De universitaire leerjaren van Bart De Wever
Universitaire studies stelden niet veel voor, vond de jonge Bart De Wever. Te midden van het rumoer van het studentenleven vond hij een roeping meer op de maat van zijn ambitie: Vlaamse politiek. Een terugblik op de échte school van De Wever.
Een fotootje van zes centimeter op vijf, twintig jaar geleden afgedrukt in een blad waar de gemiddelde Vlaming nog nooit van gehoord heeft, is de aanleiding van een tweedelige Humo-reeks. Zijn we gek geworden? Nog niet. Want pal in het midden van die foto troont een mollige man van 22, hij is geschiedenisstudent, heet Bart De Wever. Hij zit als hoofdredacteur, met een laten we maar zeggen natuurlijk leiderschap, tussen de redactieleden van het Leuvense KVHV-blad Ons Leven. Het is in deze biotoop dat hij, naar eigen zeggen, alles van politiek heeft geleerd. Als dé politieke spelverdeler van het moment dat zegt, kunnen we maar beter alles over die foto weten. Wie zit er nog in de school van De Wever, en wat wordt er precies geleerd? En bedekt die enorme leeuwenvlag op de voorgrond de wieg van het onafhankelijke Vlaanderen?
Deze week in Humo deel 1 van ‘De school van De Wever’, met een gastrolletje voor Erik Van Looy, in 1993 regisseur van ‘Ad fundum’, door De Wevers Ons Leven begroet met de titel: ‘AAN DE HEER ERIK VAN LOOY, SIMPLISTISCH, KINDERACHTIG, GEFRUSTREERD’.