null Beeld

De Vlaamse Simpsons

'Eet mijn broekje! Krijg geen koe, man!' Om het twintigste seizoen van 'The Simpsons' ook bij ons feestelijk voor geopend te verklaren, trommelde VT4 de Vlaamse stemmencast van 'The Simpsons Movie' uit 2007 op om één aflevering in onze moedertaal te dubben. 'Sex, Pies and Idiot Scrapes', zoals die aflevering heet, wordt het sluitstuk van een marathonmiddag rond de disfunctionele geesteskinderen van Matt Groening.

Frederick Vandromme

Chris Van den Durpel speelt Homer, Tania Van der Sanden speelt Marge, en Vicky Florus neemt Bart Simpson voor haar rekening. Vicky wíé?

VICKY FLORUS «Ik speel in het Echt Antwaarps Teater, ik geef toneelles in Hoboken, en ik spreek reclamespots, tekenfilms en Ketnet-series in.

»Veel werk had ik niet in 'Sex, Pies and Idiot Scrapes', want Bart Simpson heeft maar een kleine rol - na acht zinnen mocht ik naar huis (lacht). Het begint allemaal met St. Patrick's Day en het nieuws dat er geen alcohol genuttigd mag worden, tegen alle tradities in. Daardoor ontstaan er rellen - een duidelijke verwijzing naar de esbattementen tussen katholieken en protestanten in Ierland - en uiteindelijk belandt Homer in de gevangenis. Als hij er weer uitkomt, beginnen hij en Ned Flanders samen een zaak als premiejagers. Spannend!»

HUMO In Amerika krijgen de belangrijkste stemmenacteurs van 'The Simpsons' 400.000 dollar per aflevering...

FLORUS «Daar mogen bij ons wel wat nullen af, natuurlijk. We hebben ook maar één aflevering ingesproken, en daar stond niet zo'n hoge gage tegenover. Als ze ooit op het idee komen om twintig afleveringen te dubben, dan zullen we toch eens rond de tafel moeten gaan zitten. Wat zeg ik: dan wordt er op tafel geklopt! Ik zou het eigenlijk wel een fijne vaste job vinden.

»Ik begrijp wel dat heel veel mensen alleen al de gedáchte aan een Vlaamse versie van 'The Simpsons' heiligschennis vinden: in de vertaling verlies je onvermijdelijk een deel van de humor. Maar aan de andere kant zou het leuk zijn voor jonge kinderen, die zo'n serie toch om heel andere redenen bekijken dan volwassen.»

HUMO Vind je de Bart Simpson in jou makkelijk terug? Ik heb horen waaien dat ook jij het vroeger weleens met leerkrachten aan de stok kreeg.

FLORUS «Neenee, eigenlijk was ik een braaf kind. Ik kon alleen niet tegen onrechtvaardigheid. Als een leerkracht mij onterecht van iets beschuldigde, dan móést ik opstaan van mijn stoel en mijn mening zeggen. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik een wilde rebel was, hè.

»Ik zit al twaalf jaar in de stemmenbranche, en dankzij mijn vrij lage, hese stem word ik al even lang gevraagd om de stem van kleine jongetjes te dubben. Gelukkig zijn er niet zoveel tekenfilms zónder zulke personages, waardoor ik zelden zonder werk zit. Leve de kleine jongetjes!»

Humo sprak met Matt Groening en de stemmencast van de Vlaamse Simpsons-filmMatt Groening: de platen die zijn leven veranderden (podselectie)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234