De terugkeer van Balthazar: 'Ed Sheeran kwam na ons en zijn tourmanager was razend. Ik schaamde me rot'
En wat daarna? Een vierde plaat van Balthazar, wennen aan het vertrek van violiste Patricia Vanneste, een heuse tournee en héél misschien de aanschaf van een confettikanon.
'Een band met frontmannen is als een armworstelwedstrijd waarbij we elkaar de hele tijd laten winnen'
Voor hun eerste dubbelinterview sinds 2016 spreken we af in het huis van Jinte Deprez in Antwerpen. Maarten Devoldere komt met de trein vanuit Gent.
Maarten Devoldere «Ik heb de afgelopen dagen nauwelijks m’n bed gezien, maar ik zal mijn best doen om volzinnen te vormen. En mocht ik in slaap vallen, dan is Jinte er nog. Dat is het voordeel aan Balthazar. Bij Warhaus moest ik altijd op scherp staan (lacht).»
HUMO Dus jullie hebben elkaar gemist?
Devoldere «Daar hebben we geen tijd voor gehad. Jinte bracht een soloplaat uit en met Warhaus blikte ik er in twee jaar tijd zelfs twee in. We hebben allebei ook meermaals door Europa getourd. Maar we zijn niet uit elkaars leven verdwenen, hè. We zagen elkaar op festivals of lieten boodschappen voor elkaar achter op de muren van clubs waar we allebei speelden.»
HUMO Wanneer hebben jullie Balthazar opnieuw leven ingeblazen?
Jinte Deprez «In de winter van 2017. We zouden oorspronkelijk maar één jaar pauze nemen. Maar de soloprojecten deden het onverwacht goed en ik kwam eigenlijk ook een beetje te laat met mijn debuutplaat.»
Devoldere (grijnst) «We hebben drie deadlines gemist.»
Deprez «De release en de tournee staan nu wel vast, dus de volgende deadline kunnen we niet meer negeren. Eind augustus moet de vierde plaat van Balthazar binnen zijn.»
HUMO Zijn jullie vanaf nul begonnen?
Devoldere «We hadden allebei enkele nummers mee naar de eerste sessie, maar we hadden nog geen concept. Veel mensen denken dat we lang achter de schermen bezig geweest zijn met de wederopstanding van Balthazar, maar we zijn pas eind 2017 weer begonnen.»
Deprez «Dat concept vinden was het moeilijkst. Een plaat moet een bestaansreden hebben, een sound die de nummers tot één geheel maakt. Ons debuut ‘Applause’ had een duidelijk concept: naakte popsongs. ‘Rats’ was losser: een reactie op ‘Applause’. En ‘Thin Walls’ was het slot van de trilogie. Deze vierde plaat voelt aan als een tweede debuut. We zijn verder gegaan dan de oude Balthazar, dan J. Bernardt, Warhaus, Zimmerman of Rosenahl.»
undefined
HUMO Rosenwie?
Deprez «Het soloproject van onze drummer Michiel Balcaen. Zijn plaat ‘So’ verscheen enkele maanden geleden. Maar hij weigert elk interview en treedt niet op. Hij is te cool voor de showbizz (lacht).»
HUMO Bassist Simon Casier heeft met zijn soloproject Zimmerman bewezen dat hij een uitstekende singer-songwriter is. Heeft hij ook nummers voor Balthazar aangebracht?
Devoldere «Twee songwriters in één band is meer dan genoeg (lacht). Als we met drie een plaat zouden schrijven, kunnen we elk maar een drietal nummers aanbrengen. Daar ben ik te ijverig voor.»
Deprez «Dan kom je ook in een democratie terecht en dat werkt niet in een groep.»
HUMO Als het geen democratie is, wat is Balthazar dan?
Deprez «Het is een armworstelpartij waarbij we elkaar de hele tijd laten winnen. We hebben altijd al zo gewerkt en het klopt. Samen maken we nummers die we in ons eentje nooit zouden kunnen schrijven.»
undefined
HUMO In april stapte violiste Patricia Vanneste uit de groep. Zij was er sinds het prille begin bij. Hoe was het om voor het eerst zonder haar een plaat op te nemen?
Devoldere «Ah, maar we zijn zo slim geweest om haar véél vioolpartijen op de nieuwe plaat te laten inspelen.»
Deprez «We hoopten dat we haar nog zouden kunnen overtuigen: ‘Patricia, luister naar dit nummer! Jouw viool is reuzebelangrijk!’ Tevergeefs.
»We zullen haar afwezigheid pas echt voelen als we de liveshows gaan voorbereiden. Geen idee of we een vijfde bandlid zullen zoeken of met vier doorgaan, maar we vinden wel een oplossing. Patricia heeft een onuitwisbare invloed op Balthazar gehad, dat is zeker. Maar toen drummer Christophe Claeys in 2013 de band verliet, hebben we ons ook aangepast.»
HUMO Hoe zal jullie vierde plaat verschillen van z’n voorgangers?
Devoldere «Ik denk dat de nieuwe iets zonniger en verheffender zal zijn.»
Deprez «Iets speelser ook, met een flinke dosis zelfrelativering. Jasper Maekelberg van Faces On TV, die bij Maarten in de band heeft gezeten, heeft ons geholpen om de muziek in te kleuren. Maar misschien klinkt het enkel in onze oren anders en zal de rest van de wereld vinden dat we wéér een trage, melancholische plaat hebben gemaakt.»
HUMO Zit er ook een single tussen?
Devoldere «Wij vinden altijd dat we tien singles hebben geschreven en het label vindt dan dat we er géén hebben (lacht). Maar we laten het label kiezen, zij weten wat werkt. Al is het vaak evident: een single mag geen zes minuten duren.»
HUMO En heeft in het beste geval een refrein.
Devoldere «Ja. Er staan veel refreinen op de nieuwe plaat, net zoals op ‘Thin Walls’. Terwijl refreinen zeldzaam waren op ‘Rats’.»
Deprez «Balthazar is geen singleband. Als de radio een nummer oppikt, is dat leuk omdat het mensen aanzet om naar onze platen te luisteren en naar shows te komen. Maar songs als ‘Blood Like Wine’ en ‘Lion’s Mouth (Daniel)’ waren geen singles, terwijl ze wel onmisbaar zijn in ons oeuvre.»
HUMO Jullie hebben het omgekeerde ook al gedaan: in 2014 verscheen de prachtige single ‘Leipzig’, die niet op een plaat is beland en die jullie zelden live spelen.
Deprez «Toen we in 2013 in het voorprogramma van Editors speelden, hebben we in elke stad een nieuw nummer geschreven. ‘Leipzig’ is het enige dat we gehouden hebben. Aan dat nummer heb ik trouwens al lang niet meer gedacht.»
undefined
HUMO Hebben jullie tijdens de opnames bij elkaar verschillen opgemerkt met twee jaar geleden?
Devoldere «Jinte miste vroeger geen enkele deadline. Nu trekt hij zich daar niets meer van aan. Dat je-m’en-foutisme bevalt me wel.»
Deprez (lacht) «Ik denk dat we vooral als persoon gegroeid zijn. We hebben allebei moeten leren om een groep alleen te dragen. Dan ben je als enige verantwoordelijk voor de muziek, repetities, optredens...»
Devoldere «Je moet je ego belachelijk groot maken om een soloproject te dragen. Jij alleen moet interessant genoeg zijn om platen en tickets te verkopen. Dan voelt het goed om bij Balthazar weer op te gaan in het collectief. Als je even niet weet wat er na een bepaald refrein komt, kun je dat gewoon aan de ander vragen.»
HUMO Voelde het in jullie soloprojecten alsof jullie eindelijk jezelf konden zijn?
Devoldere «Bij Warhaus vergroot ik één facet van mezelf uit en bij Balthazar een ander. Maar elk nummer van Balthazar voelt nog steeds van mij.»
Deprez «Zo zie ik dat ook. Voor J. Bernardt heb ik mezelf verboden om songs te schrijven met een basgitaar en ik wilde zo weinig mogelijk akoestische drums gebruiken. Ik heb zelfs een baard laten groeien om te benadrukken dat ik een andere kant van mezelf toonde. Die baard heb ik afgeschoren en op de nieuwe Balthazar-plaat staan bas en drums. Het ene is niet eerlijker dan het andere. Het is wel leuk om te variëren.»
Burn-out
HUMO Waarom hebben jullie Balthazar in 2016 op pauze gezet?
Deprez «We hadden drie opeenvolgende platen gemaakt en zes jaar aan een stuk getourd. De machine begon té geolied te lopen en we liepen het risico om onze touch te verliezen. Alsof we met Balthazar op een burn-out afstevenden.»
HUMO Jullie vermeden een burn-out door honderden optredens over heel Europa te spelen met een groep die je nog maar net uit de grond had gestampt?
Deprez (lacht) «Ja! Met
J. Bernardt startte ik opnieuw van nul. Toegegeven, we hadden al naam gemaakt, waardoor we het gemakkelijker hadden dan de meeste jonge artiesten. Maar het was geweldig om weer in kleine zalen te spelen en rond te sjezen in een klein busje.»
'Ik kan me geen ander leven voorstellen. Dit is wat wij doen. Ik weet geen blijf met mezelf als ik gewoon thuis zit'
Devoldere «Rugpijn!»
Deprez «Het was fantastisch. We moesten ons plots opnieuw bewijzen. Ironisch genoeg zijn onze soloprojecten ook snel groot geworden. Ik sta zaterdag op de Main Stage van Pukkelpop en Maarten is woensdag headliner op het Castello-podium.
»In sommige landen zijn Warhaus en J. Bernardt bekender dan Balthazar. We waren met Balthazar nog nooit in Roemenië of Griekenland geweest, terwijl we daar nu plezante optredens hebben gespeeld. In Boekarest hadden we zelfs allebei een uitverkochte show. Mijn promotor zei: ‘Onlangs is hier nog een Belg gepasseerd, ene Warhaus.’ Ik heb hem toen moeten uitleggen wat Balthazar was. Cute, hè?»
HUMO Anderhalf jaar geleden zei Johannes Verschaeve van The Van Jets in Humo: ‘Ik ken de gasten van Balthazar goed. Ze hebben vijf jaar lang heel hard op het buitenland gewerkt. Ze hebben er wel degelijk iets bereikt, maar in die vijf jaar zijn ze tien jaar ouder geworden.’
Deprez «Tien jaar ouder, wablief? (lacht)
»Ik denk dat er een generatieverschil is tussen The Van Jets en wij. In de jaren 90 hadden Soulwax en dEUS al bewezen dat Belgen ook in het buitenland potten kunnen breken. Daarna kwamen The Van Jets en Absynthe Minded en al die andere geweldige groepen waarmee wij zijn opgegroeid. Voor hen leken de kanalen naar het buitenland gewoon niet open te staan. Wij kwamen op het perfecte moment om iets in het buitenland te proberen: het internet had al geholpen bij de internationale doorbraak van Belgische talenten zoals Milow of Selah Sue. Wij hebben er altijd ons doel van gemaakt om over de hele wereld te spelen. En ja, we hebben daar hard voor gewerkt, maar ik voel me geen tien jaar ouder.
undefined
»Als je veel tourt, kweek je conditie. In 2011 mochten we als voorprogramma van dEUS mee op tournee in Europa. We waren toen onder de indruk van hun conditie: zij smeten zich élke avond. Ik denk dat wij dat ondertussen ook kunnen.»
Devoldere «Ik kan me ook geen ander leven voorstellen. Dit is wat wij doen. Ik weet geen blijf met mezelf als ik gewoon thuiszit.»
Deprez «Ik ook niet. Muziek maken en performen geven me een zin in het leven. Het is ook verslavend. Ik begon zonder ambities met J. Bernardt, maar uiteindelijk heb ik non-stop getourd.»
HUMO Maarten, jij kon wel je lief meenemen op tournee. Sylvie Kreusch, vroeger frontvrouw van Soldier’s Heart, zingt op beide platen van Warhaus.
Devoldere «Klopt, maar we hebben vooral in Vlaanderen samen op het podium gestaan. Hier is ze bekend en zou het publiek zich bekocht voelen als ze er niet bij was. Maar ik hou business en romantiek het liefst gescheiden, dus gingen de boys en ik vooral alleen de hort op.»
HUMO In de herfst brengt Sylvie haar eigen solodebuut uit. Was je daarbij betrokken?
Devoldere «Nee, want ze heeft me helemaal niet nodig. Ze is een natuurtalent. Haar muziek is complex maar toch opzwepend. Ik ben echt megafan. Iedereen denkt nu waarschijnlijk: ‘Natuurlijk, je kunt moeilijk zeggen dat je de muziek van je lief slecht vindt.’ Maar ik vind haar oprecht ongelooflijk goed.»
HUMO Op sociale media zag ik een video van een optreden van J. Bernardt in Japan. Zij leken me een dankbaar publiek.
Deprez (lacht) «Da’s een understatement. Zodra Japanners los zijn, zijn ze écht los. Maarten en Sylvie waren er dat weekend ook, net als Zimmerman en Pomrad. We speelden met z’n allen op het Belgian Beer Weekend, een populair festival daar. Met tien muzikanten konden we zo’n vijf bands vormen: een goedkope oplossing (lacht). Iedereen speelde bij elkaar, zoals in de gouden dagen van de jaren 70. We hebben er ook met Balthazar gespeeld, zonder te repeteren. Adriaan Van de Velde van Pomrad heeft een solo gespeeld op zijn keytar tijdens ‘Do Not Claim Them Anymore’. De max.»
Minder serieus
HUMO Tijdens jullie pauze zijn jullie allebei 30 geworden. Was dat een grote overgang?
Deprez «Mijn eerste soloplaat kwam uit rond mijn 30ste verjaardag, dus dat voelde wel als een mijlpaal aan.»
Devoldere «Ik sta daar weinig bij stil. Ik merk natuurlijk wel dat ik ouder geworden ben. Ik voel minder jeugdige bewijsdrang. Ik doe ook niet meer averechts om averechts te doen. Ten tijde van ons debuut ‘Applause’ waren we best wel koppig. We dachten zo conceptueel dat we de song weleens uit het oog verloren.»
HUMO Luisteren jullie soms nog naar ‘Applause’?
Devoldere «Als ik ‘Fifteen Floors’ op de radio hoor, word ik daar ongemakkelijk van. De manier van songs schrijven op ‘Applause’ vind ik nog steeds goed, maar hoe we zongen en hoe we die nummers hebben opgenomen, ben ik helemaal ontgroeid. Dat is als een tien jaar oude foto van jezelf zien. Dan merk je alleen maar hoe gênant je er toen uitzag (lacht).»
HUMO Volgens de luisteraars van Studio Brussel is ‘Applause’ de derde beste Belgische plaat aller tijden: alleen dEUS deed het vorig jaar beter dan jullie in de Album 500.
Devoldere «Jongere mensen zeggen me vaak dat ‘Applause’ één van de platen van hun jeugd was. Dan zeg ik: ‘Luister toch naar dEUS, ‘Worst Case Scenario’ is zo veel beter dan ‘Applause’’ (lacht).»
''In sommige landen zijn Warhaus en J. Bernardt bekender dan Balthazar. In Boekarest hadden we zelfs allebei een uitverkochte show'' Jinte Deprez
Deprez «Ik vind ‘Applause’ vooral een schattige plaat. We wilden ons als jong groepje op een bepaalde manier manifesteren. We hadden lang gezocht naar ons geluid. Toen we in 2006 aan Humo’s Rock Rally deelnamen, werden we nog omschreven als folk. ‘This Is a Flirt’ uit 2007 was een elektronisch experimentje. We hebben ons daartegen afgezet door onze weelderige nummers te ontkleden tot alleen de essentie overbleef. We gingen daar zover in dat ‘Rats’, onze volgende plaat, al veel zwieriger was. Maar ik vind het cool dat ‘Applause’ geen evident debuut was. En ‘Blood like Wine’ en ‘The Boatman’ hebben de tand des tijds goed doorstaan.
»Uiteindelijk is elke plaat een opname van wie je op dat moment bent als artiest. Ik zou de nummers van ‘Applause’ niet meer opnieuw kunnen schrijven. Net zoals Bob Dylan zijn protestsongs uit de jaren 60 ontgroeid is.»
Devoldere «Klopt. Wellicht zal ik nooit een plaat uitbrengen waar ik altijd tevreden over zal blijven, maar dat motiveert me net om nieuwe songs te schrijven en projecten zoals Warhaus op te zetten.»
HUMO Zullen jullie het afscheid van Warhaus en J. Bernardt met toeters en bellen vieren op Pukkelpop?
Devoldere «We hebben onze tournee met ‘Rats’ ook afgesloten op Pukkelpop, in 2014. Toen hebben we een confettikanon ingezet.»
Deprez «Juist! We hadden elk optreden van die tournee met ‘Balthazar’ in grote letters boven ons hoofd gespeeld. Omdat we ze na Pukkelpop toch niet meer nodig hadden, leek het ons cool om die letters tijdens het optreden in brand te steken. Vijf minuten voor onze set kwam de stage manager ons waarschuwen: ‘Ofwel steken jullie met die stunt het gordijn in brand, ofwel jullie drummer.’ Dat was nu ook niet de bedoeling. Die man stelde voor om een confettikanon te gebruiken. In onze haast hebben we toegezegd. Toen die confetti uit het kanon schoot, keken we alle vijf naar elkaar: ‘O, shit, wat hebben we nu gedaan?’ Het sloeg werkelijk nergens op. We zagen het publiek niet meer en de confetti waaide terug op het podium. Ed Sheeran kwam na ons en zijn tourmanager was razend. Dat was de eerste en laatste keer.»
Devoldere «Ik schaamde me rot, maar nu zou ik dat wel grappig vinden. We nemen onszelf minder serieus dan toen.»
HUMO Keren J. Bernardt en Warhaus ooit nog terug?
Devoldere «We plannen zoiets niet. Misschien komt er eerst nog een vijfde Balthazar-plaat voor we iets anders doen. Maar die soloprojecten zullen er altijd zijn om op terug te vallen.»
Warhaus speelt op vrijdag 10 augustus op de Lokerse Feesten en op woensdag 15 augustus op Pukkelpop. J. Bernardt speelt op zaterdag 18 augustus op Pukkelpop. Info en tickets: www.lokersefeesten.be en www.pukkelpop.be