null Beeld

De Week van de Diëtist. Dokter De Zeulder kan er niet mee lachen!

Is de bolvormige mens weldra een uitgestorven diersoort? Het lijkt erop, want het is de Week van de Diëtist, en het effect zal nog lang nazinderen, tot in de hardnekkigste vetcellen. Want ook die zullen eraan geloven! Maar hoe gezond is al dat diëten eigenlijk?

'Nonsens verspreiden is een overlevingsstrategie van diëtisten'

Dr. Koen De Zeulder «Heel gezond! Voor de diëtisten althans, want zij verdienen er hun boterham mee.»

HUMO Wat zijn de beste diëten?

De Zeulder «Er zijn geen goeie diëten. De oorzaak moeten we bij Darwin zoeken. Als de gemiddelde diëtist bekwaam was, dan zou de hele beroepsgroep zichzelf snel overbodig maken. Het verspreiden van nonsens is dus een overlevingsstrategie van de diëtist.»

HUMO Geeft u zelf dieetadvies?

De Zeulder «Jazeker, en ik heb dat slim aangepakt. Ik heb een aantal dieetboeken op de markt gegooid onder verschillende namen. Karen De Peuter is er zo ééntje, met de wervende titel ‘Eet je kanker op’.»

HUMO Dat is vooral een confronterende titel.

De Zeulder «Ja, maar de dieetboekenmarkt is erg concurrentieel. Je moet opvallen. In dit boek breek ik een lans voor peperkoek. Ik poneer dat kaneel ontradend is voor kankercellen. Dat honing een zuiverend effect heeft op het lichaam hoef ik de gevorderde softie niet te vertellen. En dan leuter ik nog wat over gezonde vezels en zo. Er staan ook leuke foto’s in.»

HUMO Wat voor foto’s?

De Zeulder «We zien Karen De Peuter met haar kinderen en haar man. We zien haar voorbij een roggeveld fietsen. Er is een mooi plaatje waarin ze uit een zwemvijver stapt. Naakt, maar met hier en daar een strategisch twijgje op de voorgrond, zodat het niet vulgair is. De lezer kan zelf constateren dat Karen gezien mag worden.»

HUMO Wie is Karen De Peuter?

De Zeulder «De uitgever heeft daar een Oekraïens modellenbureau voor ingehuurd. Het is een mooie vrouw van 38, maar in het boek zeggen we dat ze volgend jaar 50 wordt. Ze eet al vijftien jaar lang elke dag ontbijtkoek, en ze ziet er schitterend uit. Heel gezond ook. Perfecte bloeddruk, nog geen spoortje van grijze haren, die vrouw is een juweeltje. Nooit kanker gehad, vandaar de titel. En ze heeft een emotioneel verhaal te vertellen.»

HUMO En dat is?

De Zeulder «Haar grootouders zijn jong gestorven, behalve ééntje, die ze Oma Ontbijtkoek noemt. Ik weet het, die bijnaam is wat doorzichtig, maar lezers van dieetboeken verwachten geen subtiele boodschap. Het mens is nu 98, ze doet nog aan yoga en fietst geregeld naar haar dochter – 15 kilometer enkel, met twee kwaaie hellingen en een kasseistrook. Hoeft het gezegd dat ze nog aan de peperkoek zit?

»Dat heeft Karen jaren geleden al aan het denken gezet. Ze heeft trouwens een fijne baan als woordvoerster van een ecologisch modemerk, haar kinderen zijn op het randje van hoogbegaafd, en haar man is nog altijd gek op haar. Dankzij haar voedingsgewoonten.»

HUMO Een sprookjesgezin, dus.

De Zeulder «Ja, maar wel een sprookje dat iedereen waar kan maken. Door de wijze raadgevingen van Karen De Peuter te volgen: regelmatig een lapje peperkoek, voldoende bewegen en voor de rest wat op je eten letten. En niet te veel zuipen. Ja, elke dag twee glaasjes rode wijn kunnen best, als je daar een half plakje peperkoek bij neemt. Dat bevat voldoende analcoholoïden om de alcohol meteen om te zetten in gelukshormonen. Of was het botweefsel? Dat moet ik eens nakijken. Het is al een tijdje geleden dat ik dat boek heb geschreven.»

HUMO Waarom horen we zo weinig over dat boek?

De Zeulder «Het is eigenlijk nog niet uit. We mikken op de boekenbeurs in november.»

HUMO Denkt u dat dit dieet zou kunnen werken?

De Zeulder «Tijdelijk alvast wel. Kijk, de basis van elk dieet is zelfhaat. De lezer of lezeres leest zo’n boek terwijl er een zak chips wordt leeggevreten, en dan begint het zelfbeeld natuurlijk finaal te wankelen. De meesten denken spontaan: ‘Och, het is toch hopeloos, ik ga mezelf troosten met de volgende zak chips.’ Die kopen drie weken later een ander dieetboek, misschien alweer eentje dat onder een schuilnaam door mij werd geschreven. Maar er zullen er ook zijn die zich aangesproken voelen door het optimisme dat uit ‘Eet je kanker op’ spreekt. Zij zullen zich een nieuwe levensstijl aanmeten. En zichtbaar afslanken. En wat nog beter is: het boek aanraden bij vrienden en kennissen, en het cadeau doen bij verjaardagen!

»En zo wordt iedereen blij. Ik ook.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234