null Beeld

De terugkeer van Belpop: 'Aangenaam verrast door het succes'

Onverwachte meevallers zijn altijd de leukste: vier jaar na wat wij voor de allerlaatste aflevering hadden gehouden, mogen we ons out of the blue verheugen op de terugkeer van ‘Belpop’. Hoera!

Noud Jansen

Griet Boulat (eindredactrice) «In 2015 is Paul Peyskens netmanager geworden bij Canvas, en omdat ‘Belpop’ niet in zijn visie op muziekprogramma’s paste, hebben we in de plaats twee reeksen van ‘Off the record’ gemaakt. Toen Reinhilde Weyns netmanager werd, is het idee opgeborreld om een nieuwe reeks van ‘Belpop’ te maken. Ook al omdat we aangenaam verrast waren door het succes van een heruitzending van de aflevering over Toots Thielemans, vlak na diens overlijden in augustus 2016: we haalden meer dan 250.000 kijkers, wat toch vrij uitzonderlijk is in de zomermaanden.»

HUMO Nu zijn er nieuwe afleveringen over Triggerfinger, Flip Kowlier, Luc De Vos en – de opener – Arsenal. Hebben die laatsten wel genoeg bewezen om in het ‘Belpop’-pantheon thuis te horen?

Boulat «Dat lijkt me wel, ja. Ze draaien al bijna twintig jaar mee, hebben een rist hits op hun palmares staan, verkopen de AB vlotjes vijf avonden na elkaar uit... En los van het muzikale zijn Hendrik Willemyns en John Roan ook erg interessante mensen, met name omdat hun persoonlijkheden zo van elkaar verschillen. De spanningen tussen hen lopen soms hoog op, maar ze weten goed genoeg dat muzikaal gezien 1 plus 1 méér is dan 2. De andere bandleden omschrijven het als een ‘functioneel huwelijk’.»

HUMO Krijg jij als eindredactrice van ‘Belpop’ weleens ‘sollicitaties’ van groepen of artiesten die vinden dat ze een aflevering verdienen?

Boulat «Nooit openlijk, nee – wellicht zijn ze bang om een ‘nee’ te krijgen. Maar aan de gretigheid waarmee mensen toezeggen wanneer ik ze benader, merk ik wel dat ze er toch al een beetje op aan het hopen waren.

»Uiteraard zijn niet alle bands ‘groot’ genoeg om er een aflevering aan op te hangen. Ook daarom volgt er na de vier reguliere afleveringen nog een dubbelaflevering over de Belgische muziekscene van de jaren 80. Een heel interessant tijdperk, met tal van groepen die weliswaar goeie nummers of platen hebben gemaakt, maar misschien net geen volledige aflevering verdienden: Red Zebra, The Machines, Allez Allez, Arbeid Adelt!... Dat zijn de bands en artiesten geweest die het pad hebben geëffend voor de volgende generaties.»

HUMO Tot slot, bij wijze van voorschotje: wat is de sterkste anekdote die je dit seizoen te horen hebt gekregen?

Boulat «Ik heb erg moeten lachen met een verhaal van Flip Kowlier over de tijd dat hij bas speelde bij My Velma, de band van Jan Leyers. Hij mocht toen eens mee naar LA voor de opname van een clip – hij was nog geen achttien – en toen ze ’s avonds iets wilden gaan drinken, vroeg de buitenwipper hem: ‘Sir, do you have an ID, please?’ Waarop Flip, in alle onschuld: ‘No. Do yóú have an idea’?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234