null Beeld

De tien concerten die Pukkelpop definieerden: Chokri Mahassine & Eppo Janssen

'Vat 25 jaar Pukkelpopgeschiedenis samen in 10 essentiële optredens!': zo luidde de enige vraag die wij Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine en -programmator Eppo Janssen vooraf gestuurd hadden. Een onmogelijke opdracht, zo bleek: 'Wat doe jij ons aan!' jammert Chokri. 'Uit de duizenden groepen die bij ons gespeeld mogen wij er samen maar tien kiezen! Hoe gaat dat nu?'

Geert Op de Beeck

Na aanzienlijk geheen-en-weer volgt een compromis: tien concerten van buitenlandse acts, en daar bovenop - omdat Pukkelpop maar één keer vijfentwintig jaar bestaat - twee Belgische optredens die het festival voor altijd veranderden.

1988: Ramones

Eppo Janssen «We hebben de Ramones twee keer gehad: in 1988 en in 1991. 1988 was misschien iets legendarischer, omdat DeeDee er toen nog bij was. Ik weet nog altijd dat hij op een fluorescerend groene bas speelde: dat maakte het voor mij alleen nog maar leuker. Een echte eye opener voor mij: simpele muziek, maar zó goed gedaan en zó grappig ook, met die vier stripfiguren op het podium. Na dat optreden heb ik mijn Springsteen-platen aan de kant gezet, en ben ik in de punk gevlogen. (lacht) Als je er nu op terugkijkt, waren de Ramones eigenlijk de ideale festivalgroep: kort, krachtig en makkelijk.

»Er is toen trouwens nog iets heel geestigs gebeurd: aan de ingang stond een vrouw die bij hoog en laag bleef beweren dat ze misses Ramone was. Uiteraard geloofde niemand haar, iedereen dacht dat het de zoveelste groupie was.»


Chokri Mahassine «Wat wil je? De groep zelf was nog lang niet gearriveerd, en zij stond daar al van 's morgens aan het hek: ze was met de trein en de bus naar Leopoldsburg gekomen. Wij zaten daar dan ook allemaal te lachen: 'Misses Ramone, hahaha! Jaja, dát zal wel!'»


Janssen «Tot de groep een halve dag later arriveerde. En bleek dat ze écht de vrouw van Joey was. (lacht)»


Mahassine «Tja, de gsm bestond nog niet. En de groep was onderweg, ouderwets bellen kon dus ook niet.

»Ik herinner me ook nog altijd het moment dat The Ramones samen met hun manager in hun buske aankwamen - een busje én een manager, de Ramones waren één van de weinige groepen die toen al min of meer georganiseerd waren. Enfin, die mannen stappen uit, en ik hoor DeeDee tegen die manager zeggen: 'I thought we were playing in Brussels, in a big city! We're in the country! What are we doing here?' En die manager maar sussen: 'Maak je geen zorgen, DeeDee. 't Is allemaal goed georganiseerd, en straks zal er volk zijn.' (lacht)

»Nu, ik kan hem wel begrijpen, want je moet weten: we waren dat jaar verhuisd naar vliegveld Sanicole, op het militair domein in Leopoldsburg. Eén gigantische grasvlakte, echt alsof je midden op de prairie zit. Die mannen dachten waarschijnlijk dat ze bij een stel hillbillies in de midwest waren terechtgekomen. Ons soort festivals was in Amerika toen nog onbekend. Zelfs in Europa had je alleen nog maar Torhout-Werchter, Reading en Glastonbury, en dat was het. Duitsland? Niks. Spanje? Italië? Frankrijk? Allemaal niks.

»Op Sanicole zijn we maar twee edities gebleven, want het festival groeide uit tot 10.000, 12.000 toeschouwers, en de militairen begonnen in paniek te raken. Tja, al die punkers die over dat militair domein rondzwierven, en overal slaapplaats zochten...»


Janssen (lacht)Mahassine «De tijdsgeest was toen totaal anders, hé. Ik herinner me bijvoorbeeld nog dat we met Humo de afspraak hadden dat we die grote H-U-M-O-letters langs de weg zouden opstellen, en dat de kampcommandant dat totaal niet zag zitten. Hebben we die letters nog moeten afdekken, tot het festival begon.»


Janssen «Zowat iedereen vindt de Ramones goed. Een echte oergroep voor heel veel Pukkelpop-acts, tot zelfs dance-dj's toe. Ze staan heel mooi op het palmares van het festival, vind ik. Toen ze in '91 terugkwamen, ben ik een handtekening gaan vragen: de enige groep bij wie ik dat ooit gedurfd heb.»

Het volledige interview leest u in Humo 3648 van dinsdag 3 augustus.

De laatste 100 tickets voor Pukkelpop gratis!

undefined

null Beeld

Pukkelpop is al wekenlang volledig uitverkocht, maar Humo zou Humo niet zijn als wij van Chokri geen bonus voor onze lezers hadden weten los te peuteren: yep, wij hebben hier de laatste 100 tickets voor de super de luxe-jubileumeditie van Pukkelpop liggen, en geven die helemaal gratis weg. Rep u naar de wedstrijdpagina!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234