null Beeld

'De Vliegeraar': Khaled Hosseini wint Humo's Gouden Bladwijzer 2008

Zoon van berooide Afghaanse migrant schopt het in Californië tot succesvol arts en vervolgens tot wereldwijd bestsellerauteur: Khaled Hosseini's debuutroman 'De vliegeraar' is al door Hollywood onder handen genomen, 't is eigenlijk alleen nog wachten op een biografische weekendfilm over de auteur zélf.

Redactie

Als de heren scenaristen nog een emotioneel hoogtepunt willen inbouwen, zo tegen het einde aan, kunnen we het winnen van Humo's Gouden Bladwijzer 2008 aanbevelen: met een kwartet strijkers eronder een gegarandeerd zakdoekmoment! Hosseini laat in uw rangschikking van de beste boeken van 2008 moeiteloos literaire reuzen als Arnon Grunberg, Dimitri Verhulst, Jeroen Brouwers, Philip Roth én zichzelf (met zijn tweede roman 'Duizend schitterende zonnen') achter zich.

HUMO Gefeliciteerd met uw Gouden Bladwijzer! Hebt u een idee hoeveel prijzen u al gewonnen hebt met 'De vliegeraar'?

KHALED HOSSEINI «Nee, dat heb ik niet bijgehouden. Wat me wel zeer bevalt is dat het vaak prijzen zijn die door de lezers worden uitgereikt: dat doet deugd.»

HUMO Bedoelt u dat u over het hoofd gezien wordt door 'serieuze' literaire prijzen die door het wereldje worden uitgereikt?

HOSSEINI «Het zou heel kleintjes van me zijn om te zeuren over een gebrek aan erkenning. Er zijn véél goeie schrijvers, en ik ben me erg bewust van mijn sterkten en zwakten. Ik hoef ook niet zo nodig omhelsd te worden door het literaire establishment. Misschien heeft het ermee te maken dat het succes voor mij op latere leeftijd is gekomen - ik was bijna veertig. Als ik een heetgebakerde twintiger zou zijn, zou ik me misschien méér bekreunen om mijn status binnen het wereldje.

»Maar het is een feit: de meeste prijzen die ik gewonnen heb, zijn - laten we zeggen - populistische prijzen. Of prijzen van boekenhandelaars.»

HUMO Dat kan ik me voorstellen: de teller voor 'De vliegeraar' staat inmiddels op zo'n acht miljoen verkochte exemplaren.

HOSSEINI (lacht) «Het zijn er veel, maar ik weet niet hoeveel precies. Mijn agent stuurt me elke maand een overzicht, maar ik krijg hoofdpijn van die cijfertjes. Het verkoopt nog altijd goed.»

HUMO Wonderlijk hoe het boek vijf jaar na verschijnen nog zo populair is.

HOSSEINI «Ja. Het was zeker geen inslaand succes, hoor. Toen het pas uit was, ging ik soms signeren in boekhandels en doken er maar twee mensen op. Maar het is zo'n boek dat zachtjes bleef pruttelen, dat maar lezers blééf aantrekken. En dan bereik je opeens een soort kantelmoment en is iederéén het aan het lezen. Al die mensen hoorden van hun buurman of hun collega: dit moet je eens lezen! Dat soort pr kan je niet kopen. Dus bedank alsjeblieft je lezers om mij die prijs te geven.»

(rw)

undefined

U vindt het volledige interview met Khaled Hosseini vanaf dinsdag 4 november in Humo 3557

undefined

Humo's Gouden Bladwijzer 2008

1 Khaled Hosseini - De vliegeraar (De Bezige Bij)

2 Arnon Grunberg - Tirza (Nijgh & Van Ditmar)

3 Dimitri Verhulst - Mevrouw Verona daalt de heuvel af (Contact)

4 Jeroen Brouwers - Datumloze dagen (Atlas)

5 Khaled Hosseini - Duizend schitterende zonnen (De Bezige Bij)

6 Bart Moeyaert - Gedichten voor gelukkige mensen (Querido)

7 Kader Abdolah - De boodschapper en de koran (De Geus)

8 Philip Roth - Exit Geest (De Bezige Bij)

9 Ian McEwan - Boetekleed (De Harmonie / Manteau)

10 Pieter Aspe - De zevende kamer (Manteau)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234