De Vlasmarkt in 'Ghent Theft Auto' Beeld Lucas Selfslagh
De Vlasmarkt in 'Ghent Theft Auto'Beeld Lucas Selfslagh

Gentse Feesten

De ‘Tirez votre plan Gentse Feesten 2020’: drie online alternatieven

De Gentse Feesten zijn afgelast, met pijn in het hart van de inwoners van de Arteveldestad, de cultuursector, cafébazen en koffieboeren die hun omzet zien kelderen. Er zal dit jaar heel wat minder Irish coffee door de keelgaten vloeien. Opdat u niet op uw honger (of dorst) zou blijven zitten, biedt Humo u een virtuele gids voor drie online alternatieven.

Tina Rubbrecht

‘Tirez votre plan Gentse Feesten’, zo benoemt 3D-ingenieur Lucas Selfslagh (28) de komende editie. Dankzij zijn videospel, ‘Ghent Theft Auto’, kun je alsnog dansen met je vrienden op de Vrijdagmarkt en afsluiten op de Vlasmarkt, maar dan virtueel.

HUMO Jouw videospel ‘Ghent Theft Auto’ bestaat al enkele jaren.

LUCAS SELFSLAGH «Tijdens mijn architectuurstudies was ik niet bepaald de beste in het bouwen van maquettes (lacht). Wat mij wél een leuke uitdaging leek, was de stad Gent virtueel nabouwen. Daarvoor baseerde ik mij op het bekende videospel ‘Grand Theft Auto’ (GTA), maar ik liet het gewelddadige karakter achterwege. Het reeds bestaande virtuele Gent, ga ik nu inperken tot de feestzone, goed voor zo’n 4 vierkante kilometer in de binnenstad.

«Het afgelasten van de Gentse Feesten bracht veel teweeg. Ik begon na te denken over hoe ik die Gentse online 3D-omgeving voor feestgangers zou kunnen openstellen. De basis is al gelegd: mensen kunnen in het 3D-spel op straat rondlopen, elkaar ontmoeten, en samen naar optredens op de pleinen kijken.

HUMO Met als deadline 17 juli, is de verdere ontwikkeling van je videospel in een serieuze stroomversnelling terechtgekomen. Wat zal er nieuw zijn aan de Gentse Feesten-versie?

SELFSLAGH «De uitdaging is om dat typische Gentse Feesten-gevoel digitaal na te bootsen. Buiten de optredens op de pleinen en livestreams zoals vanuit het bekende café Charlatan, wil ik ook toffe initiatieven op straat toevoegen. Ik denk dan aan een hoed waar je geld kunt ingooien voor straatartiesten, poppenspelers en ander entertainment. Interactie is een ander belangrijk punt. Vrienden die in het spel met elkaar afspreken, kunnen praten via de chat. Ik wil ook graag de mogelijkheid toevoegen om tijdens een concert gezamenlijk een aansteker in de lucht te steken, voor de sfeer.

»De zotte elementen mogen uiteraard niet ontbreken. Bijvoorbeeld het idee van vzw CirQ voor afstandsambtenaren met hoelahoep. Die zouden spelers die te dicht bij elkaar staan uit elkaar kunnen duwen (lacht). Of dingen aanbieden die eigenlijk niet mogen, zoals een optie tot wildplassen. De ‘muilcam’ op de Vlasmarkt kan inzoomen op koppels en hen aansporen om te kussen. Dat soort zottigheid.»

Lucas Selfslagh: 'Een technofeest in de Sint-Baafskathedraal, met een livestream in het spel, zou de max zijn' Beeld
Lucas Selfslagh: 'Een technofeest in de Sint-Baafskathedraal, met een livestream in het spel, zou de max zijn'
Lucas Selfslagh: ‘De afstandsambtenaren van vwz CirQ zouden spelers die te dicht bij elkaar staan, uit elkaar kunnen duwen’ Beeld vzw CirQ
Lucas Selfslagh: ‘De afstandsambtenaren van vwz CirQ zouden spelers die te dicht bij elkaar staan, uit elkaar kunnen duwen’Beeld vzw CirQ

HUMO Kunnen wij tijdens de werkuren stiekem meespelen via de computer of smartphone?

SELFSLAGH «Het spel zal op grote schaal gratis beschikbaar zijn. Voorlopig werkt het alleen op pc, maar ik wil het graag ook aanbieden via een smartphone-app. Zo zullen de digitale Gentse Feesten nóg toegankelijker zijn.»

HUMO Krijg jij steun van de stad Gent?

SELFSLAGH «Ik doe dit op eigen initiatief. Wat startte als hobbyproject, is nu een groot experiment geworden. Om de kosten te dekken, startte ik een online inzamelingsactie die ondertussen 2000 euro in het laatje heeft gebracht. Dat was een signaal om door te zetten. Nie pleuje! (lacht

Bekijk hier de trailer van ‘Ghent Theft Auto #GF2020'.

Online feesten met de gigabeesten

Ook voor Freddy Jacobs (59) van vzw Mezzos is ‘pleuje’ geen optie. Voor zijn ‘Online Gentse Feesten’ initiatief strikte hij 161 artiesten, goed voor 44 optredens die tien dagen lang via livestream worden uitgezonden.

HUMO Als uitbater van vzw Mezzos, een muziekschool in Ledeberg, heb je al ervaring met het organiseren van concerten.

FREDDY JACOBS «Klopt, maar dit is toch nog wat groter. De Leie en De Schelde begrenzen niet langer onze stad, dit wordt een Vlaams feest. Online zijn er geen grenzen, hè.

»Er kruipt enorm veel tijd en werk in de organisatie van de online concerten. Initieel dachten we aan zo’n 20 tot 25-tal concerten, maar de artiesten waren zodanig enthousiast dat we er uiteindelijk 44 zullen organiseren. Het thema is ‘Feesten met de GigaBeesten’.»

HUMO Wat moet ik mij bij die gigabeesten voorstellen?

JACOBS «De relance van (overwegend) Gentse muzikanten en artiesten, stuk voor stuk toppers, onder wie Frederik Sioen en Chris Corn. Afgelopen weekend vond trouwens onze eerste opname plaats met icoon François Glorieux, Vlaamse componist en pianist. Die fantastische montage zal op 17 juli de virtuele spits afbijten. Het was ook een soort van test voor de techniek. We moeten anticiperen op problemen en de kinderziektes er nu uithalen. Tijdens de Online Gentse Feesten is er geen plaats voor fouten.

»De live-opnames zullen tien dagen lang achter gesloten deuren, zonder publiek, plaatsvinden. Wij zullen ook doorlinken naar de Facebookpagina van ‘Radio Rood’, die live dj-sets zullen streamen.»

HUMO Worden jij en die gigabeesten op ‘het internet van dingskes’ – zoals u het zelf noemt - gesponsord?

JACOBS «Wij werken allemaal op vrijwillige basis, inclusief de artiesten. De optredens worden kosteloos aangeboden . Helaas komen we niet in aanmerking voor een subsidie van de stad Gent en moet ons initiatief overleven via donaties. Maar we gaan er met de volle goesting mee door!»

Bekijk hier het programma van de ‘Online Gentse Feesten’.

‘Chataclan’: geen wereldrecord speeksel mengen, wél ludieke digitale acts

‘Bataclan’ van vzw CirQ maakt de Gentse Feesten traditiegetrouw nog zotter dan ze al zijn. De wereldrecords ‘speeksel mengen’, ‘zoveel mogelijk naakte mannen op één vierkante meter rond Showbizz Bart’ en ‘de langste snok’, waarbij een elektrische schok via een ketting van handen wordt doorgegeven, zullen dit jaar niet worden verbroken. Toch blijven ze bij vzw CirQ niet bij de pakken zitten. ‘Chataclan, het online platform voor Bataclan, is volop in ontwikkeling’, vertelt vaste CirQ kracht David Miroir (40).

Het wereldrecord 'zoveel mogelijk naakte mannen op één vierkante meter rond Showbizz Bart' tijdens 'Bataclan' 2019.  Beeld vzw CirQ
Het wereldrecord 'zoveel mogelijk naakte mannen op één vierkante meter rond Showbizz Bart' tijdens 'Bataclan' 2019.Beeld vzw CirQ

DAVID MIROIR We beseffen dat een fysieke en kleinschalige versie van ‘Bataclan’ met heel wat risico’s zou gepaard gaan. Je weet nooit of er spontane volksfeestjes op straat ontstaan. Daarom besloten we om ‘Bataclan’ volledig te verplaatsen naar een online platform waar iedereen zich kan amuseren, ‘Chataclan’ dus.»

HUMO Wat zal er op dat platform te beleven zijn?

MIROIR «De ‘Bataclan mood’ – daarmee bedoel ik pittige performance en absurde humor – zal centraal staan. De toon moet vanaf het eerste moment gezet worden. Onze presentatoren en acteurs die normaal tussen het publiek lopen, zullen er een entertaining show van maken.

»Zij zullen de show begeleiden op een platform met verschillende kanalen. Voor de acts op die kanalen, zijn we op zoek naar creatief talent. Acteurs, kunstenaars, muzikanten – noem maar op – mogen live hun ding doen. We proberen het technologisch mogelijk te maken om op het moment zelf een online bijdrage aan de artiesten te geven, zoals een fooi voor straatoptredens.»

CirQ-organisatoren Xavier Cloet en David Miroir organiseren dit jaar ‘Chataclan’, de online editie van ‘Bataclan’.  Beeld Eric de Mildt
CirQ-organisatoren Xavier Cloet en David Miroir organiseren dit jaar ‘Chataclan’, de online editie van ‘Bataclan’.Beeld Eric de Mildt

HUMO Sinds de lockdown kunnen mensen voor hun dagelijkse vermaak op de Facebookpagina van ‘CirQ’ terecht.

MIROIR «Op vaste uren presenteerden we bijvoorbeeld een spelletje Bingo en het programma ‘Zwelgen’. Daarin stelt Stefaan De Winter, voorman van de fanfare ‘Die Verdammte Spielerei’, dagelijks een ander bier voor, inclusief kritische smaaktest en weetjes. Daarna drinkt hij het in één teug leeg.

»Dat ‘Zwelgen’ is nog steeds een zeer populair item en nemen we dus mee naar ‘Chataclan’. Om het interactief te maken, zouden mensen bijvoorbeeld via een stemming het bier kunnen kiezen. Op een ander kanaal zal je liedjes kunnen kiezen waarop een acteur moet dansen in een door de kijker gekozen tenue.»

HUMO ‘Chataclan’: een digitale mix van ‘Bataclan’ en andere gekke elementen.

MIROIR «Door de combinatie van de vaste ‘Bataclan’ elementen en ons experiment met ‘CirQ TV’, proberen we dat kanaal representatief te maken. Er zullen heel wat specials zijn, maar daarover kan ik nog niets verklappen (lacht). Daarvoor zal je van 17 tot 26 juli op ‘Chataclan’ moeten afstemmen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234