De tentakels van de diamantlobby: 'Minister Geens is een geliefkoosde prooi van de diamantsector'

De commotie rond de zogeheten karaattaks, een fiscale gunstmaatregel voor de Antwerpse diamantsector, heeft opnieuw aangetoond hoe ver de tentakels van de diamantlobby reiken in dit land. Terwijl de diamantairs al om de haverklap in opspraak komen wegens grootschalige fraude en belastingontduiking, slaagt de diamantkoepel AWDC er samen met zijn advocaten telkens opnieuw in om politici en magistraten voor zijn kar te spannen.

Al jaren dreigen de Antwerpse diamantairs ermee naar het buitenland te verkassen als ‘de heksenjacht’ door het Antwerpse gerecht niet stopt. Ook als het over het fiscale klimaat van ons land gaat, wordt met delocatie gedreigd: ‘We kunnen ons brood niet verdienen door te kleine winstmarges en te hoge belastingen.’ Vreemd genoeg wist de CEO van koepelorganisatie AWDC, Ari Epstein, eind januari te melden dat de Antwerpse diamantsector ‘het tweede beste jaar in 550 jaar achter de rug’ had.

Hoe dan ook: het permanente afdreigen van politici heeft ervoor gezorgd dat de diamantairs kunnen genieten van een gedoogbeleid, een btw-vrijstelling en een ontheffing van invoerrechten. De branche is er op de koop toe in geslaagd om dankzij bevriende parlementsleden de fameuze afkoopwet gestemd te krijgen. Dankzij die wet – waar de vaste advocaten van de diamantsector Raf Verstraeten en Axel ­Haelterman aan hebben meegeschreven – kunnen fraudeurs die de staat voor miljoenen en zelfs miljarden hebben getild, hun straf afkopen en een blanco strafblad behouden.

Deze week in Humo: het hele verhaal.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234