null Beeld

De vriendelijke anarchist in Woody Harrelson: 'Dit kan toch nooit de bedoeling zijn geweest?'

‘LBJ’, de film over de Amerikaanse politicus die na de moord op John F. Kennedy plotseling president werd, is misschien geen onversneden meesterwerk. Maar Woody Harrelson valt wel op met zijn vertolking van Lyndon B. Johnson, die op één van de woeligste momenten uit de Amerikaanse geschiedenis het hoogste ambt moest overnemen. Nochtans was het nooit Harrelsons bedoeling om Johnson te spelen, sterker nog: hij haatte de man.

Mauro Pawlowski

undefined

Woody Harrelson «Mijn mening over hem werd erg beïnvloed door de oorlog in Vietnam. Johnson was degene die ons land in dat moeras heeft meegesleurd. Toen ik opgroeide, was hij echt de vijand. Een vriend en filmproducer heeft me jarenlang gezegd dat ik gemaakt was om LBJ te spelen, maar ik wimpelde hem telkens af. Waarom zou ik in de huid willen kruipen van een man waaraan ik de pest heb?»

- Wat heeft je dan toch overgehaald?

Harrelson «Het boek van Doris Goodwin (‘Lyndon Johnson and the American Dream’, red.), waarop de film deels is gebaseerd. De schrijfster heeft lange gesprekken gevoerd met Johnson na zijn politieke carrière, en daaruit blijkt dat hij bang was voor hoe hij herinnerd zou worden. Hij keek zelf met gemengde gevoelens terug op zijn rol in de Vietnamoorlog. Dat is geen spijtbetuiging, maar het is toch een begin (lacht). Bovendien heb ik eruit bijgeleerd dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld in de totstandkoming van de Civil Rights Act (waarmee de rassensegregatie in de VS in 1964 werd afgeschaft, red.). Net over die te weinig bekende erfenis van Johnson gaat ‘LBJ’, dus ben ik toch gezwicht.»

- De timing zit ook goed, nu er een president is die de Civil Rights Act een stuk minder belangrijk lijkt te vinden.

Harrelson (zucht) «Hij vindt alles minder belangrijk, behalve zijn eigen ego. Wat me nog het meest ergert, is hoe hij iedereen tegen elkaar probeert op te zetten. We zitten op een scharnierpunt in de geschiedenis van het land. Misschien zelfs van de hele wereld, als je ziet welke ecologische crisis er op ons afkomt. Wat we nu nodig hebben, is iemand die verbindt, niet iemand die ruzie stookt en muren wil bouwen.»

- Je hebt jezelf ooit een anarchist genoemd. Is dat nog steeds je politieke voorkeur?

Harrelson «Absoluut. Natuurlijk heb je voor sommige dingen een regering nodig: om de verkeerslichten te doen werken, de handel te coördineren en het land te verdedigen bij een aanval. Maar als je kijkt hoeveel invloed de politiek vandaag heeft in het leven van de burgers, dan kan dat nooit de bedoeling zijn geweest. Dus ja, noem me gerust nog steeds een anarchist. Een vriendelijke anarchist, weliswaar (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234