null Beeld

'De Verenigde Staten van Eva': de ondernemingsdrang van Amerikanen is bijna onbeperkt

Verplicht op te snuiven cultuur op NPO 1: ‘De Verenigde Staten van Eva’ is een ontdekkingstocht in The Land of the Free door de ogen van journaliste-presentatrice Eva Jinek, ooit ter aarde gekomen in Tulsa, Oklahoma, maar sinds haar 11de gewoon Nederlandse. Nu keert ze terug naar haar geboorteland om van westkust naar oostkust te tuffen en onderweg te polsen naar de kwesties die gewone Amerikanen bezighouden. Hoe denken ze over hun land? Wat betekent het om Amerikaan te zijn? En welke problemen rommelen er onder de motorkap? Wat alleszins al snel blijkt: van wat heden gaande is op het politieke toneel snappen ze daar zelf óók niks.

'Eva Jinek: 'De ondernemingsdrang van Amerikanen is bijna onbeperkt.'

Eva Jinek «Er is op dit moment een overheersende, bedrukte sfeer die je voelt hangen in héél het land – van west tot oost, bij Democraten én Republikeinen. Iedereen is namelijk, zonder uitzondering, diep teleurgesteld in Washington en in de politiek.

»Hoe komt dat? Er heerst een weerzin tegen het feit dat Washington zo zwaar gepolariseerd is. De partijen werken niet samen en ze krijgen niks voor mekaar. Dat zorgt ervoor dat veel mensen een bijna fatalistische houding aannemen: het maakt al niet meer uit wie president wordt, want het Congres werkt tóch niet. Politici, zo vinden de Amerikanen, komen meer voor zichzelf op dan voor de gewone burger.

undefined

null Beeld

»Nochtans hebben Amerikanen heel erg het gevoel dat de overheid bestaat bij gratie van de burger. Dat is één van de redenen waarom ze het zo belangrijk vinden dat ze wapens mogen dragen. Het principe daarachter is: als de regering haar macht misbruikt, dan kunnen zij zelf terugvechten.»

HUMO Dat soort individualisme kennen wij hier niet, hè?

Jinek «Nee, daar heb je gelijk in, niet op die manier. Het zit er zo diep ingebakken… Ik hoefde bijvoorbeeld nooit naar het begrip ‘vrijheid’ te vragen, want vroeg of laat begonnen ze er gegarandeerd zelf over.

»Nog opvallend: het geloof in zelfmaakbaarheid. Ik maakte een aflevering over het verschil tussen rijk en arm en daarvoor trok ik op met een dakloze man en met mensen die wel een job hebben, maar toch in armoede leven – zo zijn er miljoenen. Vanuit mijn Europese optiek vroeg ik: ‘Vind je dat de overheid voldoende voor jou doet? Zijn er genoeg vangnetten?’ Stuk voor stuk antwoordden ze: ‘Je bent zelf verantwoordelijk voor je leven.’ Die dakloze man zei zelfs: ‘Ik heb een reeks van ogenschijnlijk onschuldige, maar verkeerde beslissingen genomen en ik ben dakloos geworden. Da’s mijn eigen schuld. En ik zal er ook zelf weer uit moeten komen.’ Die manier van praten kom ik in Nederland niet vaak tegen.»

HUMO Hier in Europa wordt vaak over Amerika gepraat op een toon van ‘die gekke, domme Amerikanen toch’.

Jinek «Ik heb Amerika heel vaak verdedigd in mijn leven, toen mensen wéér ’ns zeiden dat alle Amerikanen dik en dom zijn, en geen culturele ontwikkeling hebben. Op een gegeven moment had ik geen zin meer in die discussie, maar nu ik terug ben van m’n reis, pak ik graag de handschoen weer op. Want ik was in de meest positieve zin ontroerd door alle mensen die ik ginds sprak. Ik bewonderde hun bereidheid om met mij te praten: ze kunnen heel open en direct vertellen over hoe ze hun idealen proberen te verwezenlijken en hoe ze opboksen tegen het moeilijke leven dat ze misschien wel hebben. De ondernemingsdrang van Amerikanen – zowel privé als professioneel – is bijna onbeperkt: dat vond ik zó inspirerend. Ik weet nog dat ik terugvloog naar Nederland en dacht: dit gevoel moet ik vasthouden. Ik wilde niet opnieuw dat blasé, enigszins elitaire Europese houdinkje aannemen.

»Hoe dan ook was de reis een bron waaraan ik me vijf weken mocht laven: ik voelde me na afloop helemaal energized!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234