null Beeld

De week van Daan

Als je hem in het clipje van 'The Player' op zijn stalen ros door de stad ziet fietsen, lijkt Daan meer dan ooit de postmoderne incarnatie van Bobbejaan Schoepen, de cowboy die in de jaren vijftig door de Vlaamse prairie stoof op het paard van Zorro.

Redactie


BobbeDaan, zoals ze hem in Lichtaart inmiddels noemen, laat ook geen kans onbenut om onze Jodelende Fluiter in de bloemetjes te zetten: onlangs nog bracht hij in 'Zo is er maar één' een fraaie versie van 'Lichtjes van de Schelde'. Maar kijkt hij ook weleens tv?

DAAN « Twee jaar lang heb ik geen televisie gehad. Ik vond dat ik 's avonds niet genoeg muziek maakte. Toen heb ik een deal met mezelf gesloten: als ik mijn cd 'The Player' af kreeg, had ik weer recht op televisie. Meteen zouden de lange winteravonden er voor mijn huisgenoten gezelliger op worden: mijn vriendin is net zwanger, en mijn zoontje van zeven kijkt ook weleens graag. Dus heb ik mij laten verleiden tot de aankoop van plasma- of LCD-tv - ik weet niet eens welk van de twee het is. In elk geval is het dom, want de klank en het beeld zijn slechter dan die van mijn oude televisie. Een abonnement op Belgacom TV heb ik nu ook: honderd kanalen, waarvan er maar vijf bruikbaar zijn. En interessante zenders als de BBC ben ik kwijt, terwijl ik vroeger alleen al aan de BBC genoeg had.»

HUMO Heb je in je tv-loze dagen gemerkt hoe belangrijk de tv in het dagelijks leven is? Kon je nog meepraten als er een boompje werd opgezet over de spotgemakkelijke vragen die de vrouw van Wouter Vandenhaute in 'De slimste mens' kreeg?

DAAN « Ik wist bij wijze van spreken niet eens wie Wouter Vandenhaute is! Je kunt je niet voorstellen wat voor zij-cultuur die televisie is. Door in Brussel te gaan wonen en geen tv te hebben, kon ik aan de 'Vlaamse cultuur' ontsnappen - mijn wereld werd meteen groter. 'Het Journaal' opent met een hoop gezever over een ongeval met een Vlaamse reisbus waarbij enkele gewonden zijn gevallen. Pas tien minuten later gaat het heel even over Irak, waar diezelfde dag tweehonderd mensen zijn omgekomen. Daar zie je nog altijd wat voor invloed de VTM op de VRT heeft gehad.

» Maar goed, af en toe miste ik de tv ook wel, ik had zelfs afkickverschijnselen. Als ik iets wou zien, moest ik bij vrienden gaan kijken. En dan merkte ik pas hoezeer de tv mij opslorpte: ik bleef er als een junkie voor zitten, tot iemand hem voor mij uitzette. Nu ik zelf weer tv heb, is dat effect gelukkig weg.»

undefined

null Beeld

HUMO Vrijdag gaat Yasmine in 'Zo is er maar één' op zoek naar de mooiste Nederlandstalige liedjes. Onlangs zong jij daar 'Lichtjes van de Schelde' van Bobbejaan Schoepen, en je gaat ook meewerken aan een cd waarop zijn oude successen in een nieuw kleedje worden gestoken. Hoe is je fascinatie voor Bobbejaan ontstaan?

DAAN « In stapjes. Een jaar of tien geleden heb ik onderweg in de tourbus 'Lichtjes van de Schelde' gehoord, en ik was meteen geïntrigeerd én ontroerd. Kort daarop heb ik Bobbejaan ontmoet, en onze band is gaandeweg hechter geworden.»

Vetgemest

HUMO Op de VTM is er vrijdag 'Sterren op de dansvloer'. Is het denkbaar dat we jou ooit de tango zien dansen op tv?

DAAN « Nee, ik heb slechte knieën. IJsschaatsen is dus ook al uitgesloten.

» Misschien kijk ik wel even naar La Une - mijn vrouw is Franstalig. Vrijdag is er 'Femmes de cristal', een gala-avond in het casino van Spa waar allerlei vrouwen worden gelauwerd. Wat de bedoeling is weet ik niet - misschien is het gewoon een tegenwicht voor alle aandacht die ze de laatste tijd aan Michel Daerden hebben geschonken. In elk geval doen Charlotte Gainsbourg, Dani Klein en Axelle Red mee.»

HUMO Staan MTV of andere muziekzenders bij jou vaak aan?

DAAN « Nee, en ik haal de inspiratie voor mijn videoclips ook niet uit andere videoclips. Eigenlijk wil ik helemaal niet weten hoe straf de anderen bezig zijn: het liefst ga ik zo naïef mogelijk tewerk. Als ik aan een nieuwe plaat werk, luister ik ook maar zelden naar de radio. Daardoor ben je extremer met je eigen ding bezig, je smaak wordt niet naar de middelmaat toe getrokken.»

HUMO Zaterdagmiddag is er 'The Dirty Dozen' op VTM, een oorlogsfilm met Lee Marvin en Charles Bronson.

DAAN « Die heb ik al zo vaak gezien. Normaal gesproken zul je mij overdag maar zelden voor de tv aantreffen: dan voel ik mij schuldig. Overdag kan ik ook geen boeken lezen, eigenlijk voel ik mij altijd schuldig als ik niets aan het maken of aan het doen ben. Als ik voor tv zit, voel ik mij als een gans waarvan ze de lever proberen op te blazen: ze rammen een buis in je strot en ze voeren je vet.»

HUMO Kan ik je zaterdagavond opvrolijken met '1 jaar gratis', of houd je niet van hersengymnastiek voor beginners?

DAAN « Van quizjes op tv houd ik absoluut niet. Er zijn trouwens véél programma's die mij weinig zeggen. De dictatuur van de kijkcijfers is te groot: omdat er zoveel mensen naar moeten kunnen kijken, wordt alles genivelleerd. Eigenlijk zou ik liever YouTube op mijn tv hebben en daar de hele avond naar kijken. Wat je daar ziet, is vaak veel extremer en curieuzer.

» Als ik zaterdagavond toch ergens naar kijk, zal het 'The Sixth Day' worden, een sf-film met Arnold Schwarzenegger. Als hij straks president van Amerika wordt, krijgen zijn films meteen een meerwaarde, net als die waar Ronald Reagan ooit in meegespeeld heeft.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234