null Beeld

De vrouwen achter Greg Van Avermaet: 'Er is geen slimmere renner dan hij'

Met zijn zeges in Tirreno-Adriatico en de Omloop Het Nieuwsblad lijkt Greg Van Avermaet plots een winnaar geworden te zijn. Maar Bernadette Buysse, Gregs moeder, en zijn zus Claudia bekijken het anders, en zien vooral dat de tegenslag van de afgelopen jaren heeft plaatsgemaakt voor het grote geluk. ‘En,’ zeggen ze ook, ‘niks gebeurt toevallig in dit leven.’

Joost Vandesande

'Winnen is niet het hoogste doel. Wij zijn vooral blij dat hij de koers heelhuids doorkomt'

We hebben met moeder en dochter afgesproken in Zogge, hartje Waasland en de thuisbasis van de familie Van Avermaet. ‘Wij halen veel inspiratie uit het boeddhisme, en zijn nogal aan de speciale kant,’ zal Claudia (34) later zeggen. Ze lijkt heel erg op haar jongere broer, met wie ze een hechte band heeft, al is zij een uitbundiger type. Ook haar moeder Bernadette (54) heeft het hart op de tong. We zijn begin maart, enkele dagen na de Omloop Het Nieuwsblad en bij Bernadette wellen de tranen op als ze over de zege van haar zoon vertelt.

Bernadette Buysse «Ik was klaar met werken in het kapsalon, en heb de laatste 20 kilometer kunnen zien. Ik heb naar de televisie staan roepen, waarop de hond begon te blaffen. Ik heb hem vastgepakt en bijna platgeknepen van de spanning (lacht).»

HUMO Valt het leven stil als Greg koerst?

Bernadette «Zaterdag is een belangrijke dag voor kappers: ik kan niet zomaar sluiten. Het is altijd jammer als ik in de zaak moet kijken. Maar als Greg wint, krijgen de klanten een glaasje champagne.»

Claudia Van Avermaet «Mijn papa en ik gaan altijd kijken als Greg in België rijdt. We volgen de koers met de auto, steken overal door. Mijn twee zoontjes Lars en Luca doen ook niks liever dan meegaan. Maar als je na zo’n weekend vol koers weer thuiskomt en merkt dat je hele huishouden nog gedaan moet worden, is het altijd even ontwaken: ‘Oei, morgen naar het werk en naar school.’ (lacht)»

HUMO Vreesden jullie dat het opnieuw bij ereplaatsen zou blijven?

Claudia «Nee, we hebben ons daar nooit mee beziggehouden. Men probeerde ons dat gevoel aan te praten.»

Bernadette «‘Eeuwige tweede’: ik word altijd ambetant als ik dat lees. Greg heeft al meer dan dertig koersen gewonnen bij de profs, hè.»

Claudia «We weten al wat er nu gaat komen: ‘Hij heeft nog geen grote klassieker gewonnen.’ Terwijl wij met elk resultaat tevreden zijn. Echt. Zelf heeft hij na zijn ritoverwinning in de Tour vorig jaar de klik gemaakt: die zege heeft hem bevrijd. Sindsdien is het niet meer ‘van moeten’.»

HUMO Was winnen voor hem een obsessie geworden?

Claudia «Greg was als kind al een winnaar: hij was het niet gewoon om te verliezen. Toen hij pas begon te koersen, had hij het daar wel moeilijk mee.»

Bernadette «Toch is hij er altijd rustig onder gebleven – ook thuis zei hij er niks over. Zelfs als iedereen zei: ‘Oei, alweer verloren.’ Tja, een renner verliest nu eenmaal meer dan hij wint. Wij hadden zelfs nooit gedacht dat hij het zo ver zou schoppen.»

Claudia «Winnen is voor ons niet het hoogste doel. Wij zijn vooral blij dat hij de koers heelhuids doorkomt.»

Bernadette «En dat hij ervan geniet. Toen hij in Oman en Qatar weer tweede werd, heb ik hem een berichtje gestuurd: ‘De echte winnaars zijn de verliezers die nooit opgeven.’ ‘Ja, dat klinkt allemaal wel mooi,’ lachte hij nadien. Greg wist dat het op een dag allemaal zou lukken.»

HUMO Waren er dan geen moeilijke momenten?

Bernadette «Ja. Vorig seizoen in de Clásica San Sebastián, toen hij in volle finale en op weg naar de overwinning, door een motor werd omvergereden. Hij was woedend, zo had ik hem nog niet veel gezien. Normaal kan hij zich met pech verzoenen. Zoals enkele maanden later, toen hij in de slotkilometer van Parijs-Tours platreed, opnieuw op een zucht van de zege.»

Claudia «San Sebastián was een schande, en dat voor zo’n grote koers. De jongen die als eerste over de streep reed, stak zijn handen niet eens in de lucht: hij dacht dat Greg nog voor hem reed en had gewonnen.»

undefined

null Beeld

''De uithuizigheid valt Greg soms zwaar. 'De koers is tijdelijk, erna komt nog een heel leven,' zegt hij altijd.' Met vrouw Ellen en dochter Fleur


Wielervrouwen

HUMO Greg is bijzonder veeleisend voor zichzelf.

Bernadette «Ja, hij is heel streng voor zichzelf. Op een familiefeest of in gezellige compagnie zal hij weleens een glaasje champagne drinken, maar hij gaat altijd vroeg naar huis. Enkel van lekker eten kan hij moeilijk afblijven.

»Greg heeft altijd veel karakter gehad. Als kind was hij heel gemakkelijk, behalve wanneer hij zijn zin niet kreeg. Dan werd hij kwaad. Eén keer heeft hij op de grond liggen stampen van woede: ik ben over hem heen gestapt en heb hem genegeerd. Hij heeft het daarna nooit meer gedaan (lacht). Ook met het fietsen heb ik hem moeten afremmen.»

Claudia «Dat hebben we allemaal moeten doen.»

Bernadette «Zeker toen hij nog klein was. Wanneer we vroeger tijdens de vakantie naar de Tour trokken, blééf hij de cols op fietsen – tot hij buikpijn had. Dan lag hij in de mobilhome te schreeuwen van de pijn. Dat was niet meer gezond, maar ik slaagde er niet in hem tegen te houden. Dus vond ik allerlei dingen uit om hem bij mij te doen blijven (lacht).»

Claudia «Mijn zoon Lars lijkt erg op hem qua karakter: ook voor hem moet ik altijd een omweg zoeken. Als je de waarheid zegt, doet hij zijn zin, maar als je hem vraagt om bij mama te blijven omdat ze anders alleen is, verandert hij wel van mening.»

Bernadette «Maar als ze ouder worden, pakt dat niet meer. En nu valt er niks meer te zeggen, want hij doet het zo goed.»

undefined

'Wanneer we vroeger tijdens de vakantie naar de Tour trokken, blééf Greg de cols op fietsen – tot hij buikpijn had'

HUMO Van wie heeft hij die gedrevenheid?

Claudia «Van allebei mijn ouders. Ik ben anders, al dat afzien hoeft niet voor mij. Ik heb ook geen nood aan competitie, zoals Greg en mijn ouders.»

Bernadette «Ik geef toe: het is soms heel erg. Dat ik van mezelf denk: ‘Hoe kun je nu zo oud zijn en nog altijd per se willen winnen.’ Als we in de Ardennen gaan fietsen, kan ik er niet tegen als mijn man eerder boven is dan ik. En omgekeerd (lacht).»

Claudia «En mijn zoon doet dan ook mee. Plezant, hoor. Ik fiets dus de hele tijd alleen.»

Bernadette «Bij het kaarten kan ik soms zó kwaad worden, dat ik er achteraf beschaamd om ben. Ik trek het tegenwoordig altijd in het belachelijke, maar dat doe ik om te verbergen dat ik niet tegen mijn verlies kan.»

Claudia «Daarom spelen we dus nooit een gezelschapsspel met de familie – ze stoppen allemaal als ze dreigen te verliezen. Alles eindigt bij ons in competitie: om het langst of om het snelst. En ze vinden al-tijd wel iets.»

Bernadette «Elke vrijdagavond komen we bij elkaar, en op een keer had Greg net een brommer gekocht, om achter te trainen. Hij stelde voor om wat verder op een braakliggend terrein eens goed gas te gaan geven. Meteen hadden we een parcours gemaakt en chronometreerden we mekaars tijden. ‘Jij ook, ma,’ zei Greg. Ik had al wat gedronken – niet dat ik zat was – en ik ga op die brommer zitten... (begint te lachen)»

Claudia «Ik zie het nog voor mij: ik dacht dat je zou verongelukken. Wij stonden daar allemaal met open mond naar te kijken. Onverantwoord, eigenlijk.»

Bernadette «Ik had wel de snelste tijd, hè! Maar Claudia heeft gelijk, zelfs met de kleinkinderen wordt het altijd een wedstrijd. Dan kiezen we een autootje en willen we er om het verst mee bollen. Stom, hè? (ligt dubbel)»

HUMO Vrijdagavond is heilig ten huize van Van Avermaet?

Bernadette «Ja. En als Greg thuis is, komt hij altijd. Hij kijkt er zelfs enorm naar uit.»

Claudia «Iedereen, het is de afsluiting van de week.»

Bernadette «Die traditie dateert van toen mijn schoonouders op de kinderen kwamen passen, omdat mijn zaak altijd lang open was.»

Claudia «De uithuizigheid valt Greg soms zwaar. ‘De koers is tijdelijk, erna komt nog een heel leven,’ zegt hij altijd. Maar we houden veel contact.»

Bernadette «We hebben een groepje voor de familie op Whatsapp, en dat is wel tof.»

Claudia «Iedereen zet er iets op, en zo kunnen we zien waar iedereen zit of mee bezig is.»

undefined

null Beeld

undefined

'In de Clásica San Sebastián van vorig jaar werd Van Avermaet in volle finale en op weg naar winst door een motor omvergereden. 'Hij was woedend, zo had ik hem nog niet veel gezien.'

HUMO Jullie zijn allebei samen met een ex-renner. Ronald Van Avermaet, Gregs vader, was prof in de jaren 80, en Rik Verbrugghe, Claudia’s vriend, won een vijftiental jaar geleden de Waalse Pijl en ritten in de Giro en de Tour.

Claudia «Ik had nochtans iets anders in gedachten (lacht). Ik werd altijd verplicht om mee te fietsen tijdens mijn jeugd, en raakte dat beu. ‘Ik wil nooit een coureur,’ zei ik altijd. Dat veranderde toen Greg begon te fietsen. Nu kan ik niet snel genoeg in de auto zitten om naar de koers te gaan. En als je veel in die wereld vertoeft, komt van het één ook het ander (lacht).»

Bernadette «Het zit in onze genen, denk ik. Mijn oudste zus is ook met een wielrenner getrouwd, en mijn andere zus met een atleet, Christophe Impens (Belgisch recordhouder op de 1.500 meter, red.). Mijn vader Kamiel Buysse was ook beroepsrenner, hij reed in ’59 de Ronde van Frankrijk.

»Na zijn carrière ging ik vaak met hem naar wedstrijden kijken en zo heb ik mijn man leren kennen. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik vond hem een mooie atleet: hij zat zo schoon op zijn fiets, en omdat ik zelf sportief was, bleef ik daar niet ongevoelig voor. We zijn vroeg getrouwd, ik was 20, en we zijn ook vroeg aan kinderen begonnen. Een bewuste keuze: Ronald kreeg een profcontract en dus gingen we niet veel weg – ik zag geen reden om te wachten. Ik heb er nog geen minuut spijt van gehad. En omdat Claudia er ook vroeg aan begonnen is, kan ik nog met mijn kleinzonen gaan fietsen in de Ardennen. Zalig!»

HUMO U werd zelf meermaals Belgisch kampioen veldlopen, en bij de militairen werd u zelfs twee keer wereldkampioen. Waarom liep u zo graag?

Bernadette «Als kind was ik altijd aan het lopen, het zit gewoon in mij. Zelfs als ik aan het stappen ben, heb ik de neiging om te beginnen lopen. Het maakt me gelukkig: ik kan niet zonder. Bij de jeugd haalde ik goede resultaten en had ik ambitie om erin verder te gaan. Daarom koos ik voor het leger: er waren trainingsfaciliteiten en ik kon toch nog iets verdienen. Maar het werd te moeilijk om er écht van te leven. Ik had voor kapster gestudeerd en wilde graag een eigen zaak beginnen. Eerst hoopte ik één en ander met het lopen te combineren, maar je kunt geen twee dingen tegelijk goed doen.»

HUMO Heeft de familie Van Avermaet middenstandsbloed?

Bernadette «We zijn alleszins graag op ons eigen. Ik denk dat we allemaal nood hebben aan vrijheid.»

Claudia «Eigenzinnigheid is een familietrek. We weten allemaal heel goed wat we willen. We nemen wel raad aan van anderen, maar willen de touwtjes zelf in handen houden. Greg is een goed voorbeeld: hij blijft trouw aan zijn aanvallende stijl. Ook al probeert iedereen hem die uit het hoofd te praten.»


Alfamannetje

HUMO Hoe verklaren jullie de volksliefde voor Greg?

Claudia «Hij was de eeuwige tweede, hè. Maar nu is hij dat niet meer en dus zal zijn populariteit ook verdwijnen (lacht). Nee, ik vermoed dat het aan zijn manier van koersen ligt, én aan de manier waarop hij met beide benen op de grond blijft. Hij is spontaan, maar niet uitbundig.

»Toen ik na de Omloop de bus binnenstapte, leek het alsof hij niet gekoerst had. ‘En? Hoe was het vandaag?’ was het eerste wat hij zei. ‘Ah goed, je hebt gewonnen, hè, Greg.’ Waarop hij meteen aan mijn zoontje vroeg of die zich ook geamuseerd had. Hij zal nooit zelf over de wedstrijd beginnen.»

Bernadette «Greg is niet met zichzelf bezig. Aan mij vroeg hij of het niet te druk was geweest in het kapsalon en of ik de koers op mijn gemak had kunnen volgen.»

null Beeld

HUMO Hij geeft een kwetsbare indruk: Greg is geen alfamannetje.

Claudia «Dat breekbare hebben de mensen kunnen zien na die vermeende dopingaffaire, toen hij genoemd werd in de zaak rond dokter Mertens en beschuldigd werd van het gebruik van ozontherapie. Greg lijkt soms afstandelijk, maar dat is niet bewust. We hebben dat allemaal een beetje.»

Bernadette «Daarom deed de overwinning in de Omloop ook zoveel deugd. Vorig jaar was de situatie volledig omgekeerd, en zaten we allemaal in de put. En nu was er die euforie. Het leven is toch raar, hè?»

HUMO Hoe bedoelt u?

Bernadette «Niks gebeurt toevallig in het leven.»

Claudia «Mijn moeder en ik zijn nogal speciaal: zoals gezegd lezen we veel over het boeddhisme. Ik ben ook heel erg met yoga bezig, binnenkort komt er zelfs een boek van me uit, ‘Power’.»

HUMO Hebben we een lotsbestemming?

Bernadette «Ik denk het wel, toch voor de mensen die het willen zien. Niet iedereen gaat erin mee. Ik kan het beter voelen dan uitdrukken. Maar ik voel véél, ja. Of iets goed of slecht is, hoe iets zal eindigen. Er gebeuren in elk leven negatieve dingen – het leven is lijden, zeggen ze – maar alles staat of valt met de manier waarop je ermee omgaat. En dat moet je zelf leren: er is geen handleiding voor.»

Claudia «Bij de Omloop had ik zo’n goed gevoel. Ik vond dat Greg bij de start veel rust uitstraalde. Normaal is hij nerveuzer, nu leek het alsof hij wilde zeggen: ‘Het komt allemaal goed.’ Ik stond aan de finish en was er zeker van dat hij het zou halen. Gregs vrouw Ellen niet: ‘Hij zal toch niet opnieuw tweede worden? Ik ben dat beu,’ zei ze (lacht).»

Bernadette «Zo’n dopingaffaire vreet aan u. Ik had echt het gevoel dat iemand ons een smerige toer wilde lappen.»

undefined

'Bij de familie Van Avermaet eindigt álles in competitie: om het langst of om het snelst.' Claudia

HUMO Had het gescheeld als hij zelf met het nieuws naar buiten was gekomen? Nu werd hij meteen van van alles en nog wat beschuldigd.

Bernadette «Wij hebben tegen hem gezegd: ‘Hou het stil.’ We dachten dat er niks van zou komen, hij werd gewoon opgeroepen voor een verhoor. En vooral: er wás ook niks aan de hand.

»Hij was bij dokter Mertens geweest voor de problemen met zijn hiel. Niks meer. Maar omdat hij een grote naam is, zorgde het nieuws meteen voor sensatie. Onze omgang met de pers is er toch anders door geworden, er zijn te veel leugens verschenen.»

Claudia «Nu gaat het goed met iedereen in onze familie, we zitten allemaal goed in ons vel. Ook Greg is volledig in balans met zichzelf: door die zaak is hij zonder het te beseffen nog sterker geworden.»

Bernadette (fel) «Ze zouden nogal opkijken mochten ze weten hoe sterk Greg écht is, zowel mentaal als fysiek. Iedereen onderschat hem, omdat hij nogal gesloten is. Ze beweerden ook dat de aanwezigheid van Philippe Gilbert in de ploeg hem zou verlammen. Komaan, zeg.»

undefined

'Iedereen denkt dat wij zo serieus zijn, maar wij willen ons ook amuseren. Zelfs Greg danst al eens graag'

HUMO Dat was ploegleider Valerio Piva. Hij zei: ‘Als Greg samen met Philippe aan de start staat, boet hij de helft aan mentale kracht in.’

Claudia «Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Ik vind het ook niet slim dat je dat als ploegleider zegt: zo breek je je renner af.»

Bernadette «Nogmaals: ik denk dat het Greg nóg sterker maakt.»

HUMO Wat Gilbert betreft laat Greg nooit het achterste van zijn tong zien.

Claudia «Het is niet leuk als iemand met wie je samenwerkt, resoluut zijn eigen kans wil gaan in jouw koersen. Moet hij dan hetzelfde gaan zeggen? Nee, dan is het beter te zwijgen.»

HUMO Gilberts invloed op Gregs carrière is groot.

Bernadette «Het zijn vooral de supporters die problemen met hem hebben.

»Ergens is dat ook een beetje logisch: er was het bewuste Belgisch kampioenschap in Aywaille (Gilbert reed er achter zijn ploegmaat Van Avermaet aan, red.), maar er zijn nog dingen gebeurd. Hij wil wel een keer in dienst van Greg rijden, maar alleen als hij zelf geen kans meer maakt op de overwinning.»

HUMO Verwacht Greg misschien een gebaar van Philippe? Om dan echte compagnons de route te kunnen worden.

Bernadette «Vroeger misschien wel, maar nu niet meer.»

Claudia «Philippe zit zo niet in elkaar, je mag het ook niet van hem verwachten: hij wil zélf winnen. Ik vind het alleen spijtig dat ze bij BMC niet expliciet tegen hem durven in te gaan.»

Bernadette «Zoals in de Amstel Gold Race vorig jaar, waar ze Greg niet lieten overpakken toen hij alleen weg was met Jakob Fuglsang. Ze konden toch zien of de vlucht standhield, en nadien de kaart Gilbert trekken? Mijn man is toen verhaal gaan halen bij de ploeg.»

HUMO ‘De jacht op Greg is geopend,’ las ik in de kranten. Hij is einde contract en Patrick Lefevere liet al weten hem graag bij Etixx-Quick•Step te willen inlijven. Overweegt Greg een overstap?

Claudia «Ik denk dat hij bij BMC wil blijven, maar de toekomst van de ploeg is onzeker. Het is moeilijk voor een renner van zijn niveau om maar voor één jaar te tekenen: een langer contract zorgt voor rust in het hoofd, en dat heeft hij nodig. Veranderen betekent ook opnieuw aanpassen, en bij ons duurt het even voor we ons ergens thuis voelen.»


Doe de kousendans

HUMO Greg zet de droom van uw man verder, die er als beroepsrenner niet in slaagde een grote carrière uit te bouwen.

Bernadette «Ronald is vroeg gestopt, en daar heeft hij het lang moeilijk mee gehad. Het waren de jaren 80 en er ging te veel doping rond in het peloton: op training kon niemand hem volgen, terwijl hij in de wedstrijden als eerste gelost werd. Hij is er nog niet volledig over, vind ik. ‘Dat had ik ook gekund,’ zegt hij soms, als we samen naar een wedstrijd kijken. Greg maakt zijn werk af, en daar zijn we trots op.»

undefined

'Nog een geluk dat ik zo graag koers zie, anders was ik allang gescheiden'

HUMO Greg was ook een verdienstelijke doelman, hij speelde op hoog niveau bij SK Beveren. Stel dat hij toch in het voetbal gebleven zou zijn?

Bernadette «Uitgaan in de Carré zou niks voor hem geweest zijn.»

Claudia «Hij is er ooit een keer geweest, hoor. Iedereen denkt dat wij zo serieus zijn, maar wij willen ons ook amuseren. Zelfs Greg danst al eens graag.»

HUMO Is hij een goede danser?

Bernadette «Dat zou ik niet meteen zeggen (lacht). Met oudejaar zat hij met zijn kozijns, ook coureurs, aan een tafeltje over de koers te praten, terwijl wij aan het dansen waren. ‘Als je een goed seizoen wil, moet je op de dansvloer komen,’ heb ik hem gezegd. ‘Ik vóél het.’»

Claudia «Uiteindelijk zijn ze allemaal mee komen dansen. Ah ja, die hadden dat gehoord en wilden geen slecht seizoen. Stond Greg daar op zijn kousen te dansen (lacht).»

HUMO Vorig jaar lag ‘Buddhist Boot Camp’ op Gregs nachtkastje in de Tour. Staat hij net als jullie open voor het esoterische?

Bernadette «Ik had het hem gegeven, omdat ik uit het boeddhisme veel inspiratie haal. Het is een heel gemakkelijk boek, ideaal als je niet veel tijd hebt. Het leert vooral hoe je je geest moet trainen. Hij zal er hoe dan ook iets van opgestoken hebben. Ik stuur hem tijdens de Tour ook elke dag een engelenbericht, dat zegt hoe je die dag moet denken, en welke engel je beschermt. Hij stuurt me toch altijd een dikke duim terug (lacht).

»Ik ging vroeger weleens bij een vrouw die kon kaartlezen, en ben er dan ook zelf mee begonnen. Die vrouw had ooit voorspeld dat Greg het zou maken in een andere sport, terwijl hij nog voetbal speelde. Ik kan niet zien of Greg de Ronde van Vlaanderen gaat winnen, maar wel of het een goed seizoen zal worden.»

Claudia «Greg doet altijd alsof hij er niet voor openstaat. Maar ik ben er zeker van dat hij er niet ongevoelig voor is.»


Niet eens met José

HUMO Is Greg nu definitief verlost van het etiket van ‘domme coureur’?

Bernadette «Daar krijg ik het van, als ze dat zeggen. Er is geen slimmere renner dan hij: hij is er altijd bij in een ontsnapping. Zijn die mensen dan blind?»

HUMO Hij woekert te veel met zijn krachten, luidt het commentaar doorgaans.

Bernadette «Als Greg eens op kop rijdt, woekert hij weer met zijn krachten. Doet een ander dat, dan reppen ze daar met geen woord over.»

Claudia «Ze weten op den duur niet meer wat ze moeten zeggen. Het is niet voor niks dat jongeren niet meer naar de koers kijken. Met Mark Uytterhoeven kon je tenminste nog eens lachen.»

HUMO Zien jullie het niet verkeerd? Mensen als José De Cauwer hebben net een boontje voor Greg.

Bernadette «Akkoord, maar niemand hoort graag zeggen dat zijn kind dom is.»

Claudia «Ik heb De Cauwer al eens aangesproken over wat hij over mijn broer zegt. ‘Je moet dat zo niet opvatten,’ was zijn antwoord. Maar voor ons komen zijn woorden soms beledigend over.»

Bernadette «Greg heeft gelijk als hij zegt dat hij zijn eigen gedacht moet volgen. Als hij vindt dat hij moet aanvallen, moet hij dat vooral doen.»

HUMO Vorig jaar miste hij in de Ronde van Vlaanderen de beslissende ontsnapping met Alexander Kristoff en Niki Terpstra. Was dat een verkeerde beslissing?

Bernadette «In principe moest hij altijd mee zijn, maar hij was net tevoren zelf achter een demarrage aan gegaan. Die mannen zijn slim, hè, ik zou het ook zo spelen. Fabian Cancellara demarreert altijd net nadat Greg het heeft geprobeerd: hij weet dan dat hij op zijn adem heeft getrapt.»


La extravaganza

HUMO Kunnen jullie je een leven zonder koers voorstellen?

Bernadette «Nee, want als Greg in het buitenland koerst, gaan we naar de zonen van mijn zus kijken. ‘Nog een geluk dat ik zo graag koers zie,’ zeg ik soms tegen mijn man, ‘anders waren we allang gescheiden.’ (lacht)»

Claudia «Ach, we zijn echte familiemensen, we kunnen niet zonder elkaar. Ik heb dat allang opgegeven.»

Bernadette «Ze was nogal rebels, vroeger. Dat moet ook, vind ik. Maar béú dat ze het was met ons! (lacht)»

HUMO Is Claudia ook de meest excentrieke van de familie?

Claudia «Lap, daar hebben we het weer. Rik noemt mij ook al la extravaganza – maar zo erg is het ook weer niet.»

Bernadette «De meest extraverte, vooral.»

Claudia (maakt wegwuifgebaar) «Als we elkaar twee, drie dagen niet hebben gezien, zoeken we elkaar meteen op. Greg is ook zo. Ellen en hij hebben een jaar in Stoumont gewoond om beter te kunnen trainen, maar toen zij geen werk vond, zijn ze terug naar hier verhuisd. En nu zijn dochter Fleur er is, wordt het familiegevoel nog versterkt, zegt hij.»

HUMO De Ronde van Frankrijk per mobilhome: dat is een vast onderdeel van de vakantie van de Van Avermaets.

Bernadette «Vorig jaar zijn we niet geweest, omdat Fleur werd geboren. Toen de kinderen klein waren, gingen we elk jaar, tot het te druk werd. Maar vanaf het moment dat Greg de Tour begon te rijden, zijn we er opnieuw mee begonnen. We staan liefst zo hoog mogelijk op een berg, vlak naast de afgrond als het moet. Vooral pa is daar een krak in, hij doet niets liever dan op zo’n plaatsen te manoeuvreren.»

Claudia «Ik stap wel uit. ‘Ik hoef niet zo nodig mee het ravijn in,’ zeg ik dan. We gaan tegenwoordig met vijf: mijn twee zoontjes zijn ondertussen ook verzot op die vakanties. En nu verplicht ík hen de cols op te fietsen (lacht).»


★★★

We zijn twee weken later en Greg Van Avermaet heeft na de Omloop nu ook met glans Tirreno-Adriatico gewonnen. In het kapsalon van Bernadette Buysse weerklinkt de euforie.

Bernadette «Ongelooflijk! Twee keer achtereen winnen doet enorm veel deugd. Ik kan het zelf nog niet goed geloven. Mensen wensen mij proficiat, maar ik heb het precies nog niet door. Ik hoop dat we er dit weekend eens goed van kunnen genieten, dat is er nog niet van gekomen.»

HUMO Mogen we zeggen dat de kaarten goed liggen dit jaar?

Bernadette «Ik heb ze nog niet gelegd. Maar van de tegenslag van vorig jaar is niks meer te merken, het lijkt te zijn gekeerd – echt wel raar.

»Greg klonk tevreden, toen ik hem aan de lijn had. ‘Geniet ervan,’ heb ik gezegd, hij heeft nu enkele dagen vrij. Na de Omloop moest hij de volgende dag al weer koersen.»

HUMO Aan zijn gezichtsuitdrukking te zien, lijkt er iets veranderd te zijn.

Bernadette «Ik vind het ook. Vooral als je hem naar dat podium ziet gaan: daarop kruipen is het liefste wat hij doet, denk ik. Die lach, die blinkende ogen. Ja, hij moet wel heel gelukkig zijn.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234