»

HUMO Wat was uw strategie?

BOEVE «Ook al studeerde ik niet echt graag, ik deed het wel gestructureerd en georganiseerd. Ik had een zeer strikte planning en hield me daaraan. Mijn vrouw zegt dat ik niet veel studeerde, maar zelf vond ik van wel. Ik deed het niet graag, dus daarom voelde het wellicht alsof ik verschrikkelijk lang bezig was.

»Ik ging bijna altijd naar de les. Dat helpt enorm tijdens de examenperiode, omdat je dan veel beter de hoofd- van de bijzaken kunt onderscheiden. Herhaling is ook heel belangrijk: plan daar altijd voldoende tijd voor in.

»Een belangrijke tip is misschien ook om van de mondelinge examens te proberen genieten.»

HUMO Dat moet u even uitleggen.

BOEVE «Ik deed graag mondelinge examens, want die kon ik weleens naar mijn hand zetten. Tijdens een examen theologie besefte ik eens halfweg mijn verhaal dat ik de verkeerde hypothese uit de doeken aan het doen was. Iedereen kent dat moment wel, vreselijk! De prof zelf liet niets merken. Toen heb ik mezelf eruit gered door te zeggen: ‘Maar dit is uiteraard slechts ter inleiding, professor.’ Waarna ik nog snel de juiste hypothese gaf, alsof dat altijd al de bedoeling was (lacht). Het heeft geloond, want uiteindelijk haalde ik nog 16 op 20.

»Ook nu ik zelf lesgeef, vind ik mondelinge examens nog steeds het leukst. Als je merkt dat een student de leerstof goed kent, is er soms ruimte om te discussiëren en wat meer in de diepte te gaan. Zo kun je testen of de student ook écht iets kan doen met de verworven kennis. Ja, daar kan ik wel van genieten. Dan durf ik weleens een 19 of een 20 te geven.»

HUMO Hebt u ooit een flater begaan op een examen?

BOEVE «Ja, de absolute klassieker: op het examen niet weten hoe de prof eruitziet. Ik had wel een goed excuus: de lessen vielen samen met een ander vak, waardoor ik er nooit bij kon zijn. Tegenwoordig kun je de prof snel nog even googelen, maar die luxe had ik destijds niet.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234