null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

CoronacrisisEconomie

De vierde golf wordt er één aan faillissementen: ‘Iedereen redden is onmogelijk’

Met de laatste coronagolf wordt ook een tsunami aan faillissementen voorspeld. Toen de overheid eind januari een einde maakte aan de faillissementenstop, zijn noodlijdende bedrijven volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen vogelvrij verklaard. De komende jaren wordt gevreesd voor 50.000 faillissementen, goed voor een verlies van 120.000 jobs.

Sam Ooghe

KOEN SCHOORS (hoogleraar economie UGent) «We bevonden ons lang in schijnbaar rustig vaarwater, maar een aantal bedrijven komt nu in grote problemen. Dikwijls niet de allerkleinste ondernemingen, maar de middelgrote. Denk maar aan wat er gebeurd is bij E5 Mode of Brantano. Dit wordt de perfecte storm.»

HUMO Welke sectoren zullen straks het meest bloeden?

SCHOORS «De sectoren die voortdurend gesloten waren, hadden duidelijkheid: hun medewerkers werden tijdelijk werkloos en ze kregen overheidssteun. Zij moesten alleen de vaste kosten uitzweten. Het probleem zit bij de zaken die al dan niet tijdelijk openbleven met beperkingen: de retail, de horeca, een deel van de evenementensector. Belgische winkels waren het afgelopen jaar dikwijls open: ze hadden vaste kosten, moesten hun personeel betalen, maar de klanten en de winst bleven weg. Voor sommige restaurants verliep de overgang naar take-away vlot, andere zaken hebben de verliezen opgestapeld en zullen onvermijdelijk verdwijnen.

»Corona heeft ook wereldwijde aanvoerlijnen verstoord. Voor veel bedrijven met een grote internationale verwevenheid is de situatie echt problematisch aan het worden. De komende maanden zullen een spoor van vernieling achterlaten in de Belgische economie.»

HUMO De overheid stelde bij het begin van de pandemie een faillissementenstop in. Eind januari liep die af. Te vroeg, vindt Unizo, want er zullen bedrijven failliet gaan die door de lockdown geen kans krijgen om uit het dal te klimmen.

SCHOORS «Ik vond het ook vroeg, maar je moet vermijden dat de situatie aansleept. Er moet zo snel mogelijk een triage komen, hoe vreselijk dat ook klinkt. Want hoe langer je ondernemingen kunstmatig in leven houdt, hoe meer zombiebedrijven je creëert, en hoe hoger de failissementengolf bij het stopzetten van de maatregelen.»

HUMO Wanneer voorspelt u de golf aan faillissementen?

SCHOORS «Het zwaartepunt zal wellicht pas in de tweede helft van dit jaar liggen. Maar die golf zal gevolgd worden door een natuurlijke stabilisatie van de cijfers. Laten we dus vooral niet dramatiseren.»

HUMO Dat is een keiharde boodschap voor de mensen die hun job verliezen.

SCHOORS «Het is veel leuker om te zeggen: iedereen moet gered worden. Maar dat is onmogelijk. Deze schok biedt trouwens ook een unieke kans om te investeren in een duurzame toekomst. Elektrische bussen, waterstof, CO2-captatie, grondstofrecyclage, een groenere landbouw: paf, plots doen we het. In dat opzicht ziet de toekomst er niet zo slecht uit.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234