Stage in coronatijd
De uitdagendste stage van het jaar? Yuri (22) staat op de corona-afdeling en zoekt mee naar een medicijn
De stage van geneeskundestudent Yuri Vanbiervliet (22) kreeg dit semester een onverwachte wending: de jonge student werkte plots mee aan het coronabeleid in het AZ Sint-Jan Brugge én aan twee experimentele studies naar coronamedicatie. ‘Ik ben natuurlijk ‘maar’ een stagiair, maar ik draag graag mijn steentje bij.’
HUMO Jouw stage verliep in uitzonderlijke toestanden.
YURI VANBIERVLIET «Toen de noodtoestand in het ziekenhuis in maart werd uitgeroepen, dacht ik: dat is hier echt serieus. Dat maak je als arts misschien maar één keer mee in je carrière.
»Mijn stage interne geneeskunde werd op pauze gezet. Het AZ Sint-Jan Brugge zocht stagiairs om in te springen in het callcenter en twee stagiairs die zich wilden engageren om het coronabeleid van het ziekenhuis op poten te zetten. Door mijn interesse in wetenschappelijk onderzoek, stak ik meteen mijn hand op. Samen met de infectiologen nam ik de literatuur door voor het opstellen van de protocollen rond de organisatie en de behandeling van de coronapatiënten. Zo kon ik me tijdens de crisis nuttig maken, want er was immens veel werk en er is nog maar weinig geweten over het nieuwe virus.»
HUMO En daarna hielp je mee aan twee experimentele studies naar het medicijn.
VANBIERVLIET «De hele wereld is op zoek naar een vaccin en medicatie. Twee studies van UZ Gent en het VIB onderzoeken of coronapatiënten sneller genezen door bestaande medicatie – leukine en anti-interleukines. Zelf sta ik in voor de aanwerving en opvolging van patiënten die voor de studie in aanmerking komen. Samen met het team van infectiologen en andere stagiairs, voer ik dagelijks testen uit bij de patiënten en check ik hoe het met hen gaat. Die opvolging van de patiënt vind ik belangrijk, ik doe dat graag.»
HUMO Staan alle patiënten te springen om deel te nemen aan zo’n experimentele studie?
VANBIERVLIET «Door de strenge criteria zijn er niet zóveel mensen die ervoor in aanmerking komen. Tot nu toe heeft niemand van hen geweigerd. Als wij iets aanbieden wat hen misschien kan helpen, gaan ze ervoor. En waarom ook niet?»
HUMO Hoe vlot het onderzoek?
VANBIERVLIET «Op basis van mijn ervaring met de patiënten lijken de resultaten veelbelovend. Meer kan ik nog niet zeggen (lacht). En als de studie aantoont dat de bestaande medicatie níét werkt, is dat ook een vooruitgang in het wetenschappelijk onderzoek.»
HUMO Wat gaan we later van jou nog horen?
VANBIERVLIET «De combinatie van onderzoeker en specialist lijkt me ideaal. Als onderzoeker help je mensen op grote schaal en als arts help je ze op een individuele manier. Dat was ook mijn drijfveer voor deze studie. Ik ben natuurlijk ‘maar’ een stagiair, maar ik voelde de drang om mijn steentje bij te dragen en mensen te helpen.»