null Beeld

De terugkeer van de grote show

Mijn gemoed gaat spontaan aan het jiven wanneer ik Evi Hanssen (34) en Evy Gruyaert (34) door monter daglicht zie lopen – engeltjes voor nukkige atheïsten. Dat ze vergezeld worden door Peter Van de Veire (41) is ook al geen argument voor somberheid: wie zijn brevet van kwajongen nog elke dag kust, kan alleen maar deugen.

Nicolas Quaghebeur

Het is geen toeval dat ik net deze drie een handvol kledingstukken van het lijf mag vragen: elk dragen ze De Grote Show op hun zender (Van de Veire op Eén, Hanssen op VTM, Gruyaert debuterend op VIER). En dan gaat het respectievelijk om ‘Sing That Song’, ‘De grote sprong’ en ‘De val van 1 miljoen’.

Evi Hanssen «Ik heb me al enkele keren versproken: ‘Hier is ‘De sprong van 1 miljoen’!’ En: ‘Welkom bij ‘De grote val’!’»

Peter Van de Veire «Volgende week moet je ‘Sing That Sprong’ eens proberen.

»Ik hou van de drie programma's, omdat het spellekes zijn. Het is show, en ik ben gek op show. Dat ik in ‘De grote sprong’ als kijker geweldig meeleef wanneer die coole, stoere Ian Thomas op een springplank op tien meter hoogte plots een bedremmeld ventje wordt, bewijst voor mij hoe entertainend televisie nog altijd kan zijn. En ook: dat complexloos amusement weer mag.»

Evy Gruyaert «Onze programma’s gaan terug op een lange traditie, hè. Ik heb de indruk dat ook in televisieland retro in is.»

Hanssen «Ik vind het positief dat er weer gewoon good,clean family entertainment mag bestaan. Dat dat niet meer als vuil beschouwd wordt. Want ik blijf het oké vinden dat mensen na een week hard werken in hun zetel ploffen met een eenvoudig doel: kijken, lachen en meeleven. Er is verdomme niks mis met leuke televisie.»

HUMO Maar je voelt blijkbaar wel de drang om je voor dat lichte amusement te verantwoorden?

Van de Veire «Ik begrijp dat wel. Onlangs hoorde ik toch ook weer iemand die zich druk maakte over ‘De grote sprong’: ‘Zes BV’s die trainen om van een plank te springen – dat is toch beláchelijk?’ Tja, ik vind dat gewoon leuk. ‘De val van 1 miljoen’ kan je reduceren tot: mensen moeten acht vragen beantwoorden en kunnen daar een miljoen mee winnen. En ‘Sing That Song’ is een quizje waarin mensen piano spelen en zingen. Het is net die eenvoud die ik zo mooi vind, die ontroerende onnozelheid.»

Hanssen «Gewoon spannend en leuk: mág het even?»

Van de Veire «Je kan trouwens net zo meewarig doen over de cultuurprogramma's van jaren geleden. ‘Container’: twee Ernstige Mannen lullen in een container een eindje in het ijle met een andere Ernstige Man. En herinner je je ‘Coda’ nog?»

Hanssen «Ja! Daarin werd net voor het slapengaan een gedicht voorgelezen, in een rustieke huiskamer. Héérlijk!»

Gruyaert «Dat komt uit de periode waarin televisie stichtend moest zijn – je moest er iets aan hebben, dingen bijleren. Terwijl televisie, dacht ik toch, net uitgevonden is om verstrooiing te bieden.»

HUMO Hebben jullie een precieze omschrijving van jullie talent klaarzitten?

Hanssen «Da's een vraag waar ik zelf lang mee geworsteld heb. Ik heb al heel veel uiteenlopende dingen gedaan, waardoor ik me op een bepaald moment ging afvragen: ‘Wat kán ik nu? Welke richting is de mijne?’ Nu weet ik dat ik geen richting hoef: laat mij maar alle kanten uit schieten.»

Van de Veire «Wat zou je nog willen doen als je zelf de keuze had?»

Hanssen «Een programma zónder spelelement. Van ‘Expeditie Robinson’ over ‘De designers’ tot ‘De grote sprong’: ik beheers ondertussen alle facetten van het televisiespel. Ik zou wel eens iets minder afgelijnds willen doen, iets waarin ik kan improviseren.»

Van de Veire «Ik denk dat mijn talent wel duidelijk is: lichtheid brengen. Ik ben indertijd begonnen bij de regionale televisie. Dat was werk met een duidelijke journalistieke insteek – rechtszaken volgen, bijvoorbeeld. Maar ik kreeg daar stress van, omdat ik me voortdurend een mening moest vormen over Juist en Fout en Goed en Kwaad. Toen ik vervolgens bij Ketnet belandde, ontdekte ik wat me wél ligt: entertainment. De mensen amuseren, doen lachen, occasioneel een traantje laten wegpinken.»

Gruyaert «Daar komt het volgens mij toch op neer: wij hebben de gave om mensen blij te maken.»

HUMO Welgekomen, lijkt me, in een tijd waarin iedereen zichzelf zo bloody fucking serious neemt.

Hanssen «Mensen zijn wel heel erg met zichzelf bezig, ja. Ik geloof dat de sociale media daar een niet te onderschatten aandeel in hebben.»

Van de Veire «Vroeger werd er even gezeurd bij de beenhouwer, en dat was dat. Nu kan iedereen de hele dag statements de wereld in pompen.»

Gruyaert «Je móét nu ook over alles een mening hebben, en die vooral ook via 650 kanalen verkondigen. Ik begrijp dat niet goed – ik heb ook wel meningen, maar ik voel niet de geringste behoefte om die aan zo veel mogelijk mensen kenbaar te maken. Dat oeverloze jezelf positioneren, ik vind dat wat vies.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234