null Beeld

De ware toedracht van 'The Crown': heeft de Queen echt prins Charles' liefdesleven gesaboteerd?

Hoeveel uit ‘The Crown’ is echt gebeurd en waar hebben de makers zich wat dichterlijke vrijheid veroorloofd? Het zijn vragen die fans zich elk seizoen wel een paar keer stellen: nu jaargang drie, die koningin Elizabeth en haar entourage volgt tussen 1964 en 1977, op Netflix staat, ging The Sunday Times te rade bij historicus Hugo Vickers.

Redactie

– Werd Harold Wilson, Brits premier vanaf 1964, echt verdacht van spionage?

Hugo Vickers «Ja. Dat gerucht ontstond in 1947, nadat hij meermaals naar Moskou was gegaan om handelsakkoorden te sluiten, en kreeg een nieuw leven in 1963 toen Sovjetdissident Anatoliy Golitsyn hem outte als spion. Later kwam uit dat Golitsyn gelogen had. Uit het KGB-archief bleek wel dat Wilson benaderd werd, maar ‘de pogingen hadden geen succes’.»

– Heeft prinses Margaret tijdens een diner echt geflirt met de Amerikaanse president Lyndon Johnson om een lening los te weken?

Vickers «Nee, prinses Margaret is in 1965 wel mee op handelsmissie naar de VS gegaan en heeft dan gedineerd in het Witte Huis, maar uit alle berichten van toen blijkt dat het een heel gewone, saaie avond was (lacht).»

– In één van de meest ontroerende momenten uit het seizoen gaat de koningin naar Aberfan, het dorpje in Wales dat eind 1966 half bedolven werd onder een ingezakte afvalberg uit een steenkoolmijn. Klopt het dat Elizabeth eerst weigerde om te gaan omdat ze niet in de weg van de reddingwerkers wilde lopen en dat de regering haar getreuzel gebruikte om de kritiek op haar eigen beleid af te weren?

Vickers «Elizabeth heeft inderdaad een week gewacht. Volgens een biografe zou ze gezegd hebben: ‘Als ik daar ben, zal iedereen naar mij kijken, en zo misschien een kind dat bedolven is niet zien.’ Maar de regering heeft dat nooit uitgebuit en er was indertijd ook geen kritiek op haar.»

– Hebben de koningin en Lord Mountbatten echt samengespannen om de ontluikende liefde tussen prins Charles en Camilla de kop in te drukken, omdat de jonge vrouw ‘een verleden’ had?

Vickers «Neen. Ten eerste konden de koningin en Mountbatten elkaar niet uitstaan, laat staan dat ze zouden samenspannen. Ten tweede was het ook niet nodig om de liefde te beteugelen: Camilla was verliefd op Andrew Parker Bowles en verloofde zich in 1973 met hem, tot verdriet van Charles. In ‘The Crown’ is ook te zien hoe Charles zijn bewondering uitspreekt voor hoe prins Edward in de jaren 30 de troon heeft opgegeven vanwege zijn verboden liefde voor Wallis Simpson en zegt dat hij dat ook zou willen doen voor Camilla. Maar Edward was al gestorven toen Charles en Camilla elkaar echt leerden kennen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234