null Beeld

De val van 1 miljoen

Geef twee kandidaten letterlijk 1 miljoen euro in handen – in echte briefjes, verpakt in stapeltjes van 25.000 – en laat ze met dat geld gokken op één of meer antwoorden van acht meerkeuzevragen: dat is het recept van de Endemol-wereldhit ‘De val van 1 Miljoen’. Gastvrouw op VIER is zomertransfer Evy Gruyaert.

Sander Van den Broecke

HUMO Heb jij ooit veel geld gewonnen, Evy?

' Meevoelend, maar met mate'

Evy Gruyaert «Nee.»

HUMO Ook nu niet, met je overstap naar VIER?

Gruyaert «Nee, de VRT betaalde ook al behoorlijk. Ik heb me natuurlijk niet verslechterd, maar het verschil is niet zo groot dat het een drijfveer kon zijn.»

HUMO Ben je bij de VRT weggegaan omdat de bazen je het gevoel gaven dat je aan je plafond zat? Dat je een omroepster zou blijven, die maar af en toe een programma zou mogen maken?

Gruyaert «Nee. Ik was niet gefrustreerd, niet boos, ik was er eigenlijk best blij. Ik heb vóór VIER gekozen, niet tegen de VRT. Bij VIER mag ik eigen programma’s maken en presenteren: dáár ben ik voor gegaan.

»Er hangt op de VRT altijd van alles in de lucht en af en toe valt er ook iets uit, maar je moet er gewoon meer geduld hebben. Er zijn daar namelijk veel méér mensen die een tof nieuw programma willen én kunnen presenteren. En als vrouw is het echt niet evident. Op Eén zijn het bijna uitsluitend mannen die programma’s mogen dragen. Ook de nieuwe lichting: Ben Roelants, Kobe Ilsen, Thomas­ Vanderveken – allemaal bekwame presentatoren, maar wél mannen. Vrouwen mogen vooral sidekick spelen of reportages draaien.»

HUMO VIER was op dat vlak geen haar beter.

Gruyaert «Vandaar: ‘Enter me!'»

HUMO Heeft de VRT je proberen te overhalen om te blijven?

Gruyaert «Nee – en ik ben ook zelf niet gaan hengelen naar een tegenvoorstel. Maar ze hebben wel gezegd dat ze het heel jammer vonden en dat de deur voor mij altijd op een kier staat.»

HUMO Je overstap is een berekend risico: je kan nog altijd terug.

Gruyaert «Ik heb niet het gevoel dat ik iets geks doe, maar ik vind het wel een serieuze stap. Eigenlijk ben ik een avontuurlijk gewoontedier. Verandering om de verandering interesseert me niet, maar om de zoveel jaar heb ik behoefte aan iets anders. Tien jaar geleden heb ik mijn vaste job als vertaalster opgegeven om parttime bij Donna te gaan werken: het begin van iets heel nieuws. Dit voelt ook aan als zo’n kantelmoment.»

HUMO Wat is voor jou het grootste vraagteken?

Gruyaert «Hoe het publiek zal reageren op de koersverandering van VIER.

»In het startseizoen was VIER eigenlijk nog twee zenders: Woestijnvis-televisie én het oude VT4. Het sprong van de ene kleur op de andere. Nu zijn ze volop een eigen kleurenpalet aan het ontwikkelen. Het wordt wat toegankelijker, wat vrouwelijker, wat gezelliger: een beetje meer familiezender. Maar wel nog altijd met een serieuze hoek af. VIER wordt geen vtm of Eén.»

HUMO In Engeland is ‘The Million Pound Drop’ al drie jaar een hit op Channel Four. Je hebt een opname bijgewoond en gesproken met presentatrice Davina McCall – bij MTV in de nineties, het Britse gezicht van ‘Big Brother’ vanaf 2000. Heeft ze je een gouden tip gegeven?

Gruyaert «Neen, maar het viel me wel op dat ze tijdens dat gesprek niet anders was dan op televisie. Ze blijft heel hard zichzelf. Empatisch en toch witty. Ik ben ook niet van plan om de koude quizmaster te spelen, en ook niet om tranen met tuiten te huilen als er iemand wint of verliest. Op dat vlak ben ik een doorsnee Vlaming: meevoelend, maar met mate (lacht).»

HUMO Tot slot: heb je het met de stilistes al over je kont gehad?

Gruyaert (verbaasd) «Euh nee, ik vertrouw nogal op mijn kont, moet ik zeggen. Waarom?»

HUMO Die komt tijdens het programma vaak in beeld. In Engeland is de poep van Davina McCall bijna even populair geworden als het programma zelf. Er is zelfs een website aan gewijd: davinasbum.co.uk.

Gruyaert «Echt? Driewerf hoera! Eindelijk een website voor mijn kont! Een BK in plaats van een BV! (Lacht en schudt het hoofd) Jongens toch. Hoewel, zo slecht is dat nu ook weer niet, hè?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234