De uil van Athena: L'Amour des moules
De strandgaper, het nonnetje en de purperslak. Het zouden personages uit een Roald Dahl-ver- haal kunnen zijn. Maar het zijn hoofdrolspelers in een documentaire die ‘op sfeervolle en in- tieme wijze het leven van de Zeeuwse mossel belicht’. Curieus, denken wij dan.
De hele levenscyclus komt aan bod, en we leven mee met de mossel die bemint, de mos- sel die naarstig houvast zoekt, de mossel die wordt losgerukt door de storm.
Na een rondje op de grote filmfestivals in Zuid-Korea, Berlijn en Canada is de Belgisch- Nederlandse productie eindelijk bij ons op televisie te bewonderen.
Benieuwd welke plaats de mossel inneemt in het leven van de Nederlandse regisseuse Willemiek Kluijfhout.
Willemiek Kluijfhout «Mijn moeder is afkom- stig uit Yerseke, het bekendste mosseldorp in Nederland. Als kind logeerde ik vaak in het huis van mijn oma en opa, recht tegenover de mosselfabriek, waar de mosselen werden ver- werkt. Ik ben dus bijna letterlijk tussen de mos- selen opgegroeid.
» De directe aanleiding voor de documentaire was het vergunningsprobleem in 2008. Er dreig- de een verbod om nog langer mosselzaad uit de Waddenzee te halen. Dat is een beschermd natuurgebied en men beweerde dat de bodem te veel schade opliep. De inwoners van Zeeland vreesden even voor de teloorgang van de traditionele mosselkweek. Ik dacht: het is nu of nooit.
» Al heb ik er wel erg op gelet geen politiek pam flet te maken. Ik ging liever op zoek naar het universele aspect van de mossel om daarmee iets meer te kunnen vertellen over ons leven in het algemeen.»
HUMO Ligt het aan ons, of is de hele docu- mentaire voorzien van een sluimerende, ero- tische ondertoon?
Kluijfhout (Gespeeld verbaasd) «Werkelijk? U bent de eerste die dat zegt! Nee, dat was in- derdaad de bedoeling. Moule heeft in het Frans een bepaalde connotatie en ook in het Nederlands heeft het woord andere betekenissen. Ik vond die invalshoek interessant genoeg als uitgangspunt. Het is een echt liefdesverhaal geworden, met liefhebbers uit alle sectoren die heel gepassioneerd over de mossel spreken.
»Ik heb dan ook heel wat aandacht besteed aan de research van interessante figuren. Sergio Herman ontmoette ik bijvoorbeeld toevallig. Toen hij hoorde dat ik werkte aan deze documentaire, overdonderde hij mij met zijn passie en kennis. Zijn vader werd trouwens de mosselkoning genoemd, vanwege de manier waarop hij ze bereidde in zijn visrestaurant. Ik breng die liefde trouwens ook heel letterlijk in beeld, met mosselen die de liefde bedrijven.»
HUMO Met schitterende, vertraagde onderwaterbeelden tot gevolg. Er figureert ook een biologe die door een mosselman is bezwangerd. Veel gekker dan dat hoeft het niet te worden.
Kluijfhout (Lacht) «Dat bewijst dat het een echte documentaire is, want zoiets verzin je niet! Annelies, een biologe, is gespecialiseerd in het laten paren van mosselen onder invloed van zonlicht, temperatuur of stroming. Tijdens de opnames belde ze mij met de boodschap dat ze zich terugtrok omdat ze het kind droeg van een mosselman. Ik dacht meteen: geweldig, dat moet erin!»
HUMO De melancholische melodieën werden bereid door Tuur Florizoone, de Vlaamse accordeonist die onder andere de soundtrack van ‘Aanrijding in Moscou’ componeerde.
Kluijfhout «Mijn Belgische coproducente wees me op Tuur, omdat ik heel graag accordeonmuziek in de film wilde. Het klikte meteen. Hij was heel nauw betrokken bij de opnames. Ik heb nog heel wat extra beelden geschoten op basis van zijn muziek. Heel wat mosselgeluiden komen trouwens uit zijn accordeon.»
HUMO Zoals mijn moeder altijd zei: beter een mossel in uw accordeon, dan een accordeon in uw mossel. Bedankt!
Bekijk de trailer: