De vierduizendste Humo! Een topgetal! Een supercijfer! Een knalprestatie!
U hebt de vierduizendste Humo in handen en u denkt: ‘Ach, een getal als een ander.’ Maar 4.000 is helemáál geen getal als een ander. En dat zullen we nu aantonen.
Er zijn tien geboden, twaalf stielen, dertien ongelukken, fifty ways to leave your lover en neunundneunzig Luftballons, en dan schijnt de cijfermagie zowat op te houden. In de verte roept iemand nog zeshonderd Franchimontezen en 10.000 Maniacs, maar daarmee lijkt alles gezegd. Dat is evenwel zonder 4.000 gerekend. Een topgetal, een absoluut supercijfer.
Fab Four Thousand: The Beatles kenden de kracht van het getal 4.000. De song ‘A Day in the Life’ bevat de regel: ‘I read the news today oh boy / Four thousand holes in Blackburn, Lancashire’. Het mag dan om 4.000 gaten in het wegdek van Blackburn gaan, een cijfer dat John Lennon kwansuis in de Daily Mail las, dat neemt niet weg dat dit één van de invloedrijkste nummers (!) van The Beatles was.
Fire tusen: het getal vierduizend is universeel, want het ligt in alle talen vlot in de mond. Fire tusen in het Noors en véier dausend in het Luxemburgs, dat klinkt bijna als een Vlaams dialect. Enige uitzonderingen op deze regel: dört bin (in het Turks) dat meer als vuilnisbak klinkt dan als vierduizend. En de tongue twister in Zoeloe: abayizinkulungwane ezine. Geef daar maar eens op terug!
Postcode: 4.000 is de postcode van de stad Luik, die daarmee de hoofdprijs wegkaapt vóór Brussel (1000), Antwerpen (2000) en Leuven (3000).
Ronde: de belangrijkste wielerronde is de Ronde van Frankrijk met zijn gemiddelde lengte van 4.000 km.
Radius: wie een cirkel van 4.000 kilometer rond de Humo-container van Kobbegem trekt, komt alleen maar in voorname steden terecht: Rafha (Saoedi-Arabië)! Teheran (Iran)! Uporovo (Rusland)!
Film: ook in de wereld van de film is het getal 4.000 nauwelijks weg te denken. Voor de voor een Oscar genomineerde film ‘Daens’ waren 4.000 figuranten nodig en ‘Law 4.000’ is een Griekse film uit 1962 over een nozem die verliefd wordt op de dochter van zijn oerconservatieve leerkracht. De prent trok 119.000 bezoekers en de rol van de schoolfrik werd gespeeld door niemand minder dan Vasalis Diamantopoulos.
Er bestaat ook een documentaire met de pakkende titel ‘4.000’. Daarin geven ex-rokers vierduizend redenen waarom je beter niet met roken kunt beginnen en dat in 28 minuten tijd! Een bravourestukje, uitgebracht in 2007. Spoiler alert: ook de tabaksindustrie heeft zijn getal 4.000. Je hebt de sigaren Davidoff#4.000 en er is ook de limited edition Davidoff Royal Robusto, wereldwijd gelimiteerd tot… 4.000 kistjes.
Bestsellers: uiteraard is het getal 4.000 ook prominent aanwezig in de wereldliteratuur. Eerst en vooral is er ‘4.000 Questions and Answers on the Bible’ van A. Adams. Een paperback die erin slaagt om de 4.000 vragen en antwoorden op 138 bladzijden bijeen te persen. Een echte pageturner voor al wie flink de levieten wil lezen!
Verder is er ook het uiterst populaire kinderboek ‘4.000 Stickers Under the Sea’, een doeboek met spelletjes en met inderdaad 4.000 plakplaatjes van dolfijnen, inktvissen, zeepaardjes en diverse soorten plankton.
Online vonden wij ook puzzels van 4.000 stuks, met inspirerende titels als ‘Idyllische namiddag aan het meer’ en ‘Het kanaal van Colmar’. Ook is er ‘De Toren van Babel’ die algemeen bekendstaat – hoewel geen Unesco-erfgoed – als uitermate pittoresk voor de wat grotere keukentafel.
Voetbal: zeker in de voetbalsport staat het getal 4.000 hoog aangeschreven. Spelers die voor hun club het 4.000ste doelpunt uit de clubgeschiedenis scoren komen in de eregalerij. Dat mochten Cristiano Ronaldo (voor Real Madrid), Zlatan Ibrahimovic (voor Ajax), en Sekou Cissé (voor Feyenoord) ondervinden. Peter Crouch kreeg ook gouden letters voor de 4.000ste goal van de Champion’s League.
Televisie: alleen ijzersterke formats slagen erin om de kaap van de 4.000 uitzendingen te halen. Op 13 april 2013 werd de 4.000ste Blokken gespeeld. Om die historiciteit in de verf te zetten, werden de beste spelers van de laatste vijfhonderd afleveringen in schiftingsronden tegen elkaar uitgespeeld. ‘Blokken’ liep toen 19 jaar en Ben Crabbé stelde in die tijd 130.000 vragen. Ook ‘Familie’ (VTM) kende een vierduizendste aflevering op 7 januari 2009. Voor die gelegenheid trok de hele familie feestelijk naar de Franse Alpen! De soap ‘Thuis’ (VRT) haalde zijn nummer 4.000 op 20 mei 2016.
In de bloemen: toen Boeing in 2012 zijn 4.000ste Boeing 737 verkocht, ging dat gepaard met groot ceremonieel. Maar niet alleen wereldbedrijven, ook gewone Vlaamse gemeentebesturen laten het getal 4.000 zelden ongemerkt passeren. Op 17 februari 1999 was Mike Pierloot (15) de vierduizendste inwoner van Oostende die ‘zijn rijwiel liet graveren’. Uit erkentelijkheid ontving hij van zijn burgemeester ‘een kunstboek over Oostende’.
Groot was ook de verbazing van Julie Van Dooren (15) die in juli 2013 ‘in de bloemetjes werd gezet’ omdat zij de vierduizendste fan was van de Facebookpagina ‘Evenementen Kalmthout’. Het dolgelukkige meisje ontving een ‘verrassingspakket met verschillende typisch Kalmthoutse prijzen zoals gratis inkomkaarten voor het gemeentelijk zwembad, USB-stick, T-shirt, sleutelhanger, fluohesje, pet, en een flesje lokaal Turfbier’.
Job: dat het in tijden van werkloosheid aangewezen is om je vierduizendste werknemer passend te huldigen, weten ze bij de distributiebeheerder Eandis. Daar kreeg een ‘compleet beduusde’ Henk Delanote (33) in 2009 een ‘vorstelijke ontvangst’ in de Eandis-kantoren. Hij werd ‘plots omringd door flitsende fototoestellen en cameraploegen’ en kreeg van Geert Versnick (voorzitter van de raad van bestuur) bloemen en een voetbaltruitje met het nummer 4.000.
Bekende Bedevaarder
Een apart hoofdstuk moeten we wijden aan de gepensioneerde gemeentearbeider Walter Verheyen (65) uit Schilde die begin juni 2013 voor de vierduizendste keer naar Scherpenheuvel – en terug – fietste. Om dat te vieren trakteerde de ‘eeuwige vrijgezel’ zijn supporters op een feestontbijt in een Scherpenheuvelse taverne. Daarbij werd de recordfietser zelf ook gefêteerd: de middenstanders van Scherpenheuvel ‘die hem bijna allemaal kennen’ gaven hem een grote trofee in de vorm van een bronzen fietser. Ook de burgemeester stond erop de Bekende Bedevaarder ‘hoogstpersoonlijk te feliciteren’. Op die 4.000 retourtjes legde Verheyen zo’n 400.000 kilometer af. Tegelijk dronk hij voor 8.000 euro koffie, stak ie 3.000 kaarsen aan en werd hij door 300 lekke banden geplaagd. Maar het mooiste moet nog komen! In de weken voor zijn jubileum was hij zo goed op dreef dat hij die vierduizendste rit al had kunnen rijden, maar liever dan te sjoemelen, reed hij dan tochtjes tot Zichem (op luttele kilometers van Scherpenheuvel) en dan draaide hij weer om naar Schilde, ‘want anders zou ik op mijn jubileumfeest boven de vierduizend ritten zijn uitgekomen’. Kijk, dát is de ware spirit!
Epiloog: als we alle Humo’s sinds 1936 (gemiddelde weekoplage: 150.000 stuks) naast elkaar leggen, dan maken die 600 miljoen Humo’s een lint van 123.000 kilometer. Dat is meer dan drie keer de omtrek van de aarde – áls ze netjes op hun plaats blijven liggen.
Die 600 miljoen Humo’s vergden ook 207.600 ton papier. Voor één ton weekbladpapier zijn acht bomen nodig. Dus moesten in die 81 jaar iets meer dan 1,6 miljoen bomen gekapt worden voor Humo, zijnde circa 369 hectare. An inconvenient truth, maar niemand die er zijn boswandeling en bramenpluk voor gelaten heeft. Immers: élk jaar verdwijnt in Vlaanderen 200 hectare bos – níét voor Humo.