null Beeld

'De Verschijningen': Bekende Vrouwen vieren moeder

Vijf bekende vrouwen vieren hun moeder met een zelfgeschreven tekst: eerlijke intieme verhalen van Yasmine, Inge Vervotte, Chris Lomme, Betty Mellaerts en Chris Lomme op 'De Verschijningen'.

Redactie

Speciaal voor moederdag (nu zondag, een bloemetje doet wonderen, geen dank) zet vzw de BOOT het bos van Houthulst voor het derde jaar op stelten met 'De Verschijningen': een event waarvoor vijf bekende vrouwen een zelfgeschreven tekst komen brengen over het volledig zelf in te vullen concept 'moeder'. 'Geen literair festival, maar een gezonde mix van eerlijke, intieme verhalen,' aldus organisator Bart Castelein. Werden bereid gevonden: Inge Vervotte, Yasmine, Betty Mellaerts, Dani Klein en Chris Lomme.

Aanvankelijk was de volgorde van de voordrachten bepaald door de leeftijd van de vrouwen die ze brengen: van jong naar oud. Maar:


YASMINE « Inge Vervotte moet eerst nog ergens anders naartoe, en nu zal ik de spits mogen afbijten. 't Is ook altijd de schuld van de CD&V, hè. Verdoeme toch! Altijd hetzelfde liedje (lacht)


INGE VERVOTTE « Ze hadden mij gevraagd of ik een tekst over moeder kon voorlezen. Een mooi concept, vond ik, dus dat zag ik wel zitten: ik hou van mooie concepten. Maar ik dacht dat het de bedoeling was om een paar bestaande gedichten te zoeken die mij wel aanspraken. Ik had niet door dat ik zélf aan het schrijven moest slaan. Dat was geen gemakkelijke kwestie. Ik hou niet van mensen die niet kunnen schrijven maar hun schrijfsels toch per se aan de wereld willen opdringen, en laat ik nu zelf niet bepaald van veel poëtisch talent voorzien zijn. Reden genoeg om me niet aan gedichten te wagen, het wordt een soort prozatekst.»


CHRIS LOMME « Ik heb ook wel wat getwijfeld: dit is mijn allereerste persoonlijke tekst. Een prille schrijfervaring die tegelijk boeiend, moeilijk en bijzonder heavy was.»


HUMO Wat heb je er precies van gemaakt?

LOMME « Ik begin met de woorden 'Ma mère. Maman. Ma. Maatje. Mijn lief, mooi moeke.' Dat weerspiegelt mooi de taalevolutie bij ons thuis. Toen ik heel jong was, spraken we thuis vooral Frans. Pas later werd dat Nederlands. De hele tekst is chronologisch opgebouwd. Het begint bij mijn kindertijd. Dan gaat het verder over mijn puberteit, en het moment dat ik, in conflict, voor lange tijd van huis wegging. Daarna komt de dood van papa, tevens het moment dat ik terugkwam, en de dood van mama. Samen met mijn oudste zus heb ik haar in dat sterven begeleid, en ik kan je verzekeren: dat zijn heel intense zaken om over te schrijven.»


HUMO Niet té intens om voor een publiek ten gehore te brengen?

LOMME « Het verhaal was al eens in woorden gegoten door Benno Barnard in 'Het mens'. En ik heb er ook over verteld in 'Titaantjes' op Radio 1. Aanvankelijk voelde ik inderdaad veel schroom om daar zo openlijk over te praten, maar ik heb een positief gevoel overgehouden aan de goeie reacties die ik kreeg. Blijkbaar helpt het sommige mensen om hun eigen gevoelens over soortgelijke gebeurtenissen te verwerken. Anderen vinden het sowieso heel mooi dat je op die manier aan je moeder kan terugdenken.

» (Stil) Ik ben heel blij dat ik na die conflicten terug naar huis ben gegaan. Daarom heb ik er nu ook zo'n sereen gevoel over: mijn mama is altijd bij mij, nu. 't Is een stil contact; ik spreek niet met haar of zo. Maar ik hóéf ook niets meer te zeggen, ze weet toch alles. Denk ik dan.»

(fvd)

Meer in Humo 3479


Info: www.deboot.be. De toegang is gratis.

undefined

Megamoederdagwedstrijd

Zet uw moesje én uw moederdagwensen in onze moeder-Hall of Fame, stuur een e-card van Jeroom en neem deel aan onze megamoederdagwedstrijd. Humo, Libelle, Flair en Milozine trekken hun prijzenkast open en dat allemaal ter gelegenheid van moederdag. Elke dag een nieuwe wedstrijd, elke dag een nieuwe prijs én elke dag een nieuwe winnaar!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234