null Beeld

De verfilming van Stephen Kings 'Bag of Bones': gepiercet en goed bevonden!

Van het Stephen King-boek ‘Bag of Bones’ werd enkele jaren geleden een miniserie gemaakt, die vanavond integraal – drie uur aan een stuk – op u wordt losgelaten in een kloeke marathonzit op de zender ZES. Het is zo ongeveer een samenraapsel van alle King-verhalen die daarvóór kwamen (een schrijver uit Maine! Writer’s block! Een dode in de familie! Een Amerikaans stadje met donkere geheimen! Het verleden dat terug opspeelt! Mysterie!) en gaat meer concreet over de avonturen van ene Mike Noonan (de werkelijk álles gevende Pierce Brosnan), een bestsellerauteur die de dood van zijn vrouw maar moeilijk achter zich kan laten.

Redactie

Om zijn gedachten te ordenen, keert hij terug naar hun buitenverblijfje aan een meer in Maine, waar hij bevriend raakt met een knappe weduwe (Melissa George) en haar dochter (Caitlin Carmichael). Ondertussen wordt hij ook nog eens bezocht door de geest van een ouwe blueszangeres en krijgt hij in het snuitje dat daar rond het meer één en ander niet helemaal spoort. Spán-nend!

'Pierce Brosnan is niet bang om zich volledig te geven. Je zal wel zien: powerful performance.'

Mick Garris (regisseur) «Tijdens mijn eerste lezing van ‘Bag of Bones’ ben ik helemaal verliefd geworden op het verhaal. Er is een periode geweest in zijn werk – ruwweg van ‘Bag of Bones’ uit 1998 tot ‘Lisey’s Story’ uit 2006 – waarin King op een héél persoonlijke manier vertelde. Zijn romans bevatten altijd al veel emotie, maar zelden de hoog oplaaiende romantische passie die je hier voelt.

»Wat er ook toe bijdroeg dat het boek me zo aansprak: rond de tijd van release had ik erg veel dierbaren verloren – mijn vader, twee broers en m’n schoonmoeder. Het zijn gevoelens van rouw, van spijt, van verdriet, maar ook van een soort inwendige heropflakkering die King behandelde in ‘Bag of Bones’, maar dan aan de hand van een spookverhaal dat teruggreep naar een racistisch, misogyn verleden. Al die elementen maakten het voor mij onweerstaanbaar.»

- Moest je veel dingen aanpassen of schrappen om het allemaal betamelijk en geschikt voor televisie te maken?

Garris «Nee, het is helemaal het verhaal geworden dat we wilden vertellen, en daar ben ik eerlijk gezegd zélf van geschrokken (lacht). Er zitten een paar brutale, expliciete scènes in de reeks, maar toen we het pakketje ter controle naar netwerk A&E stuurden, reageerden die alleen maar enthousiast: ‘Great!’»

- Pierce Brosnan is het emotionele anker van de reeks. Hoe ben je bij ’m uitgekomen?

Garris «Eigenlijk had ik Pierce helemaal niet in gedachten: hij was een filmster die in geen vijftien jaar op tv was verschenen, wat zou die mens nu interesse hebben? Maar ons grote geluk was dat hij bij hetzelfde agentschap zit als Stephen King. Dat agentschap zei op een bepaald moment: ‘Hey, waarom Pierce niet?’ Ik had volstrekt geen tegenargumenten: het was een geweldig idee. Hij heeft een intelligente uitstraling – je gelooft zo dat hij een schrijver is – en hij is niet bang om zich volledig te geven. Je zal wel zien: powerful performance.»

- Was King zelf op de één of andere manier betrokken?

Garris «Niet rechtstreeks. ’t Is te zeggen: hij heeft geen credit als producer, maar hij is wel al jaren een goeie vriend van me. Ik heb ’m dus dagelijks de footage doorgestuurd die we gefilmd hadden om er met hem over te praten. Niet ter controle, hoor: hij gaf weleens een opmerking, maar verder liet hij me als filmmaker volledig vrij. Als schrijver heeft hij lang geleden al de waardevolle les geleerd: hecht je niet te hard aan de verfilming van je boek, want ze zou weleens kunnen tegenvallen (lacht). Daar heeft hij in het verleden al wel wat frustraties over gehad, maar nu heeft hij een gezonde houding: je hebt de boeken en je hebt de films, en dat zijn twee aparte werelden – so be it.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234