null Beeld

De Vijftigers: Bart Peeters (50) en Marcel Vanthilt (52)

Een medaille voor moed en zelfopoffering verdienen ze. Bart Peeters en Marcel Vanthilt wuifden dapper eindejaarskaters weg, deden alsof ze in het geheel niet moe waren en stonden op 1 januari gewillig Humo te woord in het Antwerpse Zuiderterras.

Griet Op de Beeck

Het was het enige vrije moment in hun agenda: vanaf deze week pakt Bart Peeters uit met het gloednieuwe programma 'De generatieshow' en presenteert Marcel Vanthilt het tweede seizoen van 'Ook getest op mensen'.

Enkele quotes uit het artikel

Bart Peeters «Geen mens die het zich nog kan voorstellen, maar vroeger waren ze echt bang van ons. Toen wij De Hermannen waren, bijvoorbeeld, nog zo'n groepje dat Marcel, Hugo en ik opgericht hebben. We waren alledrie verkleed als de Duitse zanger Heino, en we deden de zotste dingen. Op regelmatige tijdstippen maakten we onze opwachting in 'Villa Tempo', en we gingen ook de hort op. Dan deden we een spelletje 'in de zaal mag je niet op de grond lopen': we lieten ons afzetten door de brandweer of door een helikopter, we kropen langs de muren naar de discobar, draaiden daar vervolgens géén platen en verdwenen weer naar de frituur aan de overkant, waar we de bediening overnamen. En wat mensen die avond ook bestelden, ze kregen het níét, maar ze werden wel hoogstpersoonlijk door ons geschoffeerd, op rijm! Die dagen leek het establishment eindeloos ver weg.»

Marcel Vanthilt «Weet je wat ik wel eens vervelend vind? Dat het nooit ophoudt. Begin dit jaar zei mijn vrouw: we hebben twee kinderen en dat is genoeg, waarbij ze veelbetekenend in mijn richting keek. Dus ik naar de dokter voor een sterilisatie. Ik lig daar in een groen pakje, onderste helft verdoofd. En terwijl die dokter en verpleegster met mijn klokkenspel in de weer zijn, knopen ze doodleuk een gesprek aan over 'Villa Vanthilt'. Tja.»

Vanthilt «Ik ga heel bewust om met emoties, want dat maakt het leven mooi. Ik dwing mezelf en mijn omgeving geregeld om intens te genieten van het heerlijke weer, of de leuke babbel op het terras. Ik wil ook genoeg omhelzingen - échte omhelzingen. Ik zeg soms met zoveel woorden: laten we dat nu eens opnieuw doen en pak mij eens goed vast. Zeg eens dat je mij graag ziet. Toon die gevoelens. Verdriet, vreugde. Niks is belangrijker.»

Peeters «Bij ons wint de emotie altijd. Hugo Matthysen, het toonbeeld van een slimme mens, zegt dat hij mensen wantrouwt die meteen antwoorden. Als er nu íéts is wat Marcel en ik niet kunnen laten, dan is het wel in een split second een antwoord teruggooien. Denken komt daarna pas. Wij zijn types die ons smijten, denk ik. Mijn broer Stijn zegt altijd: nadenken heeft geen zin, je moet voor-denken, en daar ben jij toch niet toe in staat. Er zijn mensen die zichzelf van alles ontzeggen omdat ze zich suf piekeren over de mogelijke gevolgen. Iedereen, en ikzelf in het bijzonder, heeft het volste recht om daar niet aan mee te doen.»

Peeters «Als je jong bent, probeer je van alles te zijn wat je niet bent. Dat kost erg veel moeite. De tijd schraapt een groot deel van die onzin weg, tot het rolletje overblijft dat al eeuwig het jouwe was. In die zin is ouder worden zelfs prettig, vind ik.»

Het volledige artikel leest u in Humo 3619 van dinsdag 12 januari.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234