null Beeld

De verschrikkelijke 'Point Break' 2.0 dondert de zalen in: 5 aangekondigde, nog méér overbodige Hollywood-remakes

Een 'Point Break'-remake zonder Keanu Reeves, Patrick Swayze of Gary Busey, maar wel met... Tja, moeten we die zin nog afmaken? De 'Point Break'-remake suckt zoals alleen een 'Point Break'-remake kan sucken. Of niet? Hierzo 5 zo mogelijk nog méér overbodige herwerkingen die Hollywood bij haar volgende darmbeweging pleegt te lozen.

vvp


Lees ook de Humo-review van 'Point Break': 'Heiligschennis'

1. Don't Look Now (1973)

'Donald Sutherland vat gevat samen: 'Breng jezelf niet in verlegenheid: doe niet mee. Het is bullshit.''

Het meesterlijke origineel: 'Don't Look Now' is bij iedereen behalve min of meer rabiate cinefielen zowat tussen de plooien van de geschiedschrijving gevallen, maar dat is geheel onterecht. Het betreft hier een cultfilm uit de bovenste schuif van meestercineast Nicolas Roeg ('Eureka', 'Walkabout', 'The Man Who Fell to Earth'), over een koppel (Donald Sutherland en Julie Christie) dat in de nasleep van de dood van hun dochtertje naar Venetië verhuist, waar ze een duistere voorspelling krijgen. Gelijke delen dodelijke suspense, akelig relatiedrama (mét misschien-wel-ongesimuleerde seksscène) en bizarre horrorfilm, met één van de meest hallucinante, onvergetelijke, alle houvast onderuit halende eindsequensen uit de filmgeschiedenis.

De op til staande remake: Komt er van producers die eerder al bewezen hun gevoeg uitstekend naar de cinema te kunnen vertalen, met 'Scary Movie 3' en 'Dracula 2001', alsook de Liam Neeson-thrillers 'Non-Stop' en 'Unknown'. Wédden dat deze versie een brave Kinderen Toegelaten-stricker krijgt? Donald Sutherland vat gevat samen: 'Breng jezelf niet in verlegenheid door hieraan mee te doen. Het is bullshit.'


2. Escape from New York (1981)

Het meesterlijke origineel: New York is in de toekomst één grote gevangenis geworden, waar chaos heerst en geweld het enige betaalmiddel is. In die hel stort de Amerikaanse president neer, waarop een ex-combatsoldaat hem weer moet gaan halen. Een betere aanbeveling dan het feit dat Onze Man hem onlangs op plaats #14 zette in zijn lijstje met de 100 beste films aller tijden, kunnen we zo meteen niet bedenken. Misschien helpt het om u gewoon even te herinneren aan het weergaloze setdesign, de knallende regie van John Carpenter of zijn al even iconische soundtrack? En als dat nog niet genoeg is laten we gewoon even de naam van Snake Plissken vallen (Kurt 'De Man' Russell), verreweg één van de stoerste, meest onkreukbare en - ondanks zijn gebrek aan dieptezicht - toch behoorlijk raak knallende actiehelden aller tijden. En tegelijk is 'Escape from New York' al even beklemmend als cool: beter werden de jaren 80 niet.

De op til staande remake: Dezelfde producers als die van 'Don't Look Now' durven 'Escape from New York' onteren met hun vieze tengels, waardoor deze onversneden, R-rated actieklassieker weldra aan een even bloedeloze remake zal worden onderworpen als de monumenten 'RoboCop' en 'Total Recall' enkele jaren geleden. Heiligschennis!


3. The Wild Bunch (1969)

Het meesterlijke origineel: Eén van de allergrootste westernklassiekers! De film die de intrede van het gestileerde geweld (met bloed!) in de Amerikaanse cinema betekende, en die samen met 'Bonnie & Clyde' een dubbele dosis snel gemonteerd testosteron in het falende Hollywood spoot! Het algemeen erkende pièce de résistance van volbloedregisseur Sam Peckinpah! De neerslag van enkele van de mooiste, sierlijkste en meest onomwonden shoot-outs uit de westerngeschiedenis! 'The Wild Bunch' heeft zijn status van klassieker niet gestolen.

De op til staande remake: Will Smith wil de film de 21ste eeuw binnenloodsen, met een lasso en een brandmerk als het moet. Het concept? Het verhaal wordt geüpdatet naar nu - iets met een strijd tussen een DEA-agent en een Mexicaans kartel - en er blijft van het origineel naar verluidt amper nog iets over. Nog even, compleet ongerelateerd, de titel van de enige western meegeven die Smith tot nog toe maakte: 'Wild Wild West'.


4. Memento (2000)

Het meesterlijke origineel: De film die Christopher Nolan op de kaart zette en dus de deuren opende voor 'Inception', 'Interstellar' en de Batman-trilogie. Het was één van die mind-bending jaren 90-thrillers, met een narratieve structuur die je brein in de knoop legde (de film werd van achteren naar voren verteld) en een finale twist die je bij een eerste kijkbeurt nooit zag aankomen. Zie ook: 'Fight Club', 'The Sixth Sense' en 'The Game'. De performance van Guy Pearce was lichtjes geniaal en Nolan toonde zich al meteen één van de grote talenten van zijn generatie: hier en daar fluistert er iemand dat hij dit niveau nadien nooit meer écht gehaald heeft.

De op til staande remake: Moet zowat de meest overbodige film zijn uit de hele lijst, temeer omdat het origineel amper 16 jaar oud is: het is nog niet eens legáál om deze te verneuken. Ligt binnen enkele jaren ongetwijfeld in de rommelbak voor drie euro.


5. The Birds (1963)

Het meesterlijke origineel: Alfred motherfucking Hitchcock. Wat valt er eigenlijk nog meer te zeggen?

De op til staande remake: Welke jonge regisseur haalt het in vredesnaam in zijn hoofd om te denken: 'Jáá, die ouwe Hitch deed dat lang niet slecht, maar met de trucjes die ik in mijn mouw heb zitten, wordt het vast een nog veel iconischer, genialer en onvergetelijker spektakel'? Wie o wie? Een Hollander zo blijkt (natuurlijk!) met de naam Diederick van Rooijen, ons verder volstrekt onbekend. De producer klinkt wél vertrouwd; zijn naam is er één waarvoor wij ons graag huilend in onze filmkast opsluiten, duchtig onze Blu-raycollectie knuffelend en snikkend: 'Waarom, wrede Heer, waarom?' Michael motherfucking Bay.

Nog meer remakes dan wel reboots die momenteel in de ether van Tinseltown zweven, de ene al concreter dan de andere, maar hier wel allemaal opgelijst in alfabetische volgorde: 'Ace Ventura', 'Akira', 'Alien Nation', 'Batman', 'Beauty and the Beast' (live-action), 'Ben-Hur', 'Big Man Japane', 'Big Trouble in Little China', 'The Black Hole', 'Blade', 'The Blob', 'Bloodsport', 'Blue Thunder', 'Cabin Fever', 'Charlie's Angels', 'Cliffhanger', 'Clue', 'Conan the Barbarian', 'The Craft, 'Creature from the Black Lagoon', 'The Crow', 'Cube', 'Das Boot', 'Dumbo' (live-action), 'Dungeons & Dragons', 'The Entity', 'Explorers', 'Fantastic Voyage', 'Flash Gordon', 'Flatliners', 'Flight of the Navigator', 'Friday the 13th', 'The Fugitive', 'Ghostbusters', 'Ghost in the Shell', 'The Girl with the Dragon Tattoo', 'Going in Style', 'Green Lantern', 'The Grudge', 'Headhunters', 'Hellraiser', 'Highlander', 'The Howling', 'I Know What You Did Last Summer', 'Inspector Gadget', 'The Invisible Man', 'It', 'Jacob's Ladder', 'Jumanji', 'The Jungle Book' (live-action), 'Kickboxer', 'League of Extraordinary Gentlemen', 'Logan's Run', 'The Magnificent Seven', 'Major League', 'Manhunt', 'The Man Who Shot Liberty Valence', 'Masters of the Universe', 'Men in Black', 'Merlijn de tovenaar' (live-action), 'Mortal Kombat', 'Mulan' (live-action), 'The Mummy', 'Murder on the Orient Express', 'The Naked Gun', 'Nightmare on Elm Street', 'Nosferatu', 'Nuit blanche', 'Ocean's Eleven', 'Pete's Dragon', 'Pet Semetary', 'Police Academy', 'Power Rangers', 'Predator', 'Un prophète', 'Red Sonja', 'Road House', 'Scarface', 'Seven Samurai', 'Shaft', 'She's All That', 'Short Circuit', 'Sister Act', 'Spider-Man', 'Stargate', 'A Star Is Born', 'Starship Troopers', 'Strangers on a Train', 'Stuart Little', 'Suspiria', 'The Ten Commandments', 'Time Cop', 'Tomb Raider', 'The Toxic Avenger', 'Van Helsing', 'WarGames', 'The Warriors', 'Weird Science', 'The Wolfman' en 'Zorro'.

Soms moet het er gewoon uit: fuck you, Hollywood!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234